Vijećnici HDZ-a BiH iz Ljubuškog narugali se svom potpisnicima peticije o poskupljenju vode

Ekonomija & Gospodarstvo Ljubuški Politika Vijesti ZHŽ

tihomir_kvesic_ov_2052015
LJUBUŠKI – Vezano za dnevni red sjednice OV Ljubuški, pitanje peticije s 1700 potpisa prikupljenih u organizaciji udruge Agape zasjenilo je sve druge točke, pa i nacrt proračuna i silne dodjele općinskog zemljišta.

Vijećnici HDZ-a BiH su se ovoj peticiji narugali, rekavši da ima političku pozadinu. Optužili su Agape za prikupljanje potpisa po tvrtkama, restoranima i kućama.

Omalovaživši “mizernih” 1700 potpisa Ljubušaka, ocijenivši ih neopravdanim, vijećnici OV Ljubuški su pokazali kako ne znaju ništa o upravljanju u poduzećima, ne poznaju poslovanje JKP Ljubuški i Parkovi d.o.o., nemaju socijalne osjetljivosti (što HDZ BiH godinama pokazuje), jer frizirana priča od strane stranačkih osoba i nezakonito izabranog direktora Vedrana Markotića u velikoj mjeri nije točna.

Pripremili su priče naširoko i nadugačko, predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić nije bio spreman niti na trun političkog kavalirstva i obzira prema Mariji Herceg, predsjednici udruge Agape. Osobno se pohvalio da je dobar predsjednik OV Ljubuški, jer je dopustio snimanje sjednice telefonom, što pokazuje da ne zna ni Poslovnik o radu vijeća u kojem stoji da su sjednice OV Ljubuški javne. To znači da je dužan poštovati poslovnik, a ne provoditi samovolju.

Marija Herceg nije imala jednak tretman u odnosu na vijećnike, ali je potrebno priznati i da nije vladala materijom, Nije uspjela podizanje cijena vode od strane JP Parkovi d.o.o. prikazati neopravdanim, bez obzira što se unaprijed znao rezultat. Nažalost, Marija je u vijećnici bila usamljena, nije imala nikakve pomoći ni od oporbe. I vlast i Agape su doživjeli fijasko.

Kada slušate vijećnike na sjednici OV Ljubuški onda imate potpuni dojam provincijske rasprave. Iz vokabulara i ponašanja predsjednika OV Ljubuški se vidi manjak akademskog obrazovanja, usprkos svježoj diplomi. Ponajviše je zakazao razvikani Vedran Markotić, kojem je hrvatski jezik i opće znanje iz sektora poslovanja i gospodarstva manjkavo. No, zanemarimo ta pitanja, ne ide mu baš niti u pravnoj struci.

Iznio je nekoliko poražavajućih podataka o poslovanju JP Parkovi d.o.o. Prihodovali su od prodaje vode, uz povećanje cijena, od travnja do studenog (mjeseci najveće potrošnje), ove godine, slabih 805.000 KM ili mjesečno 115.000 KM, što je 25% manje od prihoda JKP Ljubuški recimo u prvom dijelu 2012. godine.

Velike rashode pravdaju ulaganjima, koja su još 2011. i 2012. godine bila predviđena još u JKP Ljubuški.

Prijašnje uprave JKP Ljubuški su optužili za propadanje poduzeća i nevođenje računa o kupnji vode iz Vrgorca po nepovoljnoj cijeni.

Na ovu tvrdnju mladog Markotića reagirao je načelnik Nevenko Barbarić opomenuvši ga da to nije tema sjednice. Valjda savjest proradila.

Prije svega zbog niskih prihoda, ali i iz razloga poskupljenja energenata, općinskoj većini je naloženo kako imaju smatrati poskupljenje vode opravdanim. Tisuću i sedamsto građana koji su potpisali peticiju su politikanti i ovce za šišanje.

Podizanje cijena vode, ignorirajući tuđe socijalne probleme, opravdao je i Nevenko Barbarić, pa i sam otišao van teme sjednice, prigovorivši kako mnogi nazočni imaju puno veću plaću od njega samoga.

Podizanje cijena vode nije opravdano

JP Parkovi Ljubuški ne posluje zakonito. U 2014, godini su imali gubitak iz tekućeg poslovanja od 170.000 KM. Posluju na grbači općinskog proračuna. Javne im nabavke nisu zakonite. Nezakonito posluju na lokalitetu Kravica. Isisavanje novca iz poslovanja zataškavaju prikazivanjem rada poduzeća na granici rentabilnosti. Dokumentacija to potvrđuje.

Uštede su morali potražiti u kvalitetnom poslovnom ustroju poduzeća, što nije slučaj iz više razloga, smanjenjem gubitaka u vodovodnoj mreži, povećanjem broja djelatnosti i smanjenjem troškova poslovanja i kvalitetnijim odnosom prema potrošačima. Gospodarsko poslovanje ima svoje norme. Iz prihoda je vidljivo da o tome ne vode računa.

Umjesto konkretne rasprave i argumentiranog izlaganja, pitanje cijene vode se politiziralo.

Oporba je bila katastrofalna. Nepripremljena za raspravu, u prvom redu zbog nepoznavanja materije, bezidejna, bez bilo kakvog suvislog prijedloga. Ni HDZ1990 nema organizirano djelovanje u vijeću, a o ostalima da ne govorimo.

Bilo je vidljivo da je HDZ BiH, zbog velikog respektiranja peticije udruge Agape, pripremio jak obrambeni vijećnički vokabular, ali ih nije bilo ugodno slušati zbog gomile provincijskih nebuloza.

Radi se o klasičnom partijskom režimu koji, zbog kriminala u javnim poduzećima i velikoj nestašici novca, štreca i na ćorak. Agape mora raditi direktno i mnogo pripremljenije, što na ovoj raspravi nisu pokazali.

Proračun za 2016.

Kada je u pitanju proračun općine za 2016. godinu možemo ga ocijeniti negativnim nastavkom niza kao što je ranije procijenio Ured za reviziju institucija F BiH. Vidljiva je namjera nastavljanja nezakonitog upravljanja novcem.

Ljubuski.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *