ZHŽ dužna za zadnje tri godine 35 milijuna KM doprinosa!

Ekonomija & Gospodarstvo Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

narod-ovce-28052015
ŠIROKI BRIJEG – Nešto više od 18 milijuna konvertibilnih maraka dužna je ZHŽ samo za doprinose za mirovinsko osiguranje. Gotovo isto toliko nije uplatila županijskom Zavodu za zdravstveno osiguranje i Zavodu za zapošljavanje, pa ukupan dug za dopriniose iznosi 35 milijuna konvertibilnih maraka.

To je dug za zadnje tri godine i njemu treba pridodati nešto više od 8 milijuna maraka doprinosa nastalih do 2005. godine, čije je plaćanje riješeno posebnim zakonom za vrijeme vlade Viktora Lasića. U Širokom Brijegu sadašnji predsjednik vlade Zdenko Ćosić sve češće za neplaćanje doprinosa optužuje upravo Lasića ne govoreći o dugovima nastalim za vrijeme njegovog groznog predsjednikovanja.

Kada se gleda ukupan dug županije neplaćenim doprinosima treba nadodati i kreditna zaduženja od gotovo 23 milijuna maraka. Međutim to nije sve. Prošla vlada je iza sebe ostavila stotine neplaćenih računa, koji se mjere milijunima maraka, pa tako ukupan dug županije premašio 70 milijuna maraka.

Ovih dana se vrše pripreme za nova kreditna zaduženja, koja bi trebala biti iskorištena za četiri stvari. A to su, plaćanje obećanih milijuna za MIO, polovine dugova za socijalna davanja, namirenje jednog dijela sudskih ovrha i pripremu devetogodišnjeg osnovnog školstva.

Ovo je samo jedan okvirni rashodovni plan. Vlada nema niti kratkoročnu niti dugoročniju financijsku strategiju i gotovo dvije godine sebi daje lažnu nadu da će sa razine Federacije dobiti novčana sredstva za saniranje bilo kakvih dugova.

Ovo se može nazvati kao nesnalaženje i neznanje kako početi rješavati probleme.

To nikoga ne iznenađuje iz više razloga.

Danijel Ivanković / Dnevno.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *