26 đakona služilo misu u Studencima

Kultura Vjerski sadržaji

Djakonistudenci 26042015 1
LJUBUŠKI – Vjerojatno u povijesti studenačke župe i svetišta nikada dosada za oltarom nije služilo 26 đakona kao što je to bilo na Nedjelju Dobrog Pastira, 26. 4. 2015. Neki od njih svjedočili su o svom svećeničkom pozivu

U programu đakonske pastoralne godine koju organizira Nadbiskupijski pastoralni institut Zagrebačke nadbiskupije, predviđeno je duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu, koje je ove godine trajalo od subote 25. travnja do utorka 28. travnja.

U našu župu i svetište Srca Isusova u Studencima đakoni su došli točno na nedjelju Dobroga Pastira, 26. travnja 2015. godine te sudjelovali na pučkoj svetoj Misi s narodom u 11 sati koju je predslavio vlč. Josip Šimunović. Na Misi je propovijedao jedan od đakona, fra Silvio Šćepanović, a na kraju Mise dvojica pitomaca, jedan đakon, Dominik Glasnović i jedan bogoslov, Mario Brezak, obogatili su okupljene vjernike svjedočenjem o svojim duhovnim pozivima. Osim ovoga duhovnog obogaćenja, đakoni su za našu župnu knjižnicu ostavili i dvije vrijedne knjige.

Djakonistudenci 26042015 2

Nakon svete mise razgledali su svetište i znamenitosti u župi, te napravili nekoliko zajedničkih fotografija ispred kipa Presvetoga Srca Isusova. Neka imaju uspomenu na ovo prelijepo hercegovačko svetište! Zajednički ručak bio je kod gospodina Ivana Vukšića na vodopadu Kravice. Voditelj duhovno-studijskog putovanja je izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, voditelj đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. U pratnji je bio i tajnik NPI-a Dario Prskalo.

Ove pastoralne godine program pohađa 27 đakona, pripravnika za prezbiterat i to četvorica đakona Zagrebačke nadbiskupije, dvojica Zadarske nadbiskupije, trojica Varaždinske biskupije, jedan Sisačke biskupije, petorica Bjelovarsko-križevačke biskupije, jedan đakon Vojnog ordinarijata, dvojica đakona Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, trojica đakona Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, jedan đakon Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, jedan đakon Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, dvojica đakona Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM te po jedan đakon iz Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa i Družbe misionara Krvi Kristove.

Djakonistudenci 26042015 3

Ovim đakonima su se na misi i zajedničkom druženju u Studencima pridružila i tri dijecezanska đakona Mostarsko-duvanjske biskupije: don Josip Čule, don Damir Pažin i don Marin Skender. Na svom duhovno-studijskom putovanju ove godine đakoni su posjetili Banju Luku, Podmilačje, Uzdol, Studence, Humac, Mostar, Sarajevo, Kraljevu Sutjesku, Derventu i druga mjesta.

Svim đakonima, kao i njihovim odgojiteljima od srca zahvaljujemo što su u program svog studijskog putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu uvrstili i ovo naše skromno svetište te nam na taj način barem malo približili značenje i ulogu đakona u Crkvi. Neka im je sretno i od Boga blagoslovljeno na njihovom životnom putu!

Izvor vijesti: Don Tomislav Zubac / Svetistesrcaisusovastudenci.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *