Dr. Božidar Nagy u nedjelju u župi Humac svojim propovijedima približiti lik i djelo o Petru Barbariću

Ljubuški Vjerski sadržaji

humac_svetiste_28012015
LJUBUŠKI – U nedjelju 29.studenog 2015. na svetim misama u župi Humac i to na Humcu, Ljubuškom i Radišićima bit će gost dr. Božidar Nagy, isusovac iz Zagreba, vicepostulator Kauze za proglašenje blaženim Petra Barbarića.

Riječ je o prvom hercegovcu koji će biti proglašen blaženim.

Otac Nagy će u svojim propovijedima približiti lik i djelo sluge Božjega Petra Barbarića do čije nas službene beatifikacije dijeli nekoliko mjeseci.

Sluga Božji Petar Barbarić (1874-1897)

Rođen je 19. svibnja 1874. godine u Šiljevištima, župa Klobuk , Ljubuški u pobožnoj hrvatskoj obitelji s devetero djece. Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je blizu rodnog sela otvorena škola. U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je u Vitini izučio trgovački zanat. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana. Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. S talijanskog na hrvatski jezik preveo je životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je preminuo u Rimu, na glasu svetosti. Petar je obolio od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovničke zavjete. Obraćao je grješnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice.

Hrvati diljem svijeta utječu se njegovom nebeskom zagovoru. Brojna kulturna društva nose njegovo ime. Pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika. Zemni ostaci su 1998. prebačeni u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Godine 1939. u Nadbiskupskome ordinarijatu u Sarajevu započeo je informativni biskupijski postupak za proglašenje blaženim Petra Barbarića, travničkoga sjemeništarca uzorna života rodom iz Hercegovine, koji je umro na glasu svetosti u Travniku 1897. godine, u 23. godini života. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *