Sve spremno za “Posuški stećak” za koji se natječe 21 klapa

Glazba Kultura Zabava

klapa poskp20152707
POSUŠJE – Prvog i drugog kolovoza Posušje će biti središte klapske pjesme i to ne samo na prostoru Hercegovine već cijele regije, najavio je Ljubo Begić, predsjednik Festivalskog odbora.

Prema njegovim riječima, 1. kolovoza održat će se natjecanje muških, a 2. kolovoza ženskih i mješovitih klapa. Tko će biti najbolji od njih – o tome će odlučivati žiri u sastavu Jure Šaban – Stanić, Katja Krolo – Šarac, Željka Andrić, Živko Ključe i Željko Vlaho, piše Dnevni list.

21 klapa

Na ovogodišnjem Festivalu klapske pisme nastupa 21 muška, ženska i mješovita klapa iz BiH, Hrvatske, a među njima je ove godine i jedna klapa iz Crne Gore.

Svakako će veliki magnet za sve posjetitelje i obožavatelje klapskog pjevanja biti nastup jedne od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa, klape Cambi koja će u revijalnom dijelu, dok žiri bude birao dobitnika prve nagrade „Posuški stećak“ i dok se budu brojali glasovi publike za nagradu „Bure“, svojim poznatim hitovima zabavljati brojnu publiku.

U razgovoru s Ljubom Begićem doznaje se da su pripreme pri kraju, a očekivanja su, kaže on, velika.

“Sretan sam što smo mi imali snage provesti jedan takav projekt koji će, nadam se, postati brend Posušja”, kaže Begić podsjećajući kako je posuški Festival klapske pisme prvi ove vrste glazbe u BiH koji je prošle godine bio vrhunski posjećen, a i ove godine ne očekuje se ništa manje ljudi.

“Ni u jednom trenutku ne sumnjamo da festival neće biti dobar, jer znam o kakvom se potencijalu radi”, ističe Begić.

Jedinstven događaj u BiH

Organizatori očekuju značajan broj uglednika kako iz političkog, kulturnog tako i iz javnog života, a potvrda tome je informacija da se ovogodišnji festival odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

“Ovo je jedinstven događaj u BiH. Naime, klapska se pjesma u Hercegovini njeguje već 40 godina. Iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, klapska pjesma je postala neizostavan dio i naše kulture”, zaključio je Begić dodavši kako je ulaz na festival za sve besplatan i da su svi dobrodošli u Posušje.

Kažimo na kraju kako se klape u obje kategorije natječu za prvu nagradu “Posuški stećak”, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1500 KM. Drugo mjesto bit će uz priznanje nagrađeno s 1000 KM, a treće s 500 KM. U obje kategorije priznanjem “Bura” nagradit će se najbolje klape po izboru publike.

Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *