Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobitnik zlatne medalje na izložbi inovacija u Parizu

Ekonomija & Gospodarstvo Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

inovapariz12052015
PARIZ – Sa 114. izložbe inovacija “Concours Lépine” u Parizu, završene proteklog vikenda, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine donijeli su čak osam priznanja za sedam inovacija.

  • Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu, navode u Asocijaciji.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je zlatnu medalju i to za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću.

  • Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi pričvršćenoj na platformu, kroz koju prolazi PVC konop dug više kilometara, najmanje dvije dužine od površine vode do mjesta gdje se nalazi potonulo plovilo. U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spašavanje, čijim se čeličnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC konop, i izvuče brod na površinu, objašnjavaju u Asocijaciji inovatora.

Također naš sugrađanin iz Posušja Ivan Milićević koji se bavi pčelarstvom  nagrađen je zlatnom medaljom, a medalju mu je dodijelio i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske. Milićević se godinama bavi pčelarstvom, a prije četiri godine doživio je velike materijalne gubitke zbog problema na pčelinjaku, usljed korištenja nekvalitetne kupovne osnove za saće, nakon kojeg je odlučio napraviti inovaciju koja bi takve gubitke spriječila…

Ostatak priče možete pročitati na punuđenoj stranici: Veliki uspjeh i velika priznanja za Ivana Milićevića, pčelara iz Posušja

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *