Uskoro bez dugih kolona preko graničnog prijelaza Osoje

Ekonomija & Gospodarstvo Politika Posušje Vijesti ZHŽ

saspos10072015
POSUŠJE – Na inicijativu Općine Posušje, danas je održan sastanak na temu rekonstrukcije graničnog prijelaza Osoje. Pored domaćina, Općinskog načelnika Branka Bage sa suradnicima, sastanku su naočili i gosti: Savjetnik u ministarstvu financija i trezora BiH Eugen Šušak, predstojnik ureda ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje Božo Zovko, ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar, te predstavnici posuške Udruge gospodarstvenika Veljko Lončar, Tomislav Marić i Stjepan Bago.

Kako je na ovom susretu rečeno sredstva za izradu projektne dokumentacije su osigurana, a Općina Posušje već vrši pripremu svih relevantnih podataka, te u svrhu što skorijeg završetka ovog projekta stavila je na raspolaganje partnerima svoje nadležne službe.

U tijeku su i pripreme proračunskih zahtjeva na državnoj razini za 2016. godinu, a u sklopu njih zatražit će se i osiguranje sredstava za izvođenje radova na samom graničnom prijelazu. Ako sve krene prema planu radovi će započeti u sljedećoj godini, a njihova vrijednost iznosit će oko 1.5 milijuna konvertibilnih maraka.

Inače, proširenje GP Osoje od iznimnog je značaja za posuško gospodarstvo, ali i stanovništvo obzirom na otežano prometovanje u ljetnim mjesecima. Po dovršetku, za promet osobnih vozila bit će predviđene po dvije ulazne i izlazne kolničke trake, te dodatna za teretni promet.

Podsjetimo kako je od lipnja 2013. Ugovorom potpisanim između BiH i RH GP Osoje svrstan u C skupinu graničnih prijelaza, što će nakon fizičkog proširenja omogućivati, pored prometovanja putnika, i promet roba uz konstantan rad policije i carine, priopćeno je iz Općine Posušje.

Sirokibrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *