Home Vijesti Crna kronika 71. obljetnica ubojstva petero nevine djece Sliškovića-Kuljića u Širokom Brijegu

71. obljetnica ubojstva petero nevine djece Sliškovića-Kuljića u Širokom Brijegu

0
71. obljetnica ubojstva petero nevine djece Sliškovića-Kuljića u Širokom Brijegu

Jedan od najstravičnijih komunističkih zločina u Širokom Brijegu dogodio se 23.svibnja 1946.godine na Kuljića brigu, gdje je ubijeno petero nevine djece Sliškovića-Kuljića. Pod optužbom da su surađivali sa škriparima, komunistički zločinci predvođeni Antom Primorcem, Mirkom Praljkom i Markom Knezovićem, strijeljali su četiri djevojke i dječaka.

Ovaj strašni zločin dogodio se pred njihovim uplakanim roditeljima i rodbinom.

Na oči majke na kućnom pragu partizani prosuše krv nevine djece, pet malih nevinih duša u krvi skončaše, o kakva bol majke zaurla ka nebu, toliko jaka bi da još odzvanja tim krajem. U jednom, samo jednom trenutku majčina topla duša kamenom postade, sve je umrlo u njoj, nema više ničeg.

1. Ana Slišković ( 20 god.)
2. Iva Slišković ( 20god. )
3. Mila Slišković ( 19 god. )
4. Zora Slišković ( 17 god. )
5. Ivan Slišković ( 17 god. )

Njihova sestra i rodica Ruža, koja je također bila određena za strijeljanje uspjela je pobjeći. Obitelj je bila izložena maltretiranju i mučenju, iako su i zločinci znali da oni ne znaju gdje je Ruža. Nakon nekog vremena i ona je uhvaćena i osuđena na višegodišnju robiju.

Danas, 71 godina iza ubojstva Kuljića djece, za taj zločin nitko nije odgovarao iako se znaju njegovi nalogodavci i počinitelji. Roditelji, braća i sestre podigli su im 1972. nadgrobni spomenik. Spomen ploča za 50-tu obljetnicu podignuta je na mjestu ubojstva tek 1996.

Jabuka.tv