U Ružićima održana tradicionalna 12. folklorna manifestacija pod nazivom „Večer folklora Ružići 2015“

Glazba Kultura Zabava

rvfg 27072015 0
GRUDE – U subotu 25. srpnja 2015. godine u Ružićima održana je tradicionalna 12. folklorna manifestacija pod nazivom „Večer folklora Ružići 2015“ na kojoj je sudjelovalo šest KUD-ova iz BiH i Hrvatske.

Brojni posjetitelji iz Ružića i ostalih krajeva uz lijepu i ugodnu večer uživali su u raznolikosti pjesama i plesova folklornih skupina.

Program je započeo mimohodom folklornih društava, a nakon toga na pozornici na školskom igralištu u Ružićima uslijedio je nastup KUD-ova.

rvfg 27072015 1

Prije nastupa, svim prisutnima obratio se Ivica Iličić, predsjednik HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići koji je pozdravio i zahvalio se svim društvima i onima koji su pomogli da se ova večer organizira. Načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj, službeno je otvorio ovu večer, a ružićki župnik fra Tomislav Jelić blagoslovio sve prisutne.

Tradicionalne pjesme i plesove iz raznih krajeva BiH i Lijepe naše predstavila su sljedeća društva: HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići, KUD „Posavec“ Dubrovčak Lijevi i Topolje, HKUD Uzarići – Široki Brijeg, HKUD fra Ivan Ančić – Kongora, HKUD Sv. Marko – Klobuk i HKUD Dubrave – Aladinići, Stolac.

rvfg 27072015 3

Nakon nastupa KUD-ova uslijedila je dodjela zahvalnica i razmjena darova za sve koji su nastupali. Uz čašicu razgovora, svirku, pjesmu i naravno zakusku druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

– Na ovoj večeri uživali smo u bogatstvu različitosti kultura koje ne dijele, nego zbližavaju. Pokušavamo sačuvati od zaborava nekadašnje selo, njegove ljude i običaje, glazbenu baštinu koju trebamo otkrivati mlađim naraštajima. Hrvati ma gdje god živjeli imaju bogatu i raznovrsnu tradiciju. Hrvatski folklor je izvor hrvatske kulture i hrvatskog duha, kao i načina življenja. Mi smo puno bogatiji i puno veseliji što nam je šest kulturno umjetničkih društava, pokazalo dio svoje tradicije i obogatilo nas novim znanjem o običajima i sredinama u kojima žive Hrvati. Ova 12. tradicionalna večer folklora u Ružićima postala je uistinu jedinstveni kulturni događaj u regiji. Ovo je uistinu najbolja veza Hrvata iz svih krajeva, koji kao jedno biće promoviraju svoje običaje i kulturu, kazali su iz HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići.

Ostatak fotografija možete pogledati na: Grude-online.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *