08. TRAVNJA: Formiran HVO, osnovani KK Posušje i HDZ1990, bombardirane Grude…

Travanj Vremeplov ZHŽ

vremeplov 08042015 1
Nakon što je Jugoslavenska narodna armija iz Hrvatske preselila svoje formacije u Bosnu i Hercegovinu i preobličila se u srpsku vojsku, 8. travnja 1992. godine formirano je i Hrvatsko vijeće obrane, u početku kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Zajednici, a od 15. svibnja kao privremena izvršna i upravna vlast.

Tako se kroz Hrvatsko vijeće obrane i njegove odjele, ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa te uprave društvenih djelatnosti, gospodarstva i financija regulirao cjelokupan društveno-gospodarski život. Izlazilo je i službeno glasilo Narodni list HZ H-B u kojem su se objavljivali normativni i drugi akti. Osnivala su se i javna poduzeća koja su bila od vitalnoga značenja za funkcioniranje djelatnosti usmjerenih na zaštitu nacionalnih interesa (Elektroprivreda, PTT, Vodoprivreda i sl.).

O razlozima osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban je za Hrvatsku grudu izjavio:

“Nije se dogodilo ništa novo u smislu uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, nego smo donijeli određene odluke ustroja civilne vlasti na obranjenome i oslobođenome prostoru (…) Koliko toliko privremeno, naglašavam privremeno, mora se ustrojiti pravni poredak na slobodnome prostoru (…) Ova vlast jest privremena. Onoga trenutka kada završi rat i onoga trenutka kada se ustroji Bosna i Hercegovina kao država po projektu Europe, (…) demokratskim ćemo putem opslužiti vlast i u nacionalnoj jedinici i na razini republike (…), mi želimo Bosnu i Hercegovinu s jednakim pravima za sva tri naroda po načelima Europske zajednice…”.

OSTALI DOGAĐAJI NA DANAŠNJI DAN:

1910. – Rođen Fra Silvije Grubišić u Sovićima kod Gruda. Pučku je školu završio u rodnom mjestu, a gimnaziju na Širokom Brijegu. Franjevački habit obukao je 3. kolovoza 1929. Studij filozofije i teologije završio je Mostaru, gdje je zaređen za svećenika 16. svibnja 1935. U SAD je došao 8. lipnja 1938. Po dolasku u Ameriku imenovan je župnim pomoćnikom, a kasnije i župnikom župe sv. Marije u Steeltonu.

Od 1941. do 1949. godine boravio je u Chicagu kao urednik Hrvatskoga katoličkog glasnika i Hrvatskog kalendara. Nakon toga je djelovao kao župnik u Milwaukeeju (1949.-1950.), gdje je sagradio crkvu, Ambridgeu (1952.-1955.), New Yorku (1965.-1968.), Sault Ste Marie (1969.-1970.) i Sharonu (1981.-1982.). Fra Silvije je osim toga obavljao dužnosti gvardijana franjevačkog samostana u Chicagu u nekoliko navrata, poglavara rezidencije u Gulf Breezeu i prokuratora Kustodije.

vremeplov 08042015 2Iscrpno se bavio i znanstvenim radom. Bio je urednikom “Hrvatskog kalendara” (1955.-1957.) i “Hrvatskoga katoličkog glasnika” (1941.-1948.) te priznati biblijski stručnjak i prevoditelj starozavjetnih biblijskih knjiga. S izvornika je preveo Mojsijevo Petoknjižje, Psalme, Prve proroke, Velike proroke, Poruku prognanika, Dvanaest proroka i Tužaljke, Rutu, Joba, Upute za život, Velepjesmu i Predsjedatelja. Uz to je fra Silvije izdao i dva vrlo značajna djela Pripovijest o Bibliji i Od Domovine do Pradomovine (Chicago, 1979).

Njegov prijevod Petoknjižja uvršten je u Bibliju koju je izdala Kršćanska sadašnjost iz Zagreba 1977. godine. Fra Silvije je god. 1982. imenovan župnim pomoćnikom u župi Sv. Augustina u West Allisu, gdje je i preminuo 12. svibnja 1985. u 75. godini života. Pokopan je sljedeći dan na groblju Holy Sepulchre.

1975. – U Posušju se službeno Košarkaški klub Posušje osniva 8. travnja 1975. No, i do tada se igrala košarka u raznim turnirskim natjecanjima. Košarkaški klub se u početcima natjecao u regionalnoj ligi i tako je uglavnom bilo sve do 1990. godine.

Početkom rata klub gotovo prestaje s radom a košarkaši kao branitelji odlaze na bojišnicu. Nakon rata 1995. klub igravremeplov 08042015 3 u Prvoj ligi Herceg-Bosne. Tada je klub svrstan u veliku trojku sa Širokim i Brotnjom.

Uspjeh kluba je bio u nastupanju na europskoj sceni u okviru Kupa Radivoja Koraća. Klub je dva puta bio prvak Herceg-Bosne. Posušje se dugi niz godina uspješno natjecao u Prvoj ligi Bosne i Hercegovine. U košarkaškom kupu BiH dolazio je i do same završnice. Klub je 2009. godine ispao iz Prve lige BiH nakon čega se opet vraćao u elitno društvo, pa potom iznova preseljavao u niži rang natjecanja.

Klub svoje utakmice igra u gradskoj športskoj dvorani, a od 2002. godine u Posušju je zaživio i ženski košarkaški klub. Danas je košarka u Posušju na marginama, iako je ovaj klub zadnjih godina u orbitu lansirao nekoliko zanimljivih igrača poput Ivana i Marka Ramljaka, koji danas nastupaju za Cedevitu, odnosno Zadar. Ovom prilikom prisjetimo se kako je u Posušju ne tako davno padala i nekoć također moćna Bosna.

1992. – Bombardiranje Gruda i Dragićine, kako napisa poznati grudski novinar Dominik Andrijanić u Hrvatskoj grudi, počelo je 8. travnja 1992. godine. Napadi su vršeni na civilne i gospodarske objekte, a najgore je prošla zgrada u središtu Gruda koja je kasnije nazvana Betonka zbog svoje snage i izdržljivosti. U njoj je bila ostala samo jedna obitelj, i to znameniti grudski slikar i nekadašnji nastavnik Stjepan Mikulić Bili, supruga mu Slava i djeca Zora, Ivana i Zoran. I na sreću svi su preživjeli.

vremeplov 08042015 4

2006. – Hrvatska politička scena u BiH postala je bogatija za još jednu političku stranku – HDZ 1990. Oko 350 izaslanika utemeljiteljske skupštine spomenute stranke jednoglasno je podržalo osnivanje HDZ-a 1990., a za predsjednika privremenog Predsjedništva HDZ-a 1990. izabran je Božo Ljubić.

Na utemeljiteljskoj skupštini izabrani su i članovi privremenog Predsjedništva – Martin Raguž, Vinko Zorić, Josip Merdžo, Rudo Vidović, koji bi trebali u dogledno vrijeme pripremiti prvi sabor nove stranke.

vremeplov 08042015 5

Kako je u svom govoru istaknuo Božo Ljubić, nova stranka želi biti suvremena europska pučka stranka koja će s narodnim i ostalim demokratskim strankama u BiH pridonijeti uspostavi stabilne i funkcionalne BiH. Govoreći o legitimitetu naziva stranke, Ljubić je istaknuo kako legitimnost naziva stranke crpe iz izborne pobjede na 9. saboru HDZ-a BiH. Ljubić se također osvrnuo na HDZ BiH te istaknuo kako ta stranka boluje od neizlječivog karcinoma.

“Mi ne dijelimo HDZ, mi spašavamo HDZ. Zbog krize vodstva, zadnjih godina HDZ BiH ne samo da nije bio u stanju rješavati gospodarska i socijalna pitanja, nego je vodeći izolacionističku politiku, doveo stranku na marginu političkih zbivanja. Nezaposlenost, siromaštvo, štrajkovi, korupcija i iseljavanje su posljedice” – naglasio je Ljubić.

Ljubić je u međuvremenu postao izdajnik napustivši HDZ 1990 i vrativši se pod skute Dragana Čovića, nakon čega zapravo ova stranka počinje jačati i pod vodstvom svog sadašnjeg predsjednika Martina Raguža postaje jedina istinska alternativa HDZ-a BiH bilježeći na prošlim izborima u listopadu 2014. godine svoj daleko najbolji rezultat od samog osnutka.

Pripremio: Danijel Ivanković

NAPOMENA: Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info ovim putem naglašavamo kako i svi Vi možete sudjelovati u kreiranju rubrike“Vremeplov ZHŽ-a”, pa Vas stoga pozivamo da na mail: vremeplovzhz@sirokibrijeg.info šaljete tekstove/informacije, kao i fotografije za koje vjerujete da bi mogle biti zanimljive pri kreiranju rubrike, a sve ono najzanimljivije što pošaljete vrlo rado ćemo iskoristiti da osvježimo i obogatimo ovu rubriku.

SirokiBrijeg.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *