Pričekajte sa rezidbom vinove loze zbog niskih temperatura!

Korisni savjeti Laganini

rezidba loze 16012015Vrijeme je početka rezidbe vinove loze na položajima koji su zaštićeni od mogućih šteta izmrzavanja vinove loze uslijed niskih temperatura, a na nizinskim terenima se preporuča da se još ne otpočne sa rezidbom, već pričekati da period niskih temperatura prođe i negdje kalendarski orezati u ožujku ili početkom travnja 2015.godine.

 

Prošle 2014.godine bilo je dosta problema u vinogradu zbog bolesti peronospore i pepelnice, a negdje i od štetnika lozin medić. Peronospora je na pojedinim vinogradima napravila štete u urodu i do 80%, a osim toga pošto je bila zaraza kroz cijelo ljetno i jesensko razdoblje došlo je do gubitka potrebne lisne mase, što je rezultiralo da čokoti u lastarima ili šibovima nisu pohranili potrebnu rezervnu hranu-škrob ili ugljikohidrate potrebne za period mirovanja, odnosno za narednu sezonu 2015.godine. Loza je ušla nespremna u sljedeću sezonu pa je mraz krajem prosinca i početkom siječnja 2015. takve čokote uništio, što se vidi već na samom početku rezidbe vinograda u ovoj 2015.

Štete na prvi uvid se kreću i do 5%. Kakva je situacija na vinogradima Ljubuške općine još uvijek ne znamo, a kod onih vinograda koji su pretrpjeli velike štete od peronospore zbog nepravovaljane zaštite uginuće čokota će biti znatno veće. Zato u rezidbi treba uginule čokote orezati do zelenog ili zdravog presjeka, a u narednim godinama napraviti prosadu ako su vinogradi starosti do 15 godina ili od povaljenica popuniti prazna mjesta.

Za sve informacije obratiti se na mob: 063-539-423

Izvor vijesti: mr.sc. Branko Rogić /Radisici.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *