Home Ostale rubrike Hrana & Piće 9 znakova da bi možda trebali prestati piti mlijeko

9 znakova da bi možda trebali prestati piti mlijeko

0
9 znakova da bi možda trebali prestati piti mlijeko

Možda ti tvoje tijelo već daje znakove da mu ne odgovara konzumacija mliječnih proizvoda, ali ih nisi prepoznao…

Vjerojatno ne možeš zamisliti prehranu bez mlijeka i mliječnih namirnica, ali neki od nas zbog konzumacije mlijeka mogu imati probavne probleme. Nekad se radi o nemogućnosti probavljanja mliječnog šećera, laktoze i naziva se nepodnošenje (intolerancija) laktoze.

Neugodne crijevne tegobe javljaju se najčešće od 30 minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu poput mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prevelika konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda mogu biti uzrok i nekih drugih zdravstvenih problema, a možda nisi niti pomislio na to. Ako si primijetio neke od ovih simptoma, možda je vrijeme da izbaciš mlijeko i mliječne proizvode sa svojeg popisa za kupovinu.

Stalno si umoran

Mlijeko sadrži molekule opijata koje se oslobađaju u tvojem tijelu kada spavaš. Ali, znanstveno gledano, to ne znači da trebaš stalno biti umoran. Budući da je mlijeko teško probavljivo, ono iscrpljuje tvoje tijelo pokušavajući stvoriti energiju za razgradnju, što ti poremeti ciklus spavanja. Da bi bolja spavao, možeš probati jesti voće i povrće bogato triptofanom poput brokule, slatkog krumpira, banana ili jabuka.

Imaš akne

Nekoliko studija pokazalo je da obrano mlijeko povećava mogućnost pojavljivanja akni kod tinejdžera i mladih. Prema drugim istraživanjima, za to se mogu kriviti i drugi mliječni proizvodi. Oni imaju utjecaj na tvoje hormone, poput inzulina, pa tako i mlijeko s manje masti kao i mliječni proizvodi mogu negativno utjecati na zdravlje tvoje kože, stvarajući akne ili masnoću na površini kože.

Ne probavljaš mlijeko jednostavno

Studija je pokazala da 65 do 70% svjetske populacije je netolerantno na laktozu. Majčino mlijeko tijekom dojenja ima veću količinu laktoze, ali bebe njega lakše probavljaju dok problem nastaje s životinjskim mlijekom. Nadutost, mučnine, plinovi i proljev mogu navesti na to da prestaneš konzumirati mlijeko. Ako imaš takve simptome, obavezno posjeti liječnika i obavi testove da saznaš jesi li tolerantan na laktozu.

Imaš bolove koji se pojavljuju niotkuda

Obzirom na to da je mlijeko kiselo, ono izaziva upalu koja se rezultira kao bol u tvojim zglobovima i mišićima. Ako treniraš i stalno imaš upale mišića, vrijeme je da smanjiš svoju redovnu konzumaciju mlijeka.

Doživljavaš moždanu maglu

Moždana magla nije bolest, već simptom. Uzrokuje probleme s pamćenjem, nemogućnost fokusiranja i mentalnu nejasnoću. Čak i ako postoji nekoliko drugih razloga, prekomjerna konzumacija mlijeka može biti povod za maglu u mozgu zbog visoke količine kazeina u mlijeku koji uzrokuje lažni osjećaj zadovoljstva. Mnoga istraživanja sugeriraju da smanjenje konzumacije mlijeka može pomoći u borbi protiv depresije.

Imaš alergije i osipe

Simptomi kao što su zatvor, proljev i alergija na mlijeko mogu se pobrkati s netolerancijom na laktozu. 5% djece ima alergiju na mlijeko koja nestaje u odrasloj dobi. Ukoliko si primijetio osip ili neku vrstu alergije na tijelu, pokušaj izbaciti mlijeko iz prehrane i zatim vidi poboljšava li se tvoje stanje.

Imaš visok kolesterol

Kolesterol u krvotoku dolazi izravno iz prehrane. 100 g kravljeg mlijeka sadrži 10 g kolesterola što znači da nije u potpunosti bezopasno konzumirati velike količine mlijeka svakodnevno.

Tvoje kosti se lako lome

Kalcij je važan za razvoj i zdravlje kostiju, posebno u djetinjstvu. Međutim, svi mliječni proizvodi su kiseli, što smanjuje količinu kalcija koju unosiš. Studija pokazuje da žene koje piju tri ili više čaša mlijeka dnevno imaju veći rizik od prijeloma i frakture kostiju.

Tvoje je tijelo otporno na lijekove i duže ti treba da se oporaviš od gripe

U ovoj situaciji ne treba kriviti samo mlijeko, antibiotici koji se daju kravama mogu posredno utjecati na tvoje zdravlje, a to je pokazalo i istraživanje. S jedne strane, lijek je od vitalne važnosti za zdravlje životinja, ali s druge strane uzrokuje razvoj bakterija otpornih na antimikrobne lijekove. Dok su nam pro biotici prijatelj, ova je bakterija neprijatelj. Da bi brže preboljela gripu ili virozu, možda bi treballi razmisliti izbacivanju mlijeka iz svakodnevne konzumacije.

Zena.hr

Exit mobile version