Još se ništa nije napravilo oko procedure o povoljnijem umirovljenju branitelja

Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

branitelji hvo 10032015
Vojni umirovljenici HVO-a i Armije BiH, njih nekoliko tisuća koji su nakon donošenja Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju ugurani u zajedničko rješenje sa svim drugim kategorijama i zbog čega su im mirovine i pored staža smanjene i do 60 posto, aktivno rade na izmjenama spornog zakona koji bi u konačnici mogao uroditi i zajedničkim prijedlogom.

Naime, Dom naroda Parlamenta FBiH u svojim zaključcima još je lani naložio da se u parlamentarnu proceduru mora uputiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, no na tomu se nije napravilo ništa, stigli su i izbori, a problematika branitelja kojima su narušena elementarna prava pala je u zaborav. No, smirivanje političke situacije nakon formiranja novih parlamentarnih većina pruža nadu kako će se konačno početi raditi u smjeru ispravljanja nepravde i vraćanja iznosa mirovina spomenutoj kategoriji na prethodnu razinu u skladu s njihovim radnim stažem, piše Dnevni list.

Srž izmjena

Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako HVO i armijska komponenta rade na donošenju zajedničkog stava koji će se usuglasiti u idućim danima, a nakon toga bi trebalo ići prema oba doma federalnog Parlamenta. Srž stava bi bila izmjena postojećeg zakonskog rješenja na način da se izmjeni sporni članak 3. zakona te da se samim tim svima onima koji su iz vojske Federacije otišli iz radnog odnosa jer im je priznat staž vrate stara primanja koja su i imali. Time bi se obuhvatili svi umirovljenici koji su ostvarili pravo na mirovinu po nekoliko uredbi od ranije.

Ovakvim se rješenjem, smatraju vojni umirovljenici, ne bi trebale dirati druge kategorije poput onih koji nemaju radnog staža, a koje su ušle u spomenuto zakonsko rješenje i temeljem njega ostvaruju primanja.

Pravo na imovinu

Obespravljeni branitelji-umirovljenici koji su posljednjim jedinstvenim zakonskim rješenjem preko noći gurnuti u kategoriju socijalne skupine nadaju se kako će predstavnici nove federalne vlasti imati više sluha za njihove probleme, kao i činjenicu da im je oduzeto jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na imovinu, a usput prekršeno i načelo jednakosti. U svakom slučaju, umirovljenici, pored borbe koju vode pred domaćim zakonodavstvom, imaju i rezervnu varijantu, a to je upućivanje predmeta pred Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, no sami napominju kako tek treba vidjeti hoće li nova Vlada, kao i parlamentarna većina, uvažiti njihove jasno argumentirane prigovore.

U parlamentarnu proceduru

Vojni umirovljenici smatraju kako je sada dobra prilika da se kroz parlamentarnu proceduru usvoji sve ono na čemu su, pored njih kroz žalbu Ustavnom sudu Federacije, inzistirali tadašnji predsjednik Federacije Živko Budimir te 27 hrvatskih i bošnjačkih izaslanika iz Doma naroda.

Njihova žalba Ustavnom sudu Federacije nije urodila plodom budući da je sud odlučio kako su svi članci Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, osim 15., u skladu s Ustavom FBiH.

Izvor vijesti: Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *