06. PROSINCA: Široki Brijeg prije 12 godina za Svetog Nikolu dobio “Dr. Franju Tuđmana”

Prosinac Vremeplov ZHŽ

vremeplov 6122015 1
Na današnji dan 2003. godine otkriven je spomenik dr. Franji Tuđmanu u Širokom Brijegu. Spomenik je rađen u bronci, u zagrebačkoj ljevaonici Ujević, a visok je 3,20 metara.

Autor spomenika akademski kipar Kažimir Hraste kaže da je pri izradi spomenika imao na umu prije svega to da je pokojni predsjednik još živ u sjećanju ljudi te da je izbor pao na stojeći stav koji je Tuđman često zauzimao pri raznim susretima dok je obnašao svoje predsjedničke dužnosti.

Hraste ističe i kako je želio bez herojske poze i lažne patetike, u jednostavnosti pokreta, zanimanje promatrača usmjeriti prema “unutra”, odnosno da snaga duha vlada vanjskim doživljajem.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN;

1974. – Rođen Toni Karačić, negdašnji nogometaš Širokog Brijega, Zrinjskog i Gruda, trener mlađih dobnih uzrasta, ali svojedobno i prve momčadi širokobriješkog premijerligaša.

vremeplov 6122015 2

Trenutno je izbornik U 19 reprezentacije BiH, a u sezoni 2009/10. postao je najmlađi trener u povijesti PL BiH, bio prvak BiHi s juniorima i kadetima kao trener, te viceprvak s prvom momčadi.

1981. – Rođena širokobriješka glumica Marijana Mikulić, koja je imala nekoliko zapaženih uloga u hrvatskim TV serijama, filmovima, te kazališnim predstavama.

vremeplov-6122015-3.

Diplomirala je glumu 2008. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Marijana je udana za Josipa Mikulića, docenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Par je 16. siječnja 2009. dobio sina Ivana, a 18. studenog 2013. sina Andriju.

1983. – Rođen zadranin Šime Špraalja, nekoć košarkaš, te kapetan HKK Širokog s kojim je polučio brojne uspjehe i naosvajao se trofeja u bh klupskim okvirima.

vremeplov 6122015 4

Dres širokobriješkog kluba nosio je pet sezona, a još je igrao u klubovima iz Poljske, Češke, Rumunjske, Italije, te Francuske, dok u tekućoj sezoni brani boje riječkog Kvarnera.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrikeVremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *