NAJAVA: U utorak 07. srpnja, 18. obljetnica smrti mr. Mate Bobana

Najave

mate_boban 06072015
GRUDE – U župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici u utorak 7.7.2015. u 18 sati slavit će se sv. Misa zadušnica za prvog predsjednika HZ HB mr. Mate Bobana i sve poginule hrvatske branitelje. Nakon mise, u 18:45, izaslanstva HDZ BiH, Utemeljitelja HZ HB, Ratnih vojnih zapovjednika HVO, Udruga iz Domovinskog rata HRHB, Županije i Općine; i prisutna izaslanstva upriličit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobu mr. Mate Bobana, te se pomoliti za pokoj njegove duše.

Mate Boban rodio se 12. veljače 1940. u Sovićima, od Stjepana i Ive, r. Bušić. Njegovi su roditelji rodili osmero djece, pet sinova i tri kćeri. Mate je peto dijete. Krstio ga je 19. veljače 1940. fra Veselko Milas.

U Sovićima završava osnovnu školu, zatim polazi u sjemenište u Zadar, ali nakon 2. razreda prelazi u Gimnaziju na Širokom Brijegu, a maturira u Vinkovcima.

Ekonomski fakultet i magisterij završava u Zagrebu.

Vjenčao se 22. veljače 1965. s Ljubom r. Pejić iz Sovića.

Počinje raditi u gospodarstvu i u 26. godini postaje direktorom Napretka u Imotskom. Istodobno predaje na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Na montiranom je procesu optužen za gospodarski kriminal i provodi u zatvoru dvije i pol godine.

Raspad komunizma dočekuje kao šef Predstavništva Tvornice duhana Zagreb za Hercegovinu.

Na prvim je demokratskim izborima 1990. godine izabran za zastupnika u Vijeću općina Skupštine SR BiH.

U ožujku 1991. godine postaje dopredsjenikom HDZBiH, a u studenom 1992. predsjednikom.

Osnovao je Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu te Hrvatsko vijeće obrane, legitimni je predstavnik Hrvata BiH u svim pregovorima i u svim prijelomnim trenucima.

Nakon potpisivanja Washintonskog sporazuma, na Trećem općem saboru HDZ za BiH u Livnu 1994. odstupa s dužnosti i povlači se iz politike.

Mate je umro 7. srpnja 1997. od moždanog udara i ukopan je 9. srpnja 1997.

Volio je Hrvatsku i Hrvate i cijeli život posvetio toj ljubavi.

Grude-online.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *