Predstavljena monografije „Život na tri kontinenta sa srcem zavičaja“ autora Ivana Slobodana Grbavca

Knjiga Kultura
FOTO: Radio Ljubuški
FOTO: Radio Ljubuški

LJUBUŠKI – U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u ponedjeljak 3.kolovoza 2015. održana je promocija monografije „Život na tri kontinenta sa srcem zavičaja“ autora Ivana Slobodana Grbavca iz Graba koji danas živi u Canberri u Australiji.

Riječ je o obimnoj građi autora skupljanoj tijekom više od osam desetljeća života i rada u iseljeništvu, monografiji koja uz život i rad samog autora prati život i rad njegove šestero braće i dvije sestre , iseljenika koji žive na tri kontinenta Australiji, Americi i Europi.

kpljr 04072015 3

U ovoj monografiji koja prikazuje djelić života jedne obitelji prikazana je sudbina iseljenja hrvatskog naroda , životna borba ali i borba za Domovinu , desetljećima duga politička , domoljubna i karitativna djelatnost naših iseljenika. U svom 80-godišnjem životu i radu kao aktivan član hrvatske zajednice u iseljeništvu Ivan Slobodan Grbavac je bio pokretač i organizator prosvjeda kojim je želio ostvariti slobodu i priznanje svoje domovine Hrvatske , marljivo je prodavao hrvatski domoljubni tisak a zahvaljujući njegovoj marljivosti uspio je prikupiti stotine tisuća dolara humanitarne pomoći koje je slao potrebitima u Domovini. Kada tome pridodamo činjenicu da je u njegovoj kući u Canberri,Australija 1977. godine otvoreno „Hrvatsko veleposlanstvo „ kako su ga među sobom nazvali „Veleposlanstvo Hrvata u izbjeglištvu kao i onih zarobljenih u Hrvatskoj „ koje je djelovalo 23 mjeseca, onda možemo shvatiti da je ova monografija zaista pisano svjedočanstvo i spomen borbe naših emigranata za slobodu Hrvatske.

kpljr 04072015 1

Ova monografija izašla je u vlastitoj nakladi autora, promociju u Ljubuškom upriličilo je HKD Napredak podružnica Ljubuški. Na predstavljanju su o pripremi knjige govorili urednik izdanja Josip Kovač i prof.don ilija Drmić koji su obimnu građu uobličili i dali joj konačni oblik.

Prof.don Ilija Drmić je tom prigodom među ostalim kazao „ Ova knjiga sa preko 500 stranica je povijesno-sadašnja monografija u kojoj je opisan život devetoro braće i sestara i njihovih obitelji, i to opsežno i razložno s mnogo detalja u prvom dijelu ove knjige koji je naslovljen: Zavičaj i Domovina trajno u srcu obitelji Grbavac iz Graba, Obiteljske priče i slike. U iseljeništvu ili kako bi neki rekli u iženištvu od 1959. god. braća su i jedna sestra, kao i potomci druge sestre sa svojim obiteljima djelovali na svim planovima i razinama borbe za svoju matičnu Domovinu s njezinim narodom, koji od nove demokracije, što se začela i rodila u ratnim i poratnim previranjima i trvenjima počevši od 1990. god., živi u dvjema svojim Domovinama čuvajući svoj identitet i utječući na očuvanje svih bitnosti onih prognanih i odseljenih Hrvata diljem ovoga veloga svijeta. Iako su oni govorili o jednoj Domovini, ali povijest se okrenula tako da su od jedne načinjene dvije. Uz tu političku borbu, oni su očitovali i svoju humanitarnu, dobrotvornu, karitativnu ljubav u više pravaca i smjerova, što je također dobrano dotaknuto u ovoj opsežnoj knjizi i to u drugom dijelu s naslovom Rodoljubno, humanitarno-karitativno i političko-kulturno djelovanje. Više prostora posvećeno je humanitarnom djelu što ga je vodio Ivan Slobodan Grbavac s braćom i sestrom, te s drugim Hrvatima, od kojih svakako valja spomenuti humanitarnoga djelatnika Blagu Perića (Roško Polje 1945. – Sydney 2010.). Njih dvojica bili su slikovito rečeno, braća blizanci, kad je riječ o pomaganju drugima, ugroženima u svakom pogledu, a poglavito novčanom oskudicom. Da je bilo pisati na ovaj način i o ostaloj braći i sestrama, trebalo bi još barem osam knjiga.“

kpljr 04072015 2

Urednik izdanja, također hrvatski emigrant Josip Kovač istaknuo je kako im je želja da ova knjiga bude početnica našim mladim naraštajima u učenju kako treba ljubiti Domovinu, raditi i pomagati za dobrobit svoga hrvatskoga naroda a ne samo za sebe. „Ova knjiga živo je svjedočanstvo zlog usuda koji je razorio i raselio mnogobrojne hrvatske obitelji nakon Drugoga svjetskog rata i podsjetnik svoj hrvatskoj braći i sestrama da nikada ne zaborave obiteljske vrijednosti koje smo mi u iseljeništvu uspješno sačuvali unatoč nevoljama, gladi i bijedi, radu i muci u tuđini.“

U ime domaćina prisutne je pozdravila Ivana Barišić predsjednica HKD Napredak podružnica Ljubuški, glazbeni dio programa zavičajnim napjevima upotpunila je pjevačka skupina Dream team Babe, a program predstavljanja pripremila je i vodila Bjanka Medić.

Radio Ljubuški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *