5 stvari koje nikada ne smijete staviti u mikrovalnu pećnicu

Mikrovalna pećnica je praktična i korisna pomoć u kuhinji. Iako je vrlo jednostavna za korištenje, postoje pravila koja nikako ne smijete prekršiti. Donosimo 5 stvari koje nikada ne smijete staviti u mikrovalnu pećnicu.

1. JAJA I VOĆE

Pokušate li skuhati jaje ili cijelo voće u mikrovalnoj pećnici, budite spremni na pravu katastrofu. Tijekom kuhanja, u mikrovalnoj stvara se određena količina vlage.

Gomilanje vlage unutar kore jajeta i voća povećava volumen namirnice te će vrlo brzo doći do eksplozije, koju ćete kasnije još dugo morati čistiti. Jaje zaobiđite, a voće prije kuhanja očistite i narežite na komade.

2. PAPIRNATE VREĆICE

Priprema kokica u mikrovalnoj je brza i praktična. No papirnata vrećica u kojoj su pakirane, iako nalikuje na običnu, nije niti slična. Naime, obične papirnate vrećice poput onih u kojima kupujemo pekarske proizvode ili namirnice je napravljena od papira koji je tretiran kemikalijama i ljepilom.

Tijekom zagrijavanja, kemikalije isparavaju te mogu biti toksične. Isto tako, papir se tijekom dužeg podgrijavanja može zapaliti.

3. ULJE

Podgrijavanje čistog ulja može biti vrlo opasno za vašu mikrovalnu pećnicu. Naime, ona funkcionira na principu slanja elektromagnetskih valova kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te se zagrijavaju.

Ulje ne sadrži nikakve čestice vode te ga je zbog toga nemoguće zagrijat, a mikrovalna se može pokvariti. S druge strane, maslac sadrži određenu količinu vode pa je njega vrlo lako rastopiti.

4. METAL

Bilo da se radi o žlici, vilici ili nožu, tanjurima i šalicama sa srebrnim ukrasima ili pak aluminijskoj foliji, pravilo je isto – ne stavljajte ih u mikrovalnu pećnicu.

Metal tijekom podgrijavanja ili kuhanja u mikrovalnoj pećnici trenutno će izazvati iskre te može zapaliti hranu i ambalažu i naštetiti pećnici.

5. NIŠTA

Želite li sačuvati vašu mikrovalnu pećnicu, ne palite je ako je prazna. Iako zvuči banalno, no samo jedan stisak tipke može pokvariti pećnicu.

Naime, mikrovalna funkcionira na principu slanja elektromagnetskih valova kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te tako zagrijavaju hranu. Ako je mikrovalna prazna, ništa ne može apsorbirati valove zbog mikrovalna može pregorjeti.

Zadovoljna.hr