Zakazano treće suđenje protiv sudskih policajaca Marinka Barbarića i Ivana Barića

Crna kronika

sud-livno 25052015
LIVNO – U Županijskom sudu u Livnu zakazan je glavni pretres protiv sudskih policajaca Marinka Barbarića i Ivana Barića zbog kaznenog djela protuzakonitog oslobođenja osobe kojoj je oduzeta sloboda.

Pretres je zakazan za 28. svibnja, a nakon što su prethodne dvije presude Općinskog suda Livno ukinute i vraćene na ponovno suđenje.

Optužnicom Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg optuženima je stavljeno na teret da su dana 6. listopada 2009. godine u prostorijama Sudske policije, kao djelatnici Sudske policije u Županijskom sudu Široki Brijeg, omogućili bijeg osumnjičeniku Oliveru Knezoviću, koji je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva navijača Sarajeva Vedrana Puljića.

U dosadašnje dvije presude Općinski sud je policajce osuđivao na po pet mjeseci zatvora i oba puta je presuda ukidana nakon žalbi koje su ulagali odvjetnici Nada Dalipagić i Žarko Zeljko, branitelji policajaca.

Branitelji su u žalbama tvrdili da je Općinski, odnosno prvostupanjski sud svoje odluke zasnivao na pretpostavkama, a ne izvedenim dokazima.

Tako je u posljednjem slučaju potvrdio i Županijski, odnosno drugostupanjski sud raspravljajući po žalbama branitelja.

U vijeću sastavljenom od sudaca Nedima Begića kao predsjednika vijeća i Ane Krstanović te Ozrenke Vidačak kao članova vijeća, Županijski sud je uvažio žalbe odvjetnika i u studenome prošle godine ponovno ukinuo prvostupanjsku presudu te odlučio da se nova rasprava održi pred drugostupanjskim sudom.

Drugostupanjski sud je ispitujući prvostupanjsku presudu u granicama žalbenih prigovora branitelja odlučio ukinuti presudu iz sljedećih razloga.

Naime, iako je ukinutim prvim rješenjem od 15. listopada 2013. godine dana uputa prvostupanjskom sudu, u ponovnom postupku taj sud nije postupio niti po jednoj uputi, naprotiv, uporno je prvostupanjski sud činio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, prekoračio optužbu i stavljao u radnje optuženika nešto što im nije stavljeno optužnicom.

Utvrđeno je također da je prvostupanjski sud svoju odluku zasnovao na nezakonitim dokazima i da je na taj način počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka.

Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *