Laptop je postao jedan od važnijih saveznika ljudi u životu – bilo privatnom bilo poslovnom. Otkada se pojavio na tržištu doživio je mnoge preinake i današnji laptop izgleda puno bolje i radi znatno efikasnije, nego prvotna verzija ovakve vrste računala. Ipak, i dan danas svi laptopi na svijetu imaju jednu veliku manu – kratko trajanje baterije na laptopu.

Znanstvenici i razni stručnjaci već desetljećima rade na razvoju bolje baterije koja bi osigurala kvalitetniji rad, ali istovremeno i produžila vrijeme korištenje laptopa bez napajanja. Nažalost, to im baš ne polazi za rukom jer bez obzira na to što uspjeli produžiti trajanje baterije i omogućili brže punjenje – trajanje baterije još uvijek je veliki problem koji naglašavaju mnogi korisnici.

I dok znanstvenici marljivo rade na razvoju sposobnosti baterije i trude se produžiti trajanje baterija na laptopu, korisnici laptopa mogu samostalno određenim tehnikama produžiti trajanje baterije. U nastavku članka portal PcChip.hr donosi 8 super savjeta kako produžiti trajanje baterije na laptopu i tako sebi osigurati bolji i efikasniji rad.

Ugasite nepotrebne aplikacije i procese

Trajanje baterije na laptopu uvelike ovisi o tome na koji način koristimo računalo. Naime, ako istovremeno imamo otvorene na desetke različitih aplikacija laptop će trošiti znatno više energije, nego ako imamo otvorenu samo jednu ili dvije aplikacije. Multitasking nije dobar ni za ljude, ni za prijenosna računala – pa ga je potrebno izbjegavati u svakom slučaju.

Kako biste održali kapacitet baterije na što većoj razini, pametno je pogasiti sve nepotrebne aplikacije i procese koji troše puno energije. Važno je naglasiti kako laptop koristi puno alata u pozadini koji ni nisu vidljivi vama tijekom rada na računalu, a dio njih također ja pametno ugasiti (ako o njima ne ovisi rad sistema ili aplikacije koju koristite trenutno).

Da biste ugasili sve suvišne procese i aplikacije dovoljno je doći u Windows Task Manager (kombinacija tipki Ctrl + Shift + Esc) gdje se nalazi popis svih aktivnih procesa i aplikacija. Zanimljivo, tamo možete i vidjeti koji procesi troše najviše energije i koje bi bilo pametno ugasiti. Dobro razmislite prije gašenja i pazite da ne ugasite nešto što vam treba za neometan rad na računalu.

Isključite nepotreban hardver

Uz softverski dio koji ja pametno isključiti, svakako se preporučuje i isključenje suvišnog hardvera. Iako će vas ovo možda malo zbuniti – pod hardverom mislimo na sve one uređaje koji služe za razmjenu sadržaja ili komunikaciju s drugim uređajima. Primjerice, potrebno je razmisliti o tome da li vam u datom trenutku treba uključen Bluetooth ili WiFi veza jer ako vam ne treba onda je jednostavno isključite. Također, to vrijedi i za sve vanjske uređaji koji su priključeni na računalo, a koji bi potencijalno mogli ‘krasti’ energiju vašem laptopu.

Ovdje ćemo napomenuti da je potrebno imati određenu mjeru prilikom silnog isključivanja svega i svačega. Naime, uz uređaje koji služe komunikaciji (WiFi, Bluetooth), većina ostalih uređaja su jako mali potrošači energije. Važno je odvagnuti što vam se isplati, a što vam se ne isplati isključivati. Naime, vrijeme koje ćete potrošiti na naknadno uključivanje nekog hardvera, možda je vrijeme koje ste uštedjeli zahvaljujući njegovom isključivanju – pa od toga ni nemate neke koristi.

Instalirate softver za praćenje stanja baterije

Kako biste na najbolji mogući način upravljali kapacitetom baterije, najbolja solucija je instaliranje posebnog softvera koji se bavi upravo baterijom. Na tržištu se danas nudi sve i svašta pa je na vama da odaberete ono što vam se najviše sviđa, odnosno ono što nudi najbolje funkcionalnosti. Takav će vam softver pomoći u stabiliziranju rada računala, odnosno u optimiziranju potrošnje baterije.

Softver za praćenje rada baterije ima nekoliko sjajnih funkcionalnosti. Prije svega, daje vam detaljan uvid u trenutno stanje baterije. Prilikom toga možete saznati koliki je kapacitet baterije bio kada ste uređaj kupili, a koliko je sada; da li je baterija zdrava ili će je uskoro biti potrebno zamijeniti; kolika je temperatura baterije; koliko energije troši računalo; kada ćete morati priključiti punjač, itd. Druga važna karakteristika je upravljanje samim kapacitetom baterije, gdje vam softver pomaže u reguliranju procesa koji utječu na potrošnju baterije. U svakom slučaju preporučujemo instaliranje nekog alata za kontrolu baterije.

Iskoristite sustav upravljanja baterijom na laptopu

Ako redovito koristite laptop mogli ste primijetiti kako se na traci za prikaz osnovnih informacija o računalu nalazi mala ikonica u obliku baterije. Ta vam ikonica omogućava da u svakom trenutku vidite koliki vam je kapacitet baterije još ostao na raspolaganju, odnosno koliko dugo će trajati vaše baterije. Uz to, klikom na samu ikonicu možete podešavati razne parametre i birati jedan između načina rada – ovisno o tome želite li produžiti trajanje baterije ili ne (na uštrb drugih funkcija).

U Windows sustavu možete birati između dva modela rada prijenosnog računala. Prvi model je Balanced koji vam osigurava optimalnu potrošnju baterije uz istovremeni nesmetani rad na laptopu. Drugi model je High performance gdje će potrošnja baterije biti na maksimumu, ali ćete istovremeno imati najbolje performanse koje uređaj može dati (najkvalitetnije korištenje aplikacija). Uz ova dva osnovna modela može i složiti vlastiti, gdje podešavate kada zaslon odlazi u mirovanje, kolika je jačina svjetlosti, hoće li se računalo ugasiti nakon nekog vremena, itd. Moguće su značajne uštede kapaciteta baterije, ako se malo poigrate postavkama.

Smanjite osvjetljenje zaslona

Nije potrebno naglašavati kako je zaslon prijenosnog računala jedan od najvećih potrošača energije, odnosno kapaciteta baterije. Što je osvjetljenje zaslona podešeno na više, to će kapacitet baterije brže padati. Dakle, rješenje je u smanjivanju osvjetljenja što bi trebalo dovesti do značajnih ušteda.

Smanjiti osvjetljenje zaslona moguće je na više načina. Prvi od načina jest korištenjem tipkovnice računala i to na način da koristite funkcionalne tipke. Te se tipke aktiviraju pritiskom kombinacije tipke fn i nekog drugog simbola na tipkovnici. Uglavnom je za podešavanje osvijetljenosti nacrtano slabije ili jače sunce. Druga solucija za podešavanje svjetlosti je kroz cPanel, ali i kroz alat koji smo malo prije spominjali. Dakle, klik na ikonu baterije, gdje ćete među ostalim postavkama vidjeti i klizač gdje se jednostavno može pojačati ili smanjiti svjetlost zaslona.

Poboljšajte hlađenje računala

Mnoga računala imaju problem s pregrijavanjem, a čemu možete doskočiti na više načina. Prvi, koji nije nužno efikasan je smanjenje temperature u prostoriji. Ovo je praktično u ljeti, gdje bi savjet bio da svoje uređaje ne ostavljate direktno na suncu jer će se na taj način brzo ugrijati. Drugi kvalitetan način za hlađenje prijenosnog računala jest nabavka dodatnih ventilatora koji se u obliku postolja stavljaju ispod laptopa i osiguravaju kvalitetnije hlađenje.

Važno je spomenuti da pretjerano zagrijavanje računala ne utječe samo na kapacitet baterije trenutno, već nanosi i dugoročnu štetu. Dakle, zdravlje baterije brže će padati kod računala koje se neprestano grije i koje nema kvalitetan sustav hlađenja. To nimalo ne želite jer nove baterije za laptop nisu nimalo jeftine i više vam se isplati uložiti u sustav hlađenja, nego kupovanje nove baterije.

Spriječite pražnjenje baterije do kraja

O produženju trajanja baterije vode se mnoge rasprave i na internetu možete pronaći mnoštvo različitih teorija koje naginju na jednu ili drugu stranu. Ipak, istraživanja su pokazala kako bateriju nije pametno isprazniti do kraja i zatim ponovno puniti do punog kapaciteta. Ako je moguće, bateriju probajte započeti puniti kada je ona pri dnu kapaciteta, ali ne kada je već sasvim ispražnjenja.

Činjenica je da baterija ima određen broj punjenja koje može podržati u svojem životnom ciklusu. Ako se baterija isprazni do kraja bit će potrebno znatno više ‘truda’ da se onda ponovno napuni do određene razine, što itekako možemo utjecati na njezino trajanje. Dakle, za bolje zdravlje baterije pokušajte bateriju staviti na punjenje kada je pri kraju, no nikako nemojte dopustiti da se ona u potpunosti isprazni. Također, nemojte sebi dozvoliti da vaš laptop bude stalno uključen u struju jer to je siguran recept za uništenje baterije.

Mudrije koristite zahtjevna aplikacije

Dio aplikacija koje koristimo na prijenosom računalu iznimno su opsežne i koriste velike kapacitete (kako memorije i procesora, tako i baterije). Radi se uglavnom o stručnim aplikacijama koje su namijenjene obradi video materijala ili fotografija, ali i o naprednim poslovnim alatima koji služe optimiziranju poslovanja neke tvrtke ili tako nešto. Uz bok njima smjestila se i aplikacija koju gotovo svi redovito koristimo na računalu – Google Chrome.

Kada se prvi puta pojavio na tržištu svi su bili oduševljeni brzinom ovog web preglednika. Na vrlo brzo su analize pokazale kako je ta brzina postignuta zahvaljujući tome što Chrome za svaku novu karticu otvara novi proces na računalu. Ako imate otvoreno puno kartica to znači i da je potrošnja energije jako velika. Stoga, preporuka je da uvijek koristite minimalni broj kartica prilikom pretraživanja interneta – ako želite uštedjeti na bateriji.

Zaključak

Baterija je jedan od dijelova prijenosnog računala koji već godinama nije doživio neka značajnija poboljšanja. Kako biste sačuvali kapacitet i time si omogućili dulju autonomiju prijenosnog računala možete iskoristiti neki od prije spomenutih savjeta. Svi savjeti korišteni zajedno dovode do najboljih rezultata, no uvijek je potrebno na umu imati da uštedama na trajanju baterije ne smijete našteti kvalitetnom radu na prijenosnom računalu.

PcChip.hr