5 vrsta hrane iz konzerve koju možete jesti bez straha

Konzervirana hrana došla je na glas kao bezokusna i nezdrava jer se određenoj namirnici produžuje vijek trajanja uz aditive upitnog porijekla. No to nije slučaj sa svim vrstama konzervirane hrane.

Evo u kojim limenkama možete uživati bez grižnje savjesti.

1.Grah

Ako nemate vremena za višesatno namakanje graha i kuhanje, nemojte osjećati grižnju savjest. Kupite grah u konzervi, dobro ocijedite zasoljenu vodu u kojoj je stajao i pažljivo isperite svaki plod pa ga iskoristite za pripremu juha, variva, namaza i slično. Grah je izvrsna namirnica jer je bogata prehrambenim vlaknima i proteinom.

2.Divlja riba

Konzervirane sardine i tuna odličan su dodatak finim salatama. Kad god možete birajte konzerve s ribom ulovljenom u otvorenom moru jer se one iz uzgoja hrane umjetnom hranom, ali i tretiraju antibioticima.

3.Pelati

Parajz je temelj svakog crvenog sosa i juha. Ako pri ruci nemate svježi paradjz u sezoni, poslužite se konzerviranim pelatima. Birajte cijele padajze umjesto onih već unaprijed isjeckanih, jer osiguravaju već broj kulinarskih kombinacija.

4.Kokosovo mlijeko

Uživate li u azijskim okusima, kokosovo mlijeko nezaobilazna je namirnica u pripremanju ove vrste hrane. Dodaje se curryjima, ali i pečenim keksima, zobenoj kaši i smoothiejima. Imate li priliku, birajte konzerve kokosovog mlijeka sa što je manje mogućih aditiva.

5.Artičoke

Za čišćenje cijele artičoke potrebno je mnogo vremena i umješnosti. Uz to, riječ je vrlo skupom povrću koji ima vrlo mali jestiv dio. Srca artičoke bogate su vlaknima i prebioticima, te se smatraju odličnim dodatkom salata i jela od tjestenine. Kad vam zatrebaju, poslužite se onima iz konzerve.

Punkufer.hr