72-dvogodišnja baka iz Širokog Brijega Sofija Čubela među najtraženijim na Interpolovoj tjeralici

ŠIROKI BRIJEG – Kao jedina međunarodna organizacija koja posjeduje sustav tjeralica na globalnoj razini koji je 24 sata dnevno dostupan u svih 190 država članica, Interpol doslovno svakodnevno daje na uvid identitet osoba koje su tražene u svakoj pojedinoj državi. Zbog sve većih zahtjeva, Interpol je tijekom godina razvio više oblika tjeralica i objava koje su označene različitim bojama obrazaca.

Javnosti najzanimljivije su “crvene tjeralice”, koje se raspisuju za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora. Intrigantan je podatak da se na listi “crvenih tjeralica” nalazi 160 ženskih osoba, a pažnju nam privlači i činjenica da za međunarodnu tjeralice nema mirovine, naime, na listi traženih zločinki njih 30 su starije od 70 godina.

Najstarija na listi je Njemica Hilde Ann, tražena zbog krijumčarenja antikviteta, rođena 1925. godine, što znači da ima 91 godinu i još uvijek krasi listu “most wanted”. Međutim, prvo mjesto Hilde drži samo zbog godina, a ne i po težini zločina za koji je traže. Njezine sljednice su po svojim djelima puno teža kategorija u svijetu kriminala.

Samo dvije godine mlađa od nje, ali s impresivnijim dosjeom, jest America Rosa Navarro de Alurralde, Argentinka s pozamašnim popisom kaznenih djela. Najteži zločin koji se 89-godišnjakinji stavlja na teret jest ubojstvo za koje je navedeno kako je “ponovljeno više puta”.

Zatim je traže zbog više kaznenih djela silovanja, protupravnog oduzimanja slobode i mučenja, sve to počinjeno kao član zločinačke organizacije. Po vrsti kaznenih djela te s obzirom da je America Rosa prijavljena da je svako pojedino nedjelo počinila više puta, očito je riječ o osobi koja je jedna od ključnih karika u lancu trgovine ljudima.

Starica Marija

Sljedeća po starosti, ali i po težini kaznenog djela, 84-godišnja je Maria Tereza Gomes, rođena u općini Porto Novo u otočnoj državi Cape Verde (Zelenortski Otoci ili Zelenortska Republika, op.a.). Mariju Terezu traže u toj otočnoj državi, koja se nalazi oko 600 kilometara od najzapadnijeg dijela afričke obale, zbog šverca droge.

Osim šverca starina, krvnih delikata, silovanja i šverca droge, 80-godišnjakinje se bave i financijskim prijevarama. Upravo zbog novčanih ilegalnih transakcija traži se 82-godišnja Gloria Magdalena Gomez Fernandez iz Gvatemale, dok se njezina vršnjakinja iz Ekvadora Aida Amelia Lucia Naranjo Guevara traži zbog krijumčarenja narkotika.

Kako dobna granica ide visoko, iznad 90 godina, isto tako pojedine počiniteljice s Interpolovih lista jedva da su prešle prag punoljetnosti. Najmlađa među njima je 19-godišnja Asyjat Khalimbekova iz ruske republike Dagestan, koju traže zbog sudjelovanja u oružanim paravojnim formacijama. Samo godinu starije od nje su još četiri djevojke s ruskog područja koje su tražene po istoj optužbi.

Njihova vršnjakinja, ali s puno detaljnijim dosjeom je Jorgelina Silva Caceres iz Paragvaja, koja je prije kraja svoja dva desetljeća života počinila otmicu, nezakonito oduzimanje slobode, prisilu, oružanu pljačku, nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva te terorizam. Istih godina iz Argentine je na popis najtraženijih stavljena Candela Ayelen Valia koja je kao članica bande sudjelovala u oružanoj pljački.

Iz Salvadora su na tjeralicama čak tri 22-godišnjakinje koje su sudjelovale u iznudama. Djevojke njihovih i sličnih godina uglavnom su na popisu zbog krađa, dilanja i sitnih prijevara. Ima, međutim, i počiniteljica teških nedjela kao što je 25-godišnja Laura Knight Rodriguez iz Hondurasa tražena zbog ubojstva roditelja.

Njezina vršnjakinja Guirlande Baptistin s Haitija bavila se trgovinom ljudima. Koliko izgled vara, pokazuje fotografija Rane Ali El Shazly stare 25 godina koju Egipat traži zbog krađe, a na kojoj vidimo lice koje nikada ne bismo povezali sa svijetom kriminala.

Još jedan primjer drastične razlike između lika na fotografiji i dosjea koji stoji iza nje jest krhka Kristina Yakunina (27) iz Kazahstana koja je sudjelovala u ubojstvu, pljački, iznudi te krađi službenih dokumenata. Belgijka Daniella Torres, stara 27 godina, pijana je izazvala prometnu nesreću i ubila dvije te ozlijedila još jednu osobu.

Dvadesetosmogodišnja Rumunjka Darada Florina Borcutean Pop švercala je drogu, kao i njezina vršnjakinja, Ruskinja Alina Karamova. Samo godinu starija Ruskinja, plavuša Anastasia Frolova, sudjelovala je u teškoj pronevjeri i prijevari.

Na listi najtraženijih su i Hrvatice koje su zastupljene u svakoj dobnoj skupini. Među vremešnijim ženskim licima s tjeralice je Sofija Čubela iz Širokog Brijega, državljanka Hrvatske i BiH, stara 72 godine, tražena preko Interpola zbog prijevara.

Osim nje, na popisu su još 32 ženske osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo. Zbog prijevara u novčanim transakcijama traži se Gordana Brozović iz Karlovca, stara 67 godina, a za istovrsna kaznena djela tražene su još 23 Hrvatice.

Na popisu nedjela su prijevare, zatim zlouporaba položaja u javnoj službi, krivotvorenje dokumenata i makinacije s financijama. Velik dio njih ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosanskohercegovačko, ili ono Republike Srbije. Kriminal bijelih ovratnika je, sudeći prema Interpolu, najčešći kod nježnijeg spola, ali ne libe se one ni zaprljati ruke opijatima ili krvlju.

Ubojstvo

Ana Lešić Pečarević iz Rijeke ima sada 40 godina, a tražena je zbog poticanja i sudjelovanja u ubojstvu. Zajedno s ocem je 2013. godine osuđena na Županijskom sudu u Rijeci na 15 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo iz koristoljublja imućnog crikveničkog poduzetnika Ljubomira Novaka, likvidiranog pucnjima iz sačmarice 1995. godine.

Suđeno im je u odsutnosti jer je ona pobjegla u Ameriku, a otac joj je na Karibima. Prokazao ih je jedan od pomagača u ubojstvu koje je naručila supruga poduzetnika.

Na popisu traženih je i Slađana Korda, stara 42 godine, iz Vukovara koju terete za ratni zločin protiv civila. Neda Tomaš, Hrvatica rođena u Pforzheimu u Njemačkoj, ima 41 godinu i traži se zbog dilanja droge. Zbog istog nedjela na Interpolovoj tjeralici je i 28-godišnja Tina Bajramović iz Nove Gradiške.

Splićanka Nina Kuduz (42) nalazi se na crvenoj tjeralici zbog otmice djeteta kojeg ima s bivšim partnerom Talijanom. Zbog kaznenog djela na štetu maloljetnika traži se i Božana Kovačić (43), rođena u Banjoj Luci, a prijavljena je za sprječavanje i neizvršenje mjera za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe.

Od lica iz susjednih država, zanimljiva je 26-godišnja Serijana Gričnik iz Maribora u Sloveniji koju traže zbog otmice i prisilnog zadržavanja. Zbog krađe je na listu natraženijih dospjela 29-godišnja Selma Pecikoža iz Sarajeva.

Iz udaljene Estonije, Interpol traži Ulle Jaavalja (32) koja je pokušala švercati drogu. Iz Nepala tragaju za 45-godišnjom Binitom Pradhan koja je majstorica u prijevarama, krivotvorenju dokumenata i računalnim prijevarama.

Argentina zbog teškog ubojstva traži Reginu Raquel Laszewicki (63) koja je, sudeći po zastarjeloj fotografiji, zločin počinila još u mladim danima. Amerika traga za Heather D. Sumrel (36) koja je počinila 24 prijevare i koristila se više puta lažnim osobnim ispravama.

Mnoge od njih uz objavu o traženju nemaju fotografiju, a pojedine imaju upisanu visinu, težinu, boju očiju i kose. Za pojedine je očigledno kako su fotografije toliko stare da je jasno kako ima malo nada de će ikada odgovarati za svoja nedjela.

Vodič kroz Interpolove tjeralice

CRVENE – Njihova svrha je privremeno uhićenje tražene osobe s ciljem njezina izručenja državi koja je potražuje. Potrebno je napomenuti da nije riječ o međunarodnom nalogu za uhićenje, nego o obavijesti državama članicama da se neka osoba potražuje u određenoj državi ili u više država iz određenih razloga, a države članice Interpola po toj tjeralici postupaju ili pak ne postupaju, sukladno svojem nacionalnom zakonodavstvu.

PLAVE tjeralice raspisuju se za osobe o kojima je potrebno pribaviti više informacija. Osobe o kojima se informacije prikupljaju mogu biti počinitelji kaznenih djela o kojima ne postoji dovoljno informacija za raspisivanje crvene tjeralice, potencijalni svjedoci kaznenih djela, osobe oštećene kaznenim djelom te počinitelji tzv. roditeljskih otmica u situacijama kada pitanje starateljstva nije do kraja riješeno i ne postoji mogućnost raspisivanja crvene tjeralice.

ŽUTE objave raspisuju se za nestalim osobama ili za osobe koje nisu u stanju odati podatke o svojem identitetu. Po svojem sadržaju razlikuju se od crvenih tjeralica po izostajanju dijela s pravosudnim podacima i po dodatnim podacima na temelju kojih je moguće identificirati određenu osobu: zubni karton, detaljni opis odjeće i nakita koji je osoba nosila u vrijeme nestanka te opis prtljage koju je imala sa sobom.

ZELENE objave raspisuju se za osobama koje su poznate kao počinitelji kaznenih djela u tri ili više država ili kaznenih djela koja se tiču tri ili više država. Zelene objave, za razliku od prethodno navedenih, ne mogu biti javno objavljene. Svrha tih objava jest upozoriti policije i druge agencije za suzbijanje kriminaliteta država članica Interpola.

CRNE objave raspisuju se s ciljem identificiranja neidentificiranih leševa. Ne mogu biti javno objavljene. Svaka crna objava se odmah nakon raspisivanja uspoređuje s podacima iz žutih objava.

NARANČASTE objave nastale su početkom 2004. godine na inicijativu Generalnog tajništva Interpola i NCB-a Rim. Ono što najviše razlikuje narančaste objave od crvenih tjeralica i ostalih objava jest činjenica da se one odnose jedino na predmete, a ne sadrže podatke o eventualnim počiniteljima. Njihova svrha jest dostavljanje podataka policijama i ostalim službama za borbu protiv kriminaliteta te službama osiguranja u zračnim lukama i na drugim lokacijama na kojima se okuplja veći broj ljudi, o eksplozivnim napravama i prikrivenom oružju koje je pronađeno. Uz aktovke s eksplozivom i pisma bombe, na narančastim objavama nalaze se i pištolji koji izgledaju kao mobilni telefoni ili privjesci za ključeve.

LJUBIČASTE objave objavljivale su se prije 20-ak godina kako bi upozoravale zemlje članice na modus operandi, postupke, objekte, uređaje i mjesta za skrovištima kojima se koriste počinitelji kod različitih vrsta kaznenih djela. Publikacija ovakvih obavijesti prekinuta je nakon nekoliko godina. Dana 19. siječnja 2011. godine Generalno tajništvo Interpola je opet počelo objavljivati ljubičaste objave.

Organizacija osnovana 1923. godine

Međunarodna organizacija kriminalističkih policija (International criminal police organization ICPO-INTERPOL) osnovana je 1923. godine, a ima 190 država članica.

Svrha rada Interpola je omogućavanje i olakšavanje prekogranične policijske suradnje te pomaganje i potpora svim organizacijama i službama čija je zadaća prevencija i borba protiv kriminala. Interpol državama članicama omogućava trenutnu razmjenu informacija preko svojeg Globalnog komunikacijskog sustava “I 24/7”.

Nadalje, pomaže im u borbi protiv kriminala održavanjem centraliziranih baza podataka o putnim ispravama, vozilima, identifikacijskim ispravama, administrativnim ispravama, potraživanim osobama, teroristima i oružju.

Republika Hrvatska postala je članica Interpola u studenome 1992. godine na redovnom zasjedanju Generalne skupštine Interpola i potom na nacionalnoj razini ustrojava Središnji nacionalni ured Interpola (NCB Zagreb). Danas je NCB Zagreb, odjel u sklopu Službe za međunarodnu policijsku suradnju Uprave kriminalističke policije.

Interpol je jedina međunarodna organizacija koja u ovom trenutku posjeduje sustav međunarodnih tjeralica na globalnoj razini koji je ujedno, putem isto tako jedinstvenog Globalnog komunikacijskog sustava “I 24/7”, dostupan u svih 190 država članica.

Prve Interpolove tjeralice raspisane su još 1947. godine. Interpol je tijekom godina, kako se za tim javljala potreba, razvio različite oblike tjeralica i objava koje su označene različitim bojama obrazaca, tj. boje Interpolova loga na prvoj stranici obrasca i bojom margina.

Tjeralice i objave koje se trenutno koriste su crvene tjeralice, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste objave te specijalne objave UN-a i Interpola.

Slobodna Dalmacija