VREMEPLOV ZHŽ (01. VELJAČE): Dr. don Tomo Vukšić iz Studenaca imenovan za prvog biskupa vojnog ordinarija u BiH

Veljača Vremeplov ZHŽ

don tomo vuksic
Na današnji dan prije 4 godine Papa Benedict XVI osnovao je Vojni ordinarijat za BiH i za prvog biskupa vojnog ordinarija imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića.

Imenovanje je po nalogu Vatikana točno u podne u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru objavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alesandro D’ Eriko.

Imenovanju biskupa prisustvovali su biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i njegovi suradnici, dekani i članovi Konzultorskog zbora i Prezbiterskoga vijeća hercegovačkih biskupija.

Nuncij Alesandro D’ Eriko podsjetio je da je Ugovor između BiH i Vatikana, koji se odnosi na osnivanje Vojnog ordinarijata za vjersku brigu katoličkih vjernika članova Oružanih snaga BiH, potpisan u Sarajevu 8. travnja 2010. i ratificiran u Vatikanu 14. rujna iste godine.

”Radi se o imenovanju od velikoga značaja zbog puno motiva: ne samo za Crkvu, nego za cijelu BiH. Ovo je posebno važno za Crkvu u BiH, jer vjerska briga za katoličke vjernike članove Oružanih snaga – koja je osigurana već više godina – uzdignuta je na nivo Vojnog ordinarijata, kao što se događa u mnogim zemljama i sada će moći biti vršena i koordinirana od jednoga biskupa”, rekao je D’ Eriko.

Ovim imenovanjem Katolička crva u BiH je dobila šestog biskupa.

Dr. don Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. godine u Studencima (općina Ljubuški), u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a do ovog imenovanja je bio generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije (od 2009.), profesor patrologije i ekumenske teologije na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, te profesor patrologije i ekumenske teologije na Teološkom institutu u Mostaru (od 1991.).

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN:

2003. – Nepoznata osoba provalila u župnu kuću u Crnču, ozlijedila svećenika fra Leonarda Hrkaća i odnijela 40 KM;

2009. – Počeo sa radom lokalni portal Lj-portal. Kolegama ovog portala tim povodom čestitamo njihov šesti rođendan i želimo pregršt uspjeha u njihovom daljnjem radu

Pripremio: Danijel Ivanković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *