NAJAVA: U nedjelju na Bilima 70. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda

Najave Vjerski sadržaji

mbnaj 21082015
ŠIROKI BRIJEG – U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma obilježavanje 70. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda na hrvatskom i međunarodnom spomen području uvelike se gradi Groblje mira na Bilima.

Sveta misa održat će se u nedjelju, 23. kolovoza 2015. u 12 sati, a vodit će je izaslanik mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanjske biskupije, goranački župnik dr. fra Ivan Ivanda.

Tisuće bijelih križeva poredanih u pravilnim linijama dominirat će golemim planinskim platoom u mjestu Bile, 15-ak kilometara udaljenom od Mostara. Ispod njih ležat će posmrtni ostatci poginulih u Drugom svjetskom ratu, kao i ostaci svih žrtava komunističkog režima. Prema idejnom arhitektonskom rješenju najveće groblje za žrtve Drugog svjetskog vrata i ubijene u vrijeme komunističkog režima, koje će se zvati Groblje mira, po svojim gabaritima i izgledom, podsjeća na američko nacionalno groblje Arlington.

U oazi tišine iznad golemog prostora s bijelim križevima, dominirat će kapelica, s čije će desne strane biti postavljen golemi kip sv. Benedikta, zaštitnika Europe, a s lijeve strane Michelangelov kip Blažene Djevice Marije kako drži Isusa mrtvog (Pieta). Razlog postavljenja spomenuta dva kipa krije duboko simboliku, sveti Benedikt, kao zaštitnik Europe, bit će postavljen na Bilima i kao znak da su Hrvati dio kulturnog i civilizacijskog europskog prostora. Kip Michelangelove Piete simbolizira sve patnje, kroz koje je ovaj narod prošao i još prolazi.

Grad Široki Brijeg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *