Banane

Kao i većina voćki, dozrijevaju tako da emitiraju plin etilen, pa se preporučuje da im, ako znate da nećete pojesti sve što ste kupili, dno omotate plastičnom folijom, budući da se na dnu voćke proizvodi najviše plina. To će pomoći da takve voćke dulje ostanu svježe, kao i voće koje ste stavili pored njih, budući da emitirani plin utječe i na brže propadanje voća u blizini, točnije nektarina, breskvi, dinja, šljiva i rajčice. Zato to voće pospremite dalje od ostalog.

Celer

Celer spada među namirnice koje brzo od svježe i hrskave postanu gnjecave i trule, ali ako utrošimo nekoliko minuta da ga pravilno pospremimo, možemo mu produljiti vijek. Nakon što ga operemo, razdvojimo i osušimo, celer omotamo u aluminijsku foliju koja će zadržati vlagu i pustiti plin da slobodno izlazi (za razliku od plastike koja zadržava i plinove). Tako će povrće ostati svježe puno dulje, ali će proći svoj prirodni proces truljenja.

Salata

Vlaga u frižideru pogoduje vlažnom povrću koje počinje brže truliti. Zato salatu osušite papirnatim kuhinjskim ručnicima odmah kad je kupite, a prije nego ju pospremite u frižider. Ovo vrijedi za većinu povrća, koje bi uvijek trebalo biti osušeno prije stavljanja u frižider, a držite ga u posebnoj ladici koja je i namijenjena za pohranjivanje povrća. Sušenjem ćete izbjeći da postane gnjecavo i trulo.

Bobice

S toplim se danima bliži i sezona jagoda, borovnica, kupina i malina kojima rijetki mogu odoljeti, posebno kad im je sezona i kad ih se može naći i svježe. Budući da brzo trule, sačuvajte ih svježima tako da ih okupate u mješavini octa i vode (triput više vode nego octa). To će ubiti bakterije zbog čega se plijesan dulje neće stvarati. Nakon ‘kupke’ ih isperite samo u vodi i pospremite suhe u frižider.

Krumpir

Mnogi od nas kupuju krumpire na vreće, što je super kad za vikend treba napraviti večeru za cijelu obitelj, ali se nekad pokvare prije nego ih potrošimo. Zato na krumpir treba pripaziti tako da se uvijek sprema na hladno i suho mjesto, a može se među krumpire ubaciti i jabuka što će pomoći da dulje ostanu svježi.

Gljive

Kao i kod drugog povrća, i kod gljiva je ključno kako ćete ih spremiti. No plastične vrećice za kojima ćemo posegnuti da umotamo razno povrće kod gljiva mogu izazvati brže stvaranje plijesni pa se njih treba umotati u papirnate ručnike u kojima povrće diše.

24Sata.hr