Potvrđena optužnica za zločine u zatvoru VIZ Ljubuški

Crna kronika Ljubuški Vijesti ZHŽ

sud bih 25012015
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu prema kojoj se Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Nedjeljko Matić i Vice Bebek terete da su počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vinko Radišić i Dragan Miloš koji se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnom aktu navodi se da su u periodu od kraja travnja 1993. do kraja ožujka 1994. godine u zatvoru VIZ Ljubuški, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a i Vojne policije HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika sa područja općina Stolac, Čapljina, Mostar, Prozor, Livno, Jablanica, Maglaj i Žepče svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom unapređenja i provedbe sistema zatvaranja i zlostavljanja, navodi se u priopćenju Suda BiH.

Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima bili upravnici VIZ Ljubuški, a Odak, Matić, Bebek, Radišić i Miloš pripadnici Vojne policije HVO, odnosno stražari spomenutog zatvora.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *