Sve što kupimo u trgovini od povrća i voća više manje odmah strpamo u hladnjak jer će nam tako dulje vremena ostati svježe, hrskavo i očuvano kao da je svježe ubrano.

I ima puno istine u tome i naravno da ste u pravu, no ovo povrće (ili voće prema botaničarima) u hladnjaku gubi na kvaliteti. Radi se o rajčici koju zadnjih godina ne jedemo samo sezonski, već tijekom cijele godine. Kako zimi one ionako često nisu tako intenzivnog okusa, stvarno vrijedi sačuvati ga. A čini se da baš taj dio propada u hladnjaku.

Svježe ubrane rajčice naime imaju bolji okus nego one kupljene sa polica trgovina. Zašto? Znanstvenici s Univerziteta Florida u Gainesvillu bavili su se ovom temom i došli do zaključka da hlađenjem ploda dolazi do gubitka okusa. Kod rajčica koje su bile hlađene na temperaturama ispod 12 stupnjeva došlo je do gubitka enzima koji bitno sudjeluju u njihovom okusu. Iako su tako čuvane rajčice čvrste i svježeg izgleda, one su puno manje ukusne.

Također ne pomaže ako se rajčice nakon višednevnog čuvanja u hladnjaku ostave jedan dan na sobnoj temperaturi. Gubitak okusa je nepovratan i dokazano dolazi hlađenjem što su potvrdili i kušači koji su sudjelovali u testiranju.

Stoga ako volite fino jesti, kupljene rajčice nemojte stavljati u hladnjak. Kupite tek toliko koliko ćete pojesti u nekoliko sljedećih dana.

Mali trik kako jednim potezom prerezati puno malih rajčica koje su zimi češće na repertoaru:

Menshealth.hr