FOTO – VIDEO: Kada priroda u suradnji s kišom pokaže “zube” u Donjim Studencima

Crna kronika Ljubuški Vijesti ZHŽ

poljs m 17102015 1
LJUBUŠKI – Obilne padaline koje su sredinom proteklog tjedna pogodile općinu Ljubuški najviše problema zadale su mještanima Donjih Studenaca koji su doživjeli pravi potop nakon što je protekao potok Lukoć.

Lukoć je inače za mještane Studenaca naziv za usjek u brdu koji se nalazi poviše kuća,a nakon obilnih kiša koje su padale ovih dana potok Lukoć koji prolazi područjem Čitluka i Međugorja toliko je nabujao napunivši svoj dotada suhi kanjon i stvarajući na izlazu u Donjim Studencima slap visine desetak metara.

poljs m 17102015 3

Po riječima geologa mr.sc.Gorana Glamuzine koji je istraživao područje suhog kanjona potoka Lukoć iznad Studenaca riječ je o vrlo zanimljivom geomorfološkom fenomenu Hercegovine, koji se nalazi nedaleko od mnogo poznatijeg geomorfološkog lokaliteta slapova Kravice. Kanjon, koji se od sjevera postepeno sve više produbljuje do doline Studenčice gdje mu visina doseže gotovo, možda i preko stotinjak metara, govori o nekada vrlo jakom bujičnom toku tad velike rijeke, koja je uz pomoć jake tektonike i procesa okršavanja, izdubila ovakvu reljefnu dragu.

U samom kanjonu Lukoća vjerojatno je se ne tako davno nekim jačim potresom tj.tektonikom stvorila nova pukotina kroz koju je tadašnji vodeni tok skrenuo, te se visinom dosta spustio ispod sadašnjeg dna kanjona. Dokaz ovome je pronađeni ogromni blok vapnenačke stijene na dnu kanjona koji se odlomio s vrha i okrenuo, kao i mnogi veliki rasjedi i pukotine po cijelom kanjonu.

Po kazivanju mještana potok Lukoć je zadnji put protekao prije osamnaest godina , 1997.godine, ali ne pamte da je tekao ovolikom snagom. “ Iznenadila nas je količina i brzina protoka vode, odjednom je sve poplivalo. Cijeli dan smo ispumpavali vodu i spašavali imovinu.“ kazali su. Na sreću mještana prestankom padalina prestao je teći i potok Lukoć.

Fotografije i video snimak kojeg prilažemo snimljeni su u Donjim Studencima u četvrtak 15.listopada 2015.

Radio Ljubuški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *