Umjesto deficita od 2 milijuna KM, Barbarić prijavio suficit od 4134 KM

Ekonomija & Gospodarstvo Ljubuški Politika Vijesti ZHŽ

nevenko barbarić ljubuški 21012015
LJUBUŠKI – Iako je već odavno poznato kako Općina Ljubuški pod palicom načelnika Nevenka Barbarića grca u dugovima, a plaće proračunskim korisnicima se isplaćuju posuđivanjem novca u financijskom izvješću za 2014. godinu navodi se potpuno suprotno stanje.

Tako je u financijskim izvješćima za 2014. godinu u Općini Ljubuški iskazan ostvareni višak prihoda nad rashodima – suficit u iznosu od 4.134 KM. Međutim provedenom revizijom utvrđeno je niz propusta koji u značajnoj mjeri imaju utjecaj na iskazani financijski rezultat a radi se o slijedećem:

Tijekom 2014. godine nisu iskazani ukupni izdaci i obveze po neevidentiranim fakturama i izdaci i obveze prema uposlenim u iznosu od 281.399 KM, a koje su proknjižene u 2015. godini.

Također, u revidiranoj godini evidentirani su izdaci u ukupnom iznosu od 128.505 KM koji se odnose na 2013. godinu. Ovakav način evidentiranja izdataka i obveza nije sukladan sa načelom modificiranog nastanka događaja prema kojem se rashodi i izdaci priznaju u obračunskom periodu u kojem je obveza za plaćanje nastala,što temeljem toga rezultira pogrešno iskazanim financijskim rezultatom za najmanje 152.894 KM.

Na netočno iskazan financijski rezultat utiču i dva izvršna sudska rješenja u iznosu od 2.338.218 KM („Nativa“d o o Ljubuški u iznosu od 2.312.000 KM i „Kerametal“ Ljubuški u iznosu od 19.000 KM), koja nisu knjigovodstveno evidentirana. Kapitalna ulaganja u objekte infrastrukture u iznosu od 917.873 KM, su sukladno Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o knjigovodstvu u FBiH a temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi, trebala biti evidentirana kao imovina Općine (na investicijama u tijeku), do trenutka donošenja odluke Općinskog vijeća o eventualnom prijenosu, odnosno odluke o davanju na korištenje lokalnom komunalnom poduzeću, a ne na rashodima.

Navedeno također direktno utiče na iskazani financijski rezultat.

“Zbog svega navedenoga ne možemo potvrditi iskazani financijski rezultat u iznosu od 4.134 KM jer nije utemeljen na računovodstvenim načelima točnosti, istinitosti, pouzdanosti, sveobuhvatnosti, blagovremenosti sukladno članku 74. Zakona o proračunima u FBiH i međunarodnim računovodstvenim standardima”, zaključili su revizori u svom Izvješću.

Dnevno.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *