Jedno od popularnijih alkoholnih pića u svijetu, pogotovo kao sastojak koktela, je rum koji se proizvodi destilacijom šećerne trske, a njegova boja i okus ovise o tome koliko će dugo sazrijevati u hrastovim bačvama. Rum uglavnom ima 35 do 40 posto alkohola, a posebno je popularan na Karibima i u Latinskoj Americi. Najjednostavnija podjela je na bijeli i tamni, ali u stvari rum se može podijeliti na pet vrsta. S obzirom da ste muškarac koji se trudi biti bolji, naučite svih pet vrsta ruma kako bi idući put kao pravi stručnjak znali naručiti pravi rum.

Light rum

Poznatiji je kao bijeli rum a karakterizira ga gotovo prozirna boja te nježan okus zbog čega je popularan i među pripadnicama ljepšeg spola, te je najvažniji sastojak koktela Mojito. U hrastovim bačvama stoji vrlo kratko, te se često filtrira kako bi se uklonile sve nečistoće koje bi mogle utjecati na boju i okus.

Zlatni rum

Karakterističnu jantarnu boju, zbog koje je i dobio naziv zlatni rum, ova vrsta ruma dobije nakon barem šestomjesečnog dozrijevanja u bačvama. Zbog toga ima i slađi okus, pa je važan sastojak najvećeg broja koktela baziranih na rumu. Bacardi, Pernod Richard Havana Club i McDowell’su najpopularnije marke ove vrste ruma.

Tamni rum

Ovo je rum koji najduže stoji u bačvama – minimalno tri godine, ali najčešće čak do sedam godina. Zbog toga od svih rumova upravo tamni rum ima najtamniju boju i vrlo jak, dimni okus. Najpoznatiji proizvođači ovog ruma su Black Seal Rum, Dark & Stormy i Myer Dark Rum.

Začinjeni rum

Začinjeni rum je tamni rum kojemu je dodana aroma i boja karamele kako bi dobio puno slađi okus. Najbolji je kada se pije kao samostalno piće, a često se koristi i u kolačima. Po začinjenenom rumu najpoznatiji je Captain Morgan.

Rum za kolače

Kao što i samo ime kaže, riječ je u rumu koji je namijenjen upravo korištenju pri pravljenju kolača. Naravno, ovaj rum se može korisitit i za piće, ali je aromom i okusom daleko iza drugih vrsta ruma, stoga je najbolje da se držite samo njegove primjene u slastičarstvu.

Kult.com.hr