1500 prosvjetara priprema Ustavnu tužbu protiv Vlade ZHŽ-a

Ekonomija & Gospodarstvo Grude Ljubuški Politika Posušje Široki Brijeg Vijesti ZHŽ

prosvjeda prosvjedi 16032015
ŠIROKI BRIJEG – Ako Vlada Zapadnohercegovačke Županije u narednih 30 dana ne počne poštovati sudske presude po kojima je dužna isplatiti razlike zbog umanjenja plaća, jubilarne nagrade i ostala dugovanja prosvjetari iz ZHŽ-a će uputiti Ustavnu tužbu Ustavnom sudu F BiH da bi se ovrhe na računu županijske riznice počele provoditi, piše tjenik 7Dnevno.

U korist prosvjetnih djelatnika do sada je presuđeno više od 100 sudskih postupaka. Presude su postale pravomoćne, ali Ministarstvo financija ZHŽ-a za njih ne mari. U narednih nekoliko mjeseci očekuje se pravomoćnost svih ostalih postupaka, pa će se brojka za dugovanja povećati na više milijuna KM.

U županijskoj vladi caruje prava panika. Ona samo policiji duguje više od 6,5 milijuna KM za doprinose, prosvjetarima više od 23 milijuna, a tu su i ostali što primaju plaću iz županije. Iz školskih sindikata ukazuju na kontradiktornost da su svi ministri potpisali GIP-ove u kojima stoji da su doprinosi isplaćeni, a u stvarnosti to nije tako. Ističu da se radi o bezakonju koje šteti ne samo školstvu, već i drugim ministarstvima. Najavljene su krivične prijave protiv ministara, zbog izdavanja netočnih isprava, ali se s pravom pitaju što radi Porezna uprava?

Prosvjetari ne žele ni čuti za mogućnost smanjenja plaća u mjesecima koji dolaze. Ukoliko do toga dođe organizirati će generalni štrajk i pitaju se gdje su potrošeni novci za doprinose kada je na isplatnim listama prikazano da su isti plaćeni, a u stvarnosti nisu. Ministarstvo financija kasni i u plaćanju rata kredita, pa ih često prebacuje za naredni mjesec.

Od nove ministrice su zatražili hitan sastanak na kojem žele i predsjednika Vlade Zdenka Ćosića i ministra financija Tonija Kraljevića. Sindikati drvlje i kamenje bacaju na Ćosića i bivšeg ministra Radu Luburića. Za njih kažu da su županiju zavili u crno. Čak se boje da Vlada namjerno odugovlači s organizacijom sastanka zbog usvajanja proračuna za 2015. godinu, da bi na posljetku rekli kako za njihove isplate nema sredstava u ovoj godini.

Vlada predsjednika Ćosića kod sindikata, a i kod običnih ljudi uživa već na početku ovog četverogodišnjeg mandata minimalno povjerenje. Ništa neočekivano. Županija je na koljenima.

Izvor vijesti: 7Dnevno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *