9. OTVORENO PISMO: Josip Šimić – “Dok je ovaca bit će i vune!”

Poštovani građani i građanke BiH,

Kao što i sami znate, prošla je 21 godina od nama nametnutog nesretnog rata. Tih 21 godinu od završetka rata pa sve do danas, doslovno smo izmrcvareni, politički izšikanirani, obespravljeni i nepravedno progonjeni, a samo zato jer drugačije mislimo, radimo i djelujemo. Još je filozof Platon u 3 stoljeću prije Krista kazao slijedeće: “Svijet će najviše mrziti one u ovome svijetu koji govore istinu”! Tri nacinalističke stranke u BiH: SDA, HDZBIH i SNSD za ovih 21 godinu, a koje vode tri najkorumpiranije političke vođe u BiH: Čović, Izetbegović i Dodik, a koji su se nametnuli kao totalni svjetonazor, te određuju tko je dobar, a tko loš Hrvat, Bošnjak i Srbin, stvorile su opće stanje kaosa u državi, a u općinama vladaju preko svojih poslušnika kao da im je to babovina ili očevina.

Za ovih 21 godinu, tri nacionalističe stranke koje su skupno odgovorne za sve što se dogaša u našoj državi: velik stupanj prisutnosti korupcije u svim političkim i državnim institucijama, kako od lokalnih samouprava – općina, kantona, federalne i državne razine. Razumljivo je, da aktualna vlast, kako na općinskoj, tako i na državnoj razini, nema snage nagaziti na kriminal, a nema samo zato kad se uzme u obzir narodna izreka da: “Riba smrdi od glave”. Aktualna vlast u našoj državi uništila je budućnost mladima, a to pokazuje i podatak, da se iz BiH u 2015. godini iselilo oko 80 000 mladih ljudi, a trenutno je nezaposleno pola milijuna ljudi. Također, ne smijemo izostaviti podatak da se i iz moga Kreševa iselilo 30% stanovništa. O tome svi šute! Tu je i velika odgovornost i krivica na narodu, jer svake godine bira one koji ga najviše potkrada i vara. Ali narod je takav, uvijek izabere barabe da njime vladaju! Jer dobro kaza moj prijatelj Dragan Čović: “Narod je poput ovaca, što ih ne bi šišali svake godine”. Ali mi ne želimo biti ovce, mi želimo biti ljudi, ljudi dostajanstva i čvrstog stava. Vlast je pokazala i dokazala, da im je narod samo sredstvo do njihovih fotelja. Dokazali su, da su im u središtu novac i vlastiti materijalni probitak, a ne narod! Najbolji dokaz ovoga jesu velelebna imanja, kuće i vile Dragana Čovića. Uvijek sam se pitao: Kako je moguće, da je imovina Dragana Čovića veća od imovine američkog predsjednika Barracka Obame?!

Dok mladi Bosanci i Hercegovci odlaze, Arapi nam dolaze! Nitko od nas ne ide iz svoje domovine zato što hoće i želi, nego zato što mora, a na to moranje primorala ga je aktualna politička situacija u BiH, koja je stvorila teško ekonomsko i socijalno stanje u državi. Ovakav narod sa ovakvim političarima ne treba da brine o svojoj budućnosti, jer je njegova budućnost uništena i zapečaćena! BH narod, sa ovakvim političarima na vlasti, ne da hoda po putu propasti, nego trči na tome putu.

Politiku koju sprovode općinske vlasti, sprovode politiku svojih političkih vođa, a ne volju naroda. Općinske vlasti u Kreševu, na čelu sa HDZBIH sprovode volju, ne građana Kreševa, nego samovolju Dragana Čovića. Američki predsjednik A. Lincoln je kazao: “Demokracija je vladavina naroda od naroda i za narod”, a ne vladavina u korist Čovića! Da se u mojemu Kreševu sprovodi stranačka HDZ-eovska selektivna politika, pokazuje i činjenica nepravednog otpuštanja s radnog mjesta iz Doma Zdravlja u Kreševu dr. Nade Marković, a samo zato jer nije stranački opredjeljena. Nakon što je ravnateljica Doma zdravlja u Kreševu Diana Ban, a smatram da o ovome treba otvoreno govoriti i reći, a ne šutjeti, jer kad šutite onda se slažete sa trenutnom situacijom, dakle, navedeno je niz laži o tome koje su rezultirale nepravednim otpuštanjem dr. Nade Marković. U otpusnom pismu je navedeno: “Da je dr. Nada Marković neodgovorna, da se dere na pacijente, da kasni na posao, da se pacijenti na nju žale…”, naravno sve je ovo laž, a to pokazuje i činjenica da je za dr. Nadu Marković i u njenu korist bila organizirana peticija u kojoj je između ostaloga prikupljeno oko 800 potpisa sa zahtjevom da se dr. Nada Marković vrati na radno mjesto. Ovakva politika u Kreševu, a koja nažalost trenutno vlada, otjera nam sposobne, a zaposli stranačko podobne, a stranačko podobni obično bivaju nesposobni, osim kad treba jesti. Doduše i sam predsjedatelj općinskog Vijeća općine Kreševo Mirsad Beganović izjavi: “U svezi doktričinog otpuštanja je politika odigrala ulogu”. Zašto se onda čudimo i govorimo kako nam propade država!? Mora nam propadati, kad nam pojedina ministarstva u vladama vode automehaničari i kozmetičari, a vlade čobani! Općinske vlasti u Kreševu, sada su “ko fol” odlučile do 1. 8. 2016. godine kao da nešto urade u svezi otpuštanja dr. Nade Marković, kao da je vrate na posao. Ali ne rade to radi dobra dr. Nade, nego radi političkih poena za predstojeće izbore, kad se uzme u obzir da se za vraćanje dr. Nade Marković na radno mjesto potpisalo oko 800 građana.

Ovakav čin otpuštanja, pokazuje činjenica, da aktualna vlast u Kreševu čini sve da zagorča život onim Hrvatima koji niasu članovi “jedne i jedine stožerne stranke svih Hrvata”! Ovo nam ne treba, i to ne smijemo dozvoliti!

Vjerujem da mnogi ne znate, a sada ćete znati, da je općina Kreševo tužena za 4 milijuna maraka od strane pok. Ivana Ivičevića zv. Šiša, u pravnoj stvari firme “Čelik” Kreševo. Otome gospoda iz HDZBIH ni da progovore, a kako će jer im ne ide u prilog, ta izbori idu! Njima u prilog ide samo dobra demagogija, bacanje šatri, trica, mica i šarenih laža pred izbore. Ne znate li, poštovani građani općine Kreševo, kad se uzme u obzir da je proračun općine Kreševo oko 1.2 milijuna maraka, i kad se uzme u obzir da će tužena strana u ovome slučaju općina Kreševo biti dužna tužitelju isplatiti odštetu od 4 milijuna maraka, u ovom slučaju općini Kreševo, ne prijeti ništa drugo doli BANKROT! Zašto nitko do pojedinaca ne odgovara za gore učinjeni kriminal!? Za ovakvo stanje u Kreševu, nije kriva opozicija, već pozicija! Tko je napravio toliko ogromnu štetu i u čijem džepu pare završiše?! Odgovor se zacijelo krije u stranci HDZBIH, a inače sav nerasvjetljeni kriminal krije se u toj stranci. Organi gonjenja dobro znaju gdje trebaju potražiti krivce, a kako će kad je ministar policije u SBK Feliks Vidović iz reda HDZBIH, prema tome, “vrana vrani oči ne vadi”! Ososbno mi je žao, što se o Kreševu izgubila nekoć stvarna priča, o tome kako nema nezaposlenih, ova priča je već dugo godina samo bajka.

Slijedeće, vrlo jedno važno pitanje postavljas se ovdje, a to su sumnjiva primanja pojedinih članova HDZBIH, a neki od njih primaju i po nekoliko naknada i plaća, i to:

Nikica Tomić, član HDZBIH, prima nekoliko naknada i plaća: zamjenik je predsjedatelja općinskog Vijeća u Kreševu, predsjednik HVIDRA-e, predsjednik povjerenstva za izbor i imenovanje općine Kreševo, član Povjerenstva za odlikovanja i druga javna priznanja, prima platu na osnovu lažiranog nalaza, a time i lažiranog invaliditeta o tome da je ranjen, njegova žena ima primanja na osnovu PTSP-ija – po ovome, više od milijun građana BiH trebalo bi biti nominirano za ovakva primanja…

Lidija Bradara, član HDZBIH, prima nekoliko plata i naknada: predsjedateljica je Doma naroda Federalnog parlamenta, zastupnica u Skupštini SBK…

Dakle, ovo su samo neki od HFZ-ovaca koji mjesečno u lični budžet imaju preko 8 tisuća maraka priliva sredstava, a netko nema ni za kruha! Dakle, kao što možete vidjeti, budućnost u BiH imaju oni Hrvati, tj. grupacija okupljena oko Dragana Čovića, koja svake godine samo sebe i uvijek jedne te iste kandidira na izborima, a mladi ni da dođu do izražaja. Ovakvi gore zacijelo imaju budućnot oni i njihova djeca, a vaša je budućnost poštovani narode u bijegu.

Slijedeću sramnu stvar koju želim ovdje spomenuti, jest slučaj legitimno izabranog načelnika općine Kreševo, a koji je prije 3 godine pobijedio na općinskim izborima i time srušio HDZBIH s vlasti u Kreševu, a riječ je o Zdravku Miličeviću, koji je nažalost prije tri godine podnio ostavku, nakon samo godinu dana obnašanja dužnosti načelnika Općine. No, još je žalivije to, što je bivši načelnik Zdravko Miličević pokazao da ga građani općine Kreševo ne zanimaju, naprotiv, građani su mu poslužili da dođe do vlastitih “guzičnih pitanja”. Evo zašto!  Poziciju načelnika Zdravko Miličević iskorištava da potpiše mnoge nezakonite ugovore izmešu općine Kreševo i njegove firme “Miličević d.o.o” Kreševo, u vrijednosti od nekoliko milijuna maraka, ovime je pokazao da mu nije do građana, te u dogovoru s HDZBIH podnosi ostavku kojom HDZBIH dovodi ponovno na vlast u Kreševu, a zauzvrat firma “Miličević d.o.o” dobiva mnoge tendere od HDZBIH bez javnog natječaja. Sve je ovo tako očito i vidljivo u mome Kreševu da ne može biti očitije.

Još jedan sramotan predizborni potez rukovodećeg kadra HDZBIH, jest nedavna posjeta delegacije HDZBIH Borjane Krišto i Marinka Čavare župi “Uznesenja BDM” u Kreševu. Njih dovodi čovjek, koji više nema nikakve veze sa župom u Kreševu, nitko drugi, doli fra Ivan Pervan, koji je nažalost postao samar, kojega HDZ jaše kako im paše! A cilj posjete samostanskom muzeju u Kreševu koji je u fazi gradnje, jest to da se dotična gospoda u predizbornoj utrci mogu pohvaliti: “Mi pomažemo izgradnju samostanskog muzeja”! Krasti od naroda i davati Crkvi, pa šta bi rekao papa Franjo!? Da je ovo gore sve točno, pokazuje i činjenica kad se svi skupno “đuture” uslikaše ispred nedovršenog muzeja. Također ističem, da sam gore navedenog fra Ivana Pervana prozvao u svojemu sedmom Otvorenom pismu, nakon čega sam dobio pretnju: “da će me slupati ko pi**u”! Mislim se onako, razmišljajući o toj prijetnji, pa fra Ivan Pervan je slupao mnoge ženske pi**e, tako se na veliko hvali harem, a ja “kako čujem tako sudim i sud je moj pravedan”!

Sramota me ne spomenuti i one koji prije podne pod svetom Misom drže Tijelo Kristovo u rukama, a popodne kurve, poput svećenika: I.K., M.M., a neki od njih ne trse se leći ni sa muškima, poput S.S… O svima ovima, Tajna služba mi je dostavila relevantne dokaze, slike i presretnute razgovore. Da je ovo točno, pokazuje i činjenica da su mi se neki od gore navedenih u inicijalima putem facebook-a javljali u inbox, da se kao dogovorimo, da to ne dajem u javnost i neprosljeđujem nadležnim institucijama. Jedanput sam pokušao objaviti informaciju u Dnevnom avazu, gdje su mi u Avazu rekli: “Velika je to informacija momak, bojimo se…znaš…letiće glave…”, i odbili objaviti unatoč dokazima. O svemu će biti obajveštene vlasti Svete Stolice!

Naime, na teološkom fakultetu ima jedan predmet koji se zove Biblijska egzegeza, koja izmešu ostaloga tumači ispravno razumjevanje svetopisamskih riječi. Gore navedena gospoda – svećenici, pokrešno shvatiše Isusove riječi: “Blaženije je davati, nego primati”! Isus nije mislio, kao što kaže Faruk Fzlinović na ono: điđi miđi…

Nisu ništa bolji ni članovi Predsjedništva po pitanju morala! Oni vole, i to lično u  svome Uredu da prime Kurca, ministra vanjskih poslova Austrije!

Cijeli mandat članova Predsjedništva prođe u međusobnom prepucavanju, a to se ogleda u njihovoj trenutnoj nesposobnosti da odgovore na teško ekonomsko i socijalno stanje u državi. Sve aktivnosti Federlane Vlade bivaju oglašene neustavnim, a mora jer se članovi Vlade razumiju u Zakone ko Mare u kriv ku***! Ali bliže se izbori, a najviše se laže prije izbora i poslije izbora!

I za kraj, dok sam gledao seriju “Lud, zbunjen, normalan”, jedna scena mi zape za oko: dolazi Enes Hadžiedhemćumurović kod šefa stranke koji je inače njegov dobar prijatelj. Enes ulazi kod šefa u Ured i govori: “Mili moj predsjedniče, kako ste”? Predsjednik odgovara: “Vrlo dobro moj dobri Enese, vrlo dobro. Znaš li Enese da je pred nama predizborna godina”?! Enes odgovara: “Kako ne znam mili predsjedniče, stalno mi to na pameti”. Predsjednik pita: “I što smo sve Enese obećali narodu”? Enes odgovara: “Nema šta nismo mili predsjedniče, od zlatnih kašika do kutlača”! Predsjednik pita: “I šta smo sve od toga Enese ispunili”? Enes odgovara: “Kolko se sjećam ništa mili predsjedniče, al nema veze obećat ćemo opet”!

Dakle, dok je ovaca, bit će i vune! „Jer čuvajte se onih koji vas miluju desnom rukom, a u isto vrijeme biju lijevom“ – reći će papa Franjo!

S poštovanjem,

Josip Šimić
Student Teologije i Političkih nauka