Ante Paponja traži blokiranje novog 12-godišnjeg koncesijskog ugovora poduzeću ALBA

LJUBUŠKi – Iz razloga neodgovornosti i višegodišnje štetnosti ugovora o odvozu otpada s područja općine Ljubuški, dane poduzeću ALBA prije 7 godina, a s namjerom da se sutra, na sjednici OV Ljubuški, ovom privatnom poduzeću da nova koncesija na period od 12 godina, reagirao je nezavisni kandidat za načelnika općine Ante Paponja.

On javno traži da se ta točka skine s dnevnog reda:

“Tražim da predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić skine s dnevnog reda točku, koja se odnosi na davanje koncesije za odvoz otpada ili da Nevenko Barbarić povuče svoj prijedlog. – ističe Paponja.

“Razlozi za opoziv su višeznačni. Sami raniji sporazum zahtijeva preispitivanje, pored ostalog što nije bio usklađen sa zakonom, što je gospodarski štetan po interese i stanovnike Ljubuškog, jer uključuje značajan odljev financijskih sredstava. Dobivena zarada se nikada nije trošila u našoj općini. Takav rad ne pridonosi prihodima našeg proračuna i nije u interesu građana Ljubuškog. Nažalost općina je protivno zakonima godinama sufinancirala rad privatnog poduzeća ALBA, čiji je obujam djelatnosti reguliran zakonskim okvirom.

Budući se radi o višemilijunskim brojkama smatram da provođenje takve odluke treba preisipitati i prolongiratiza razdoblje poslije lokalnih izbora. Pored ostalog smatram da će pozitivno razrješenje ove problematike predstavljati značajan doprinos stabilizaciji općinskih prihoda i poboljšati prihode u komunalnoj infrastrukturi i uslugama.”- kazao je nezavisni kandidat za načelnika Ante Paponja.

Zadnjih sedam godina ALBA je na području općine Ljubuški imala prihod veći od 8 milijuna KM, dok se općinsko poduzeće JKP Ljubuški dovelo do stečaja. U narednih 12 godina predpostavlja se da bi prihod bio veći od 20 milijuna. Sav novac se odlijeva iz općine Ljubuški i osiromašuje općinski proračun, pa tako će izostati znatna ulaganja, ne samo u komunalnu infrastrukturu.

Potrebno je napomenuti da je cijena koncesije 15.000 KM na godinu, a općina Ljubuški je do sada s 1.600.000 subvencionirala ovo privatno poduzeće, iako to zakon ne dozvoljava. Postavimo pitanje zašto ALBA nije plaćala koncesiju od 2009. godine?

Ljubuski.info