AKADEMIK DRAGAN: Ovaj počasni doktorat, ova privilegija, neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku

Pozdravljajući sve nazočne, među kojima, rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, članove Senata Sveučilišta, te uzvanike iz znanstvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života u Republici Hrvatskoj, Čović je naglasio važnost današnje ceremonije, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

“Vaša nazočnost i potpora uz mene grade jednu veliku obitelj prijatelja koja mi olakšava da današnji dan i čin počasnog doktorata prihvatim kao dar koji ću moći nositi, ali i kao obvezu koja će značajno utjecati na moj rad i osmišljanje vremena ispred mene te da ću na prepoznatljiv način, kroz akademsko, a ništa manje značajno i političko djelovanje, isticati najveće vrijednosti i biti posvećen čovjeku, pojedincu i našem narodu”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako se njegov životopis kao i njegova životna opredjeljenja daju prepoznati u svakodnevnici.

“Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku. Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH. Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje”, naglasio je Čović.

Stoga je zahvalio svima koji su oblikovali njegovu osobnost kroz ovih šest desetljeća. “Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao”, naglasio je Čović.

“Baviti se aktivno politikom, u ozračju kakvog mi imamo, ne ostavlja dovoljno prostora za stručno, znanstveno i akademsko, prije svega zbog percepcije. Stoga i ovaj počasni doktorat, ova privilegija, neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku, da služim vama. Siguran sam da ću svoje znanje, svoje iskustvo, svoje umne i tjelesne sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije”, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Obraćajući se rektoru Borasu, kazao je kako kroz njega sagledava sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju zagrebačkog sveučilišta i kroz nju baštinili sve ono na što je kao pripadnik ove zajednice preponosan.

“Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno s vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru (jedina javna visokoškolska institucija na hrvatskom jeziku u BiH), čije sam dijete. Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih”, ustvrdio je Čović.

Na koncu svog obraćanja, zahvalio je svojoj obitelji, suradnicima, prijateljima i svim poticateljima koji ga, kako je rekao, izgrađuju da bude još bolji, navodi se u priopćenju.

SirokiBrijeg.info