VIDEO: Poslušajte što je sve Vlada ŽZH kojoj ste dali povjerenje radila u prvih 9 mjeseci 2015.!

Ekonomija & Gospodarstvo Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ
ccibihšb m 27112015 1
FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – U petak 27. studenog, CCI (Centar Civilnih Inicijativa) održao je press konferenciju u Širokom Brijegu, gdje je su prezentirali rezultate kvartalnog monitoringa rada Vlade i Skupštine ŽZH za razdoblje od 01.01.- 30.09.2015. godine.

Izneseni su podaci koji javnosti baš i nisu previše poznati, tako da ćemo vam mi u pisanom obliku predstaviti samo dio onoga što bi svi vi trebali znati iz razloga što ti zastupnici i članovi Vlade su na toj poziciji i funkciji zahvaljujući vama koji ste im dali podršku na izborima, kao i to da uživaju u svim “blagodatima”, tako da im više niste potrebni do novih izbora.

Iako je, za prvih 9 mjeseci u 2015. godini održano svega 6 sjednica Skupštine ŽZH, niti na jednoj održanoj sjednici nisu bili prisutni svi zastupnici. 14 zastupnika nije postavilo ili pokrenulo niti jedno pitanje ili inicijativu. 15 zastupnika se nije uključilo u raspravu niti po jednoj od točaka koje su bile na dnevnom redu Skupštine, u promatranom razdoblju. Niti jedan zastupnik Skupštine ŽZH, nije Skupštini podnio neki prijedlog zakonskog rješenja, niti je uputio amandman na neki od zakona.

ccibihšb m 27112015 2

Prije konkretnih mjera i efekata štednje, stiglo je novo zaduženje. Krajem promatranog devetomjesečnog razdoblja, Vlada je usvojila odluku o pokretanju procedure za novo kreditno zaduženje Županije, u iznosu od 6 miljuna KM. Radi se o zaduženju kojima će Vlada vraćati dugove prema zaposlenicima, odnosno Federalnom zavodu mirovinskog osiguranja, a taj se dug (na ime doprinosa i plaća) nagomilao na preko 28 milijuna maraka.

Skupština ŽZH ne odriče se prava na profesionaliziranje svog statusa u Skupštini i primanja mjesečnih plaća, sa Proračuna, i drugih privilegija (kao što je “bijeli kruh”), iako sjednice održavaju čak i samo jednom u tri mjeseca. U Vladi ne poduzimaju mjere radikalnog reduciranja privilegija političara, kakve provode u nekim drugim županijama. S takvim pristupom, naravno da nailaze, i nailaziti će, na otpor pri pokušajima da u mjere štednje krenu od drugih – kao što su naišli na otpor sindikata obrazovanja, koji je upozorio da “nastavnici imaju gore uvjete rada sada, nego prije trideset godina”. Štednja, u situaciji rastućeg deficita, je, nužnost. Ali, odgovorna vlast, u štednju kreće od sebe i na taj način stiče kredibilitet za razgovor o toj temi sa građanima od kojih očekuje odricanja.

ccibihšb m 27112015 3

U kolovozu 2015. godine, prema podacima Feredalnog Zavoda za statistiku, u ŽZH je evidentirano 11.296 nezaposlenih osoba (dok je broj zaposlenih 17.112). Prosječna neto plaća, u istom mjesecu, iznosila je 748 KM, što je ispod prosjeka plaće u Federaciji BiH. Zabilježen je i negativan prirodni priraštaj, a već duži niz godina broj stanovnika ŽZH se smanjuje iz ekonomskih razloga tj. zapošljavanja građana ove županije u drugim državama. Proračun županije već godinama, pa i u aktualnoj, imaju socijalni a ne razvojni karakter – 60% proračuna za 2015. otpada na plaće i naknade proračunskih korisnika. Pri tome, po službenim izvorima, deficit je još u prvom kvartalu prešao 66 milijuna maraka, što je Vladu natjeralo na razmišljanje o usvajanju akcijskog plana i programa mjera štednje.

Ovo što ste sada pročitali je samo jedan dio “blagodati” koje uživaju zahvaljujući nama koji im sve to dozvoljavamo. Ako imate još malo “živaca”, u nastavku možete pogledati i poslušati kompletan izvještaj CCI-a koji nam je prezentirao rezultat rada Vlade i Skupštine ŽZH za razdoblje od 01.01.- 30.09.2015. godine.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *