TOP 66 događaja koji su obilježili 2014. godinu u Širokom Brijegu

Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

ŠIROKI BRIJEG – Iznimno burna i zanimljiva godina je iza stanovnika Širokog Brijega. Ista ostaje upamćena kao godina u kojoj je naše malo misto dobilo status grada. Što nas očekuje u predstojećoj godini možemo samo nagađati, no svakako valja napraviti jedan presjek onoga što smo imali u 2014. godini. Odlučili smo stoga kroz jedan poluozbiljni ili ozbiljno-satirični prikaz dočarati sve najzanimljivije u godini na izmaku.

 

Nismo željeli da to bude neka okrugla brojka, odnosno da pravimo TOP 20, TOP 50 ili TOP 100 događaja (kao što se zapravo čini u sličnim situacijama), već u spomen na 66 franjevaca, bez kojih nam naša provincija ostade prvih godina komunističke Jugoslavije, načinili smo TOP 66 događaja vezanih za GRAD Široki Brijeg kroz proteklu godinu.

1) Široki Brijeg službeno dobio status GRADA. Mostarci sada mogu zaboraviti da smo “selendra”, a Ljubušacima tek treba biti jasno koliko je sati, iako o susjedima uvijek sve najbolje:-)

2) Nogometaši Širokog Brijega jesenski su PRVACI Bosne i Hercegovine, po dvanaesti put uzastopce zaigraše i u Europi, uistinu sportski kolektiv na ponos svih građana ovog grada.

3) SIPA mjesec dana prije Općih izbora pohapsila Lijanoviće. Razlog izbjegavanje plaćanja POREZA u iznosu većem od 11 milijuna maraka. Ima zasigurno još toga što im se može “natovariti”, ali za nestanak s političke scene ove “multivitaminske” stranke, kojom su žarili i palili više od jednog desetljeća, i više nego dovoljno.

4) Gradonačelnik Miro Kraljević je imao nekoliko medijskih ISPADA, no posebno se obrukao izjavom “Iseljavanje mladih ne smatram problemom, naprotiv, smatram to našom prednošću”!

5) Tri najprofitabilnije djelatnosti tijekom 2014. godine u Širokom Brijegu:
a) Radarske kontrole
b) Kladionice
c) AL profili (FEAL, Presal)

6) Klara Perko se “zgolišila” u nama uvijek prijateljskoj Njemačkoj i time i u srcu EU udarila nemjerljivu reklamu svom rodnom kraju. Ima se dakle Široki i u jet-setu čime pohvaliti:-)

7) Košarkaši Širokog u godini velikog jubileja – 40 godina od osnutka kluba, ispali iz Regionalne ABA Lige. Pokušavali su sve da se to izbjegnevrijedni čelnici kluba, ali bez prave Berislavove pomoći sve je to džaba.

8) Prosvjedi na Visokoj Glavici ispred sjedišta tvrtke “LIJANOVIĆI” od strane više od stotinu njihovih radnika obilježili su završetak godine. Nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plaća jednostavno je moralo kulminirati. Vlasnici su nekima dužni i po 10-15 plaća, a jednom djelatniku i čitave 22 plaće! Ljudi se svakodnevno okupljaju pod šatorom razapetim ispred tvrtke i dostojanstveno traže isplatu zaostalih plaća.

9) Turčinovići još jednom pokorili ovdašnju “Ligu sela”.

10) Odličan odziv Širokobriježana u humanitarnim akcijama za POMOĆ poplavljenim područjima Bosne, ali i sestrinske Slavonije.

11) I ove godine nam je gorjela Duhanska stanica. Gorjela i izgorjela. Još da je došao Mate Bulić i zapjevao onu svoju mogao je besplatno napraviti strašno dobar spot.

12) Anđelo Kvesić prvak Hrvatske u karateu za mlađe seniore. On i brat Ivan sportsku karijeru nastavili u Zagrebu. Nizali uspjehe i u reprezentativnom dresu.

13) Proširenje proizvodnih pogona u tvrtci FEAL i zapošljavanje novog osoblja u ovoj uspješnoj, svakako i vodećoj širokobriješkoj gospodarskoj tvrtci, koja bi mogla i trebala biti i zvijezda vodilja svim našim političarima po pitanju što nam je ovdje najpotrebnije za opstanak.

14) Wagner Santos Lago iz NK Širokog Brijega najbolji igrač i strijelac Premijerlige BiH za sezonu 2013/14. Bez sumnje osoba koja zaslužuje ponijeti i epitet našeg sportaša godine za ovu proteklu godinu.

15) 78-godišnja “Superbaka” Draga Kvesić iz Rasnog, zaseok Staje, ovog ljeta u kućnom dvorištu ubila 17 zmija otrovnica. Zmije kad je vide jednostavno bježe glavom bez obzira…

16) ŠKRIPARI su nam stekli punoljetnost. Na utakmici protiv Veleža u rujnu proslavili 18 godina svog postojanja.

17) Šahisti Širokog Brijega PRVACI Bosne i Hercegovine.

18) Na Čerigaju otkrivena spomen ploča u povodu 170. godišnjice dolaska fratara u Hercegovinu. Ploču je otkrio naš gvardijan fra Tomislav Puljić, a blagoslovio fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

19) Općinske nagrade za osobe godine dobili Akademik fra Serafin Hrkać, Dom “Marija Naša Nada”, Crveni križ općine Široki Brijeg i tvrtka “Tem Mandeks”.

20) Najpoznatiji širokobriješki UMJETNIK ili jedan od poznatijih, Leo Moreno Martini, održao pred 28 uzvanika glazbeni koncert u kinodvorani Borak. No, za razliku od naših političkih stranaka nikoga od ovih 28 uzvanika nije morao “tegliti” za rukav. Sumnjamo da bi to bilo kojoj stranci u Širokom Brijegu uspijelo i zato palac gore i za Lea Morena Martinija:-)

21) HDZ BiH i Dragan Čović dobili uvjerljivo najviše glasova u Širokom Brijegu na Općim izborima u listopadu. Time su nastavili dominaciju u ovom mjestu. Narod ih zbilja obožava.

22) Tijekom godine u gradu održan veći broj zanimljivih TRIBINA, međutim prema našem sudu najvišu ocjenu zavrijedila je tribina svjetski poznatog znanstvenika dr. Davora Pavune.

23) I u Širokom Brijegu osvanuli transparenti kontra Zdravka Mamića, a nekako najdojmljiviji onaj što se pojavio uz Gradsku ljekarnu s natpisom “Široki je dio LANCA mrzitelja Zdravka KRIMINALCA”.

24) Vojislav Šešelj u programu jedne lokalne hrvatske televizije podržao predsjednika “Lijepe naše” dr. Ivu Josipovića, i to kako je naveo, ponajprije zbog toga “što je njegova otac tamo na Širokom Brijegu POBIO fratre”!

25) Dr. Ivo Josipović nam je u čak dva navrata posjetio Široki. Ljetos je s Draganom Čovićem popio i kavu u hotelu Park, a zimus, u sklopu predsjedničke predizborne kampanje navratio i kod fratara.

26) Bajkeri iz MK Široki nisu bili tako srdačno dočekani kod Čovića i fratara, ali su i šestu godinu u nizu izvrsno organizirali Motorijadu prilikom koje je posebno veselo bilo pri “Pranju motora” na Trnu. Policija ih je čak i novčano kaznila zbog “seksa”, ali su ih obični građani dočekali raširenih ruku. Pitanje je hoće li kroz par godina, kada se u Širokom Brijegu bude organizirala GAY PARADA, kažnjavati organizatori tog događaja:-))?

27) Grand Prix 15. MFF-a pripao talijanskom redateljskom dvojcu Silvia Luzi – Luca Bellino za dokumentarac “Umijeće ratovanja”. Na Festival je prilikom svog prvog ovogodišnjeg boravka “povirio” i Ivo Josipović.

28) Vandalizam na groblju “Sajmište”. Oštećeno nekoliko grobova.

29) Obilježeno 150 godina Župe sv. ANA u Ljutom Docu.

30) Široki Brijeg dobio NOVE prostorije Hitne pomoći. Vrijednost projekta 330 tisuća maraka.

31) Širokobriješki izviđači proslavili 55 godina svog djelovanja. U goste im dolazile kolege iz Makarske i Dugog Rata, ali i skupina njih iz Belgije. Čak su se željeli angažirati za pomoć poplavljenim područjima, no kako nije bilo poplava u Širokom zamalo ih MAMIĆANI odvukli u okopavanje duvana:-)

32) Nove milijunske dubioze u Županiji. Ipak, digla su gospoda jedan KREDIT, kako rekoše za potrebe socijale! Neki su mislili da je to zbog izbora, ali kako kažu nije, a pošto su političari treba im vjerovati. Inače, u Županiji su krenula i nova zapošljavanja. Zaposlili su još jednu čistačicu i zamalo još jednog portira.

33) Dom “Marija Naša Nada” OBILJEŽIO desetljeće svog uspješnog djelovanja.

 

kronologija široki brijeg 2014

34) Glazbena škola iz Širokog Brijega pobjednik Federalnog natjecanja u Sarajevu. Dakle, počeli smo ih učiti i pjevanju. To uopće nije loše, jer tko pjeva zlo ne misli.

35) Ima i jedan politički poduhvat za pohvalu i vjerovali ili ne odnosi se na SDP. Pomogli su izgradnju pristupnog puta u Jarama do obiteljske kuće Ivana Primorca, simpatičnog momka koji je član Udruge “UTJEHA”, koja skrbi o osobama ometenim u psihofizičkom razvoju.

36) Rekordne posjete misama uočnicama Velikoj Gospi. Središnje misno slavlje na sam blagdan Velike Gospe predvodio je dr. don Tonći Matulić, dakako uz koncelebraciju velikog broja svećenika.

37) FRAMA Široki Brijeg proslavila 20 godina svog djelovanja pod sloganom “Ti si milost”. 400 Framaša je u Širokom Brijegu nazočilo i 4. Saboru Frame, kojeg su Širokobriježani na sebi svojstven način organizirali.

38) Manje upisanih PRVAŠIĆA u osnovne škole nego godinu dana ranije. A sve smo nešto aktivni… Samo da ne “podpadnemo” pod onaj Krasinac i onog ludog don Antu:-))

39) Nemojte zaboraviti kako su i juniori NK Širokog Brijega jesenski prvaci BiH. O nekima od tih momaka će se u skorijoj budućnosti itekako čuti.

40) Neno Belan i TBF najveće atrakcije 12. izdanja WHF-a.

41) Povratkom HDZ-a BiH na vlast u Federaciji BiH i 25. studenog se u našem malom mistu i čitavoj županiji obilježavao kao neradni. Što bi drugovi rekli: “Živio nam AVNOJ”:-)

42) Početkom godine imali smo masovnu krađu bicikala po Širokom Brijegu. Najveća “potražnja” vladala je za “ponijima” i “bemiksovima”. Kad je jedan lokalni tajkun u kafiću čuo da se “hapaju” poniji angažirao je i security da mu čuvaju konja i malog konjića, odnosno ponija, na jednom seoskom imanju na širem području širokobriješke općine.

43) Drugu izjavu godine, odmah uz bok Kraljevićevoj, dao Grgo Mikulić iz Turističke zajednice ZHŽ-a ustvrdivši “Hoteli u Širokom Brijegu od 1997. godine nisu prijavili niti jednog gosta”. Grgo je u pravu, jer šta će nam gosti kada je i nas viška…

44) Održana Prva pustolovna utrka Široki Brijeg – Mosor. Prvi na cilj stigao je Jasmin Pajević, član Interventne službe spašavanja Mostar.

45) U Širokom Brijegu zaživio i ženski nogometni klub. Navodno zbog toga da bi i žene zavljele najvažniju sporednu stvar na svijetu, pa bi umjesto turskih serija i one počele na TV gledati nogometne utakmice, a možda i druge sportske sadržaje:-)

46) Široki Brijeg uspješno organizirao i RIBOLOVNO prvenstvo BiH.

47) Koncerti Severine i Željka Joksimovića u dvorani na Pecari zaslužili ponijeti epitet glazbenih događaja godine. Bolje upućeni tvrde kako je ovo samo zagrijavanje za ono pravo što dolazi na Pecaru, a to je TURBOFOLK.

48) U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama 1. i 2. Svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata.

49) Tomislav Kopač iz Imotskog treću godinu uzastopce pobjednik mini maratona Polog – Široki Brijeg. Nema šta, momak trči ko nekad što je MATAN trčao. Čak bolje i od Šunje:-)

50) Širokobriježani osvojili dva odličja u Parizu na Europskom prvenstvu u Cheerleadingu i Cheerdanceu. Dominiramo brate i gotovo. Još nam izgleda nedostaju samo medalje u onom paraglejdingu:-)

51) Franjevačka galerija i u 2014. godini bila poprištem niza zanimljivih likovnih izložbi. Teško nam se nekako odlučiti za onu najbolju.

52) Ženski odbojkaški klub Široki počeo igrati utakmice u dvorani na Pecari čime na neki način ista počinje opravdavati naziv Gradske dvorane.

53) Koncem godine u 80-oj. Godini života preminuo fra Jozo Pejić, idejni tvorac Likovne Akademije na Širokom Brijegu, kako kažu mnogi od studenata istinska stijena od čovjeka i čovjek koji je posljednjih godina svog života živio za Akademiju.

54) Nogometni stadion Pecara dobio nove konture. Stigle nove sjedalice, besplatan internet, PRSKALICE travnjaka i niz drugih zanimljivih inovacija.

55) “Zgubidan” Mirko Miočić u TV Kvizu “Potjera” nije znao odgovoriti koji klub svoje domaće utakmice igra na stadionu Pecara. Za njega je to HŠK Zrinjski. Što reći nego – Mirko dosta i tvog prodavanja magle, kod nas i u prvom razredu većina učenika zna odgovor na ovo pitanje:-)

56) Povodom 21. obljetnice stradanja Hrvata na Stipića livadi trčalo se iz Širokog Brijega do samog odredišta ove destinacije. Vjerujemo da će utrka ući i u tradiciju.

57) Široki Brijeg je bio domaćin i Trećeg seminara folklora Hrvata u BiH.

58) Širokobriješke MAŽORETKINJE sudjelovale na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj. Ostale bez medalje, ali zadržale kontinuitet nastupa na značajnim natjecanjima.

59) Inicijativa za ŠIROKI još jednom pobrala simpatije javnosti organizirajući različite akcije humanitarnog karaktera.

60) Ivan Lasić – Gorankić još nije izručen Njemačkoj.

61) Priča koja je “zapalila” Široki definitivno je bila ona da bi JOSIP ŠIMUNIĆ igračku karijeru mogao završiti u dresu Širokog Brijega. Čelnici kluba su u prvi mah demantirali ovakvu mogućnost, ali prema posljednjim informacijama Šimunićev transfer ipak nije nemoguć.

62) Zamalo proradili SEMAFORI u Klancu:-)

63) Prema informacijama KBC-a Mostar Širokobriježani tijekom godine bili među aktivnijim darivateljima krvi za potrebe naše bolnice.

64) Uzarićanin Zoran Zovko uz pomoć sirove hrane pobijedio DIJABETES i širu javnost u nekoliko navrata upoznao kako je u tome uspio.

65) Miro Kraljević izvukao sebe i osvojio gusle kao glavnu nagradu na tomboli održanoj u sklopu 20. Uskrsnog sila kod Vrančine u Kočerinu. Koga hoće baš ga hoće, ali za razliku od Zorana Zovke gradonačelnik nije upoznao širu javnost kako je u tome uspio:-)

66) Što bi rekla glumica iz filma za odrasle, koja se onako usput bavi i pjevanjem, a koja je tijekom godine imala i koncert na Pecari “Na vrh mi jezika, ali nikako se sitit šta se ono još zbilo u godini na izmaku…”:-)

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *