Vlada ZHŽ-a podiže još jedan novi kredit

Ekonomija & Gospodarstvo Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

vlada-zhz-103042015
ŠIROKI BRIJEG – Prije dva mjeseca iz Ministarstva financija ZHŽ-a najavljeno je podizanje novog kredita od 6 milijuna KM. Izgleda da taj neće biti najnoviji, jer od najnovijeg postoji još noviji. Slijedi novo kreditno zaduženje u visini od 5 milijuna KM. Recimo da uskoro počinje otplata prošlogodišnjeg kredita od 7 milijuna podignutog u UniCredit banci s počekom otplate od jedne godine.

Prvih 6 milijuna je već potrošeno na plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje po usmenom dogovoru sa MIO FBiH, a drugi kredit će biti namijenjen za financiranje socijalne zaštite i 9-godišnjeg školovanja koje će početi od jeseni. Po tom pitanju je stigla presuda Ustavnog suda F BiH, piše portal Dnevno.ba.

Nered u financijama u zadnje četiri godine je napravio bivši ministar Radoslav Luburić. Prema podacima Porezne uprave FBiH on nije uplaćivao doprinose za 2012., 2013., 2014. godinu i siječanj 2015. godine.

Sindikati u ZHŽ-u se pitaju gdje je odlepršao toliki novac, kada je bivši ministar trošio i proračunska sredstva s federalne razine namijenjena socijalno-ugroženoj populaciji, zbog čega je dobio krivičnu prijavu. Protiv njega se vodi istraga i po pitanju neplaćanja doprinosa.

Prije nekoliko dana novi ministar Toni Kraljević je obznanio da deficit županije iznosi 66 milijuna KM. Ako se usporedi sa istim datumom godinu dana prije onda je povećan za 22 milijuna kroz samo jednu godinu.

Jedno od najrastrošnijih ministarstava je bio MUP. Bivši ministar Zdravko Boras je trošio puno više sredstava od proračunom predviđenih. Samo u 2013. godini je potrošio 219 tisuća KM “više”. Za svog mandata iza sebe je ostavio dug veći od 7 milijuna KM. Prije dolaska na funkciju nosio je lentu najskromnije osobe, da bi u mandatu pokazao da voli raskalašenu potrošnju i udobnost.

Godinama se u županiji govori samo o dugovanju prema MIO F BiH, a što je za zdravstvenim osiguranjem prema kojem su dugovanja također ogromna ili Zavodima za zapošljavanje?

O odnosu ministara prema funkciji i javnosti najbolje govori primjer ministra zdravstva Stjepana Boguta, koji odbija razgovore o plaćanju dugovanja njegovog ministarstva koja prelaze 4 milijuna KM. Sve sastanke s institucijama odbija, pa tako nije došao ni na sastanak s OSCE-om u prošli petak u zgradi Vlade. Za vrijeme radnog vremena kao ministra on radi u ambulanti u Čapljini, dok za rješavanje problema u ministarstvu nema vremena.

Svi se pitaju koliki je stvarni dug županije kada se zna da se godinama po nekoliko milijuna KM potrošenih sredstava prebaci u narednu?

Izvor vijesti: Dnevno.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *