Često zaboravimo na njih i svako toliko se ponovno iznenadimo kako mogu biti ukusne i zamijeniti primjerice malo mesa. Naravno, ne treba ih promatrati kao zamjenu za meso, ali svakako im treba priznati da su više od priloga. Evo razloga zašto ih trebate voljeti i jesti:

Krcate su kalijem

Kalij uspostavlja ravnotežu s natrijem. Može pomoći ukloniti višak soli iz organizma, što je važno radi kontroliranja krvnoga tlaka. Svaka šalica pripremljenih šampinjona sadrži gotovo 10 posto preporučene dnevne doze kalija, koja iznosi 4700 mg, a većina je muškaraca ne uspijeva osigurati.

D-oista su D-ivne

Gljive su jedini “biljni” izvor vitamina D (često se svrstavaju u biljke, ali su ustvari zasebna skupina), koji se povezuje sa smanjenim rizikom obolijevanja od raka, šećerne bolesti i hipertenzije. Zapravo sadrže ergosterol, koji se pretvara u vitamin D2 – tip D-vitamina koji organizam može odmah apsorbirati – kada ih dotakne sunce.

Žestoki su borci

Riječ je o pravim antioksidacijskim bombama: studija iz 2017. ustanovila je da gljive sadrže dva moćna antioksidansa – glutation i ergotionein. Niske razine glutationa dovedene su u vezu s povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Usto, gljive sadrže i beta-glukan, vrstu vlakana što djeluje protiv upala, a koje ima i u zobi i ječmu.

Sadrže malo kalorija

Otprilike 6 šampinjona ima samo 30 kcal. Da, većina povrća je niskokalorična, no gljive su jedinstveno “mesnate”, a time i vrlo zasitne. U jednoj su studiji sudionici koji su bili na dijeti i u tri obroka tjedno gljivama zamijenili meso. U šest mjeseci smršavjeli 2250 g više nego oni koji su se držali standardne dijete.

MensHealth.hr