Ćosić: Očekujem kako će za otprilike deset dana županija konačno imati novu vlast

Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

zdenko_cosic_12012015 1Zapadno-hercegovačka županija mogla bi, ako posljednji pregovori unutar HDZ-a BiH budu završeni na vrijeme, već za desetak dana imati novu Vladu te time postati prva županija s hrvatskom većinom koja je uspjela formirati izvršnu vlast.

Sadašnji, kao i budući županijski premijer Zdenko Ćosić potvrdio je u razgovoru za Dnevni list kako u idućim danima treba očekivati dovršetak konzultacija posvećenih konačnom kadrovskom sastavu Vlade, a nakon toga, možda već početkom idućeg tjedna, imena ministara bit će upućena u Županijsku skupštinu.

– Procedura je takva da mora proći sedam dana od predlaganja pa do imenovanja. Prijedlog će biti dostavljen već početkom tjedna i onda bi trebalo proći sedam dana kako bi se uvrstio na Skupštinu, pojasnio je Ćosić, izrazivši očekivanje kako će za otprilike deset dana županija konačno imati novu vlast.

Odnos dvije općine
Time je postalo jasno kako je unutar HDZ-a BiH na županijskoj razini postignut veliki napredak u pogledu imena budućih ministara, kao i lokalnoj zastupljenosti pojedinih općina. Također, izgleda kako je i finaliziranje dogovaranja oko kadrova na terenu dobilo i blagoslov središnjice koja, prema dostupnim informacijama, očekuje ubrzanje procedura formiranja vlada u svim županijama u kojima će HDZ BiH činiti okosnicu.

Sa Zapadnohercegovačkom županijom stvari bi trebale ići i brže s obzirom na činjenicu da ta stranka ima apsolutnu većinu u Skupštini te time i mogućnost sama formirati izvršnu vlast u svakom trenutku, no očito je kako se čekalo dijelom zbog unutarstranačkih pregovora oko ministarskih pozicija, a dijelom i zbog drugih županija, pa i ustroja federalne vlasti.

Naime, dosadašnji proces pregovora bio je dijelom opterećen tradicionalnim trzavicama između širokobriješkog i ljubuškog HDZ-a oko najvažnijih pozicija, međutim, optimizam koji se može čuti ovih dana govori kako je konačan dogovor pred vratima te kako županija tri i pol mjeseca nakon izbora može računati na novo vodstvo.

Kakav će biti sastav Vlade, vidjet će se uskoro, ali se već sada može pretpostaviti kako Ljubuški dobiva ministarstva financija i unutarnjih poslova.

Koordinacija
S druge strane, jedan od razloga zbog kojih se do sada čekalo na formiranje Vlade može se naći u mogućnosti da se proces uspostave vlasti nastoji što bolje koordinirati s drugim županijama s hrvatskom većinom, ali i s ustrojem federalne vlasti koja je, kako se vidi, ponovno u slijepoj ulici zbog činjenice da DF u srpskom Klubu u Domu naroda nema potrebnu većinu za svog kandidata za potpredsjednika Federacije.

Ipak, ako bi ZHŽ dobio vladu u idućih desetak dana, to bi bio određeni poticaj i ostalim županijama koje su, treba napomenuti, u nešto nepovoljnijoj poziciji s obzirom na probleme s koalicijskim partnerima kao u HNŽ-u ili skupljanjem dvotrećinske većine kao u HBŽ-u.

Izvor Vijesti: Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *