Anamaria Alpeza: Autorica romana “Ti si moj anđeo”

Knjiga Kultura
FOTO: Moja.ba
FOTO: Moja.ba

GRUDE – Anamaria Alpeza iz Gruda je mlada studentica koja je nedavno izdala ljubavni roman ”Ti si moj anđeo”. Ova knjiga govori o sudbini mladog Španjolca koji se u Međugorju zaljubljuje u Mariju djevojku koja je imala težak život i koja ga potpuno mijenja.

”Moja knjiga je ljubavni roman. Priča o mladom Španjolcu Rafaelu koji potječe iz bogate obitelji koja je nažalost nepotpuna. Rafael rano ostaje bez majke, a njegov otac se potpuno povlači u svoj svijet i po cijele dane provodi na poslu zanemarujući svoga sina. Rafael je željan obitelj, željan te idile i svoje dane provodi uglavnom besmisleno, opijajući se s društvom, s curama, po diskotekama i ne radeći baš ništa. Nakon smrti svoga prijatelja pomalo shvaća što je to život i njegov slučajni ulazak u crkvu mijenja ga u potpunosti. Zapazi oglas putovanja u Međugorje, a u Međugorju upoznaje svoju ljubav, upoznaje Mariju djevojku koja je imala težak život i koja ga potpuno mijenja. Nakon sveg tog traganja i lutanja Rafael pronalazi pravi put”, ispričala je Anamaria kratku radnju romana. Rekla je kako je knjiga dobila naziv ”Ti si moj anđeo” zbog simbolike po kojoj je ”Marija za Rafaela anđeo. Angel koji ga čuva i uvijek je uz njega”.

tmaaa 13102015 1

Anamaria je knjigu počela pisati sa 18 godina po završetku srednje škole. Rekla je kako je dosadne duge ljetne dane trebala pretvoriti u nešto zanimljivo, te je počela pisati o onome što sam imala u svojoj mašti.

”Uzela sam laptop i počela. Kasnije sam sve više uživala u tome. Jedva sam čekala sjesti za laptop i pisati. To je se pretvorilo u jednu veliku strast i ljubav i jednostavno su moji likovi postali dio mene, uvukli su mi se u kožu, a ja sam bila ta koja je upravljala s njima. Čudesno je to što sve može učiniti čovjekova mašta. Kada je završilo ljeto imala sam tada dosta novih obaveza, došao je fakultet, kasnije posao, malo sam i putovala pa sam imala male pauze u pisanju, ali sam u glavi imala cijelu priču samo je sve to trebalo utipkati na laptop. Djelo je dugo stalo na mom laptopu i čak ni moji nisu znali za njega sve dok se nisam obratila za to odgovornim ljudima”, rekla je Anamaria za Moja.ba.

Knjiga kao kritika vlasti i poticaj mladima

Mlada studentica kaže kako je knjiga posvećena svim Marijama svijeta i svim mladima koji se trude. Također knjigu posvećuje svim ljudima koji imaju težak život i nisu sve dobili na izvolite, te njezinim sestrama i majci koje se trude i muče i znaju što je život.

”Knjiga je kritika je upućena vlastima koje se ne brinu za takve mlade kao Marija koji nemaju dovoljno novca za školovanje, koje se ne brinu za bolesne kao što je bila Marijina majka. Također kritika je i današnjim možemo reći besposličarima. Mladima koji uzalud troše novac svojih roditelja i provode svoje vrijeme po kafićima i diskotekama i zapravo i ne uviđaju ispraznost i besmislenost svog života. Ne shvaćaju što je krug zarađen vlastitim rukama, već samo čekaju na gotovo i žive u svom ispraznom životu u kojem je samo bitno ono nebitno, prolazno”, objašnjava Anamaria.

tmaaa 13102015 2

Promocija knjige ”Ti si moj anđeo je planirana krajem ovog mjeseca u Čitluku. Izdavač knjige je Matica hrvatska Čitluk, urednik Andrija Stojić, a lektor profesor i spisatelj Mate Grbavac. Autorica knjige kaže kako je za izdavanje knjige zaslužan i Gojko Jelić, te im se svima ovim putem zahvaljuje.

”Na kraju samo želim zahvaliti svima. I potaknuti i ostale da se pokrenu, da ne gledaju na život kao nešto crno i da ne žive isprazan i monotoni život. Dok su mnogi provodili vrijeme po diskotekama , baveći se tuđim životima, ja sam se bavila svojim, napisala sam knjigu, radila i putovala i mogu to s ponosom reći. Veselite se, radite, putujte. Nemojte trošiti novac na gluposti, štedite, ulažite u nešto dobro. Na kraju će vam se sve to isplatiti i ne bojte se mašte ni snova jer čovjek ako ne sanja, ako nema svoje želje ni ciljeve taj čovjek je mrtav”, savjetuje Anamaria.

O autorici knjige ”Ti si moj anđeo”

Anamaria Alpeza je studentica treće godine Komunikologije na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Dolazi iz jednog malog mjesta pokraj Gruda, Ledinac, i trenutno zbog posla živi u Međugorju. Pisanjem se bavi još od osnovnoškolskih dana, kada je pisala za razne školske novine, a jedan od njih je svima nama dobro poznat Cvitak. Čak je osvojila i romobil koji joj je tada bio kao dobitak na lutriji.

U slobodno vrijeme čita, gleda filmove, družim se. Uživa u filmovima, a posebno obožava filmove Christiana Bala i Paula Walkera. Zimi zna dočekati jutro gledajući filmove ili čitajući knjige.

Bila je dugo član Mostarskog teatra mladih i ističe to kao divno iskustvo i druženje. Žao joj je što više nema vremena za to, ali i dalje ih zna posjetiti i otići na neku dobru predstavu. Kaže da je odličan student i da je dosad sve po redu polagala i nadam se da će tako ostati.

Živi s dvije starije sestre u Međugorju, i neovisna je o roditeljima. Putuje, živi i radi i zahvalna je svojim roditeljima što su joj dali takav odgoj i slobodu. U budućnosti želi završiti fakultet i zaposliti se kao novinar. San joj je pisati za novine, knjige, te putovati.

Moja.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *