Home Ostale rubrike Hrana & Piće 4 najveće zdravstvene prednosti tamne čokolade

4 najveće zdravstvene prednosti tamne čokolade

0
4 najveće zdravstvene prednosti tamne čokolade

Ako trebaš dodatne razloge za zadovoljavanje svojih čokoladnih želja – zavirile smo u znanstveno dokazane činjenice koje otkrivaju zašto je tamna čokolada zdrava

Više puta si zasigurno čula za brojne dobrobiti tamne čokolade, stoga smo malo dublje istražile ovu temu i izdvojile najveće zdravstvene prednosti ove gorke, ali moćne poslastice u kojoj možemo uživati (umjereno!) bez grižnje savjesti.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanje objavljeno u American Heart Journal otkrilo je da tri do šest porcija tamne čokolade od 30 g tjedno smanjuje rizik od otkazivanja srca za 18 posto.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ tvrdi da ova poslastica može pomoći spriječiti fibrilaciju atrija – stanje koje uključuje brzi i nepravilni atrijski ritam, a čiji su simptomi palpitacije te ponekad slabost, zaduha i presinkopa. Osobe koje su jele dvije do šest porcija tamne čokolade tjedno imale su 20 posto manji rizik od razvijanja fibrilacije atrija u usporedbi s onima koji su tamnu čokoladu jeli manje od jednom mjesečno.

Istraživači vjeruju da antioksidativna svojstva kakaa te sadržaj magnezija može pomoći poboljšati funkciju krvnih žila, smanjiti upalu i regulirati faktore koji utječu na stvaranje trombocita, a koji sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi.

Smanjuje krvni tlak

Kad je riječ o srcu, posebno kod osoba koje imaju hipertenziju, nedavno istraživanje otkrilo je da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade pomaže sniziti sistolički krvni tlak (tzv. gornji tlak) za 4 mmHg. To uopće nije loša vijest s obzirom da lijekovi obično snižavaju sistolički krvni tlak za oko 9 mmHg. Istraživači tvrde da flavanoli signaliziraju tvom tijelu da se krvne žile šire, zauzvrat smanjujući krvni tlak.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Studija iz 2018. godine provedena na više od 150 000 ljudi, a objavljena u European Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je grickanje 70 g čokolade tjedno povezano s 10 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Čini se da čokolada djeluje kao prebiotik, što znači da sadrži vlakna koja služe kao hrana probiotičkim bakterija te može podržati crijevni mikrobiom.

Potiče fokusiranost i bolji rad mozga

Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazalo je da su stariji odrasli ljudi koji su jeli tamnu čokoladu barem jednom tjedno, imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su puno rjeđe konzumirali tamnu čokoladu.

Istraživači su ukazali na skupinu spojeva u čokoladi koja se nazivaju metilksantini (a koji uključuju kofein) za koja je dokazano da poboljšavaju koncentraciju i raspoloženje. Logično, jer kad se osjećamo dobro, i naš mozak također radi bolje. I jedno španjolsko istraživanje otkrilo je da odrasli koji jedu 70 g tamne čokolade tjedno imaju bolje rezultate na testovima koji se koriste za provjeru oštećenja kognitivnih funkcija, poput demencije.

Zena.hr