bogat program u sklopu proslave blagdana sv. Stjepana na Hardomilju

Glazba Knjiga Kultura Vjerski sadržaji Zabava

hljp02082015 4
LJUBUŠKI – Druga večer trodnevnice započela je sinoć krunicom koju su predmolili mladi Hardomiljčani, a svetu misu u 18 sati predvodio je fra Nikola Rosančić. Nakon svete mise u Zavičajni dom na Starom Hardomilju upriličena je izložba slika te promocija knjiga.

Na samom početku programa Mate Grbavac je pozdravio sve prisutne koji su se okupili zbog izložbe slika akademske slikarice Božane Bošnjak i amaterskog slikara Drage Vukšića i predstavljanja knjiga: “BLACK DRAGON JLU JITSU I HRVATSKI KOMANDOSI”Stjepana Grbavac, “Svijetla strana sunca” Mate Grbavac i “S puta po Australiji – susreti i dojmovi” Jure Rupčića, Ivanova.

Prva je predstavljena knjiga S puta po Australiji – susreti i dojmovi, autora Jure Rupčića Ivanov. On je na poziv Ivana Slobodana Grbavca posjetio Australiju te zabilježio zanimljive trenutke, susrete s našim ljudima, zatim zanimljivosti i privlačnosti Australije. Rupčić donosi iscrpno izvješće o načinu života svake pojedine obitelji koju je posjetio, običaje, navodi članove tih obitelji, njihova zanimanja, a sve potkrjepljuje informacijama o trenutnoj klimi, prirodnim ljepotama, o veličini mjesta u kojem boravi, broju stanovnika, nekim znamenitostima i slično.

hljp02082015 2

“Moj dojam posjeta Australiji je teško opisati, to se treba doživjeti, ne može se opisati gostoprimstvo i toplina kojom vas primaju. Kod njih se osjeća velika privrženost našem kraju ovdje. Cilj ove knjige je doprinos boljem upoznavanju naših ljudi i njihova života u Australiji.”- rekao je autor knjige koja je znak zahvalnosti za njihovo gostoprimstvo.

U ime nakladnika, ljubuške podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak o Rupčićevoj knjizi govorila je predsjednica Ivana Barišić.

“Osim novih poznanstava autor detaljno prikazuje obitelji, našu rodbinu, prijatelje, susjede koji su zbog određenih razloga bili primorani napustiti svoju djedovinu. Spominje prezimena Kordić, Grgić, Pavlović, Ćuže, Grbavac, Zovak, Bilić, Bandur, Petrović, Nižić, Bošković – koja lako povezujemo kako s mnogim ljubuškim selima, kao što su Grab, Crveni Grm, Proboj, Klobuk, Studenci, Hardomilje, Lipno, tako i s našim okolnim mjestima (Široki Brijeg, Stolac), stoga nam se na trenutak čini kao da i u Australiji postoji svojevrsna Hercegovina u malom. U knjizi iščitavamo kako su Hrvati u Australiji iskreni, veliki te jako pobožni domoljubi. Poštenim, upornim i napornim radom izgradili su sebi život dostojan čovjeka, a nesebično godinama na razne načine pomažu i Domovini, stoga se zaista s razlogom smatraju najaktivnijim dijelom hrvatskog iseljeništva u svijetu. Autor je ovim putopisom, kao što sam ističe u zaključku knjige, čitateljima htio bar malo približiti život naših iseljenika u dalekoj Australiji i na taj način ojačati i učvrstiti kontakte za neke buduće susrete.” – rekla je Ivana Barišić prilikom predstavljanja knjige.

Na promociji je bio nazočan hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić koji je došao u veličati ovu proslavu i promociju te govorio o životu Hrvata u Australiji.

hljp02082015 3

Nakon Rupčićeve knjige predstavljena je vrlo zanimljiva fotomonografija: „Black Dragon, JIU JITSU i hrvatski komandosi”. Autor knjige pukovnik je Hrvatske vojske u mirovini, Stjepan Grbavac, koji je svojim znanjem vrijednosti ove borilačke vještine prenosio tijekom Domovinskog rata na pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Jiu jitsu samoobrambena je borilačka vještina, jedna od mnogih drevnih vještina koje su unaprijedili japanski samuraji usavršavajući ih u zatvorenim, ezoteričnim školama.

Nešto više o ovoj vještini i samoj knjizi kazao je Stjepanov kum Ante Vukadin, jedan od polaznika, a kasnije i instruktor ove borilačke vještine.

hljp02082015 5

Na kraju je Mate Grbavac predstavio svoj roman Svijetla strana sunca te ne krijući zadovoljstvo prisutnima rekao da je u Prištini iz tiska izišla knjiga njegovih izabranih pjesma na albanskom jeziku.

U glazbenom djelu programa nastupile su članice HKUD Hardomilje.

Ljportal.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *