Instagram je jedan od odličnih načina kako možete prikazati svoj život i uz to prikazati sve svoje fotografske vještine. Ako se osjećate dodatno umjetnički nastrojeno možete svakoj fotografiji koju stavite na ”instač” dodati i određeni filter koji će dodatno pojačati umjetnički dojam.

Instagram, kada se govori o privatnosti korisnika, ima neke stvari koje mu se svakako mogu spočitati. Stvari su se pogotovo promijenile od 2012. kada je Facebook kupio prava na ovu društvenu mrežu. Može li Instagram ”špijunirati” svoje korisnike? Neki smatraju da može.

Iako se ne radi o stupnju ne znam kakve špijunaže, stvari su škakljive. Koristite li i vi Instagram? Ako da, zanima li vas na koje vas se sve načine može špijunirati? U nastavku ovoga članka ćemo nešto reći baš o tome. U nastavku članka slijede čak četiri itekako moguća načina na koje vas Instagram može špijunirati – baš ovog trenutka.

Vremensko praćenje

Jedna od stvari koje su nedavno dodane aplikacijama Instagrama posebice daju razloga za brigu. Ti razlozi su dodatno povećani ako vidimo da je ova mogućnost dostupna ”po defaultu”, odnosno da je predefinirano uključena. O čemu se točno radi? Naime, nedavno Instagram aplikacije imaju ugrađenu mogućnost toga da vaši Instagram ”prijatelji” ili bolje rečeno- pratitelji mogu imati točan uvid u to kada ste vi posljednji puta koristili Instagram, odnosno kada ste se zadnji puta ulogirali i što ste sve radili.

Ovo i jest i nije neki veliki razlog za brigu. Jest razlog za brigu ako na ovo gledamo sa stajališta da i drugi mogu znati kada smo posljednji puta bili ”online” i što smo sve radili. Nije razlog za brigu ako uzmemo u obzir to da naše aktivnosti, odnosno uvid u to što radimo mogu imati samo one osobe koje nas prate (to jest osobe koje su od nas prihvaćene kao naši prijatelji).

Još jedna nezgodna stvar u vezi praćenja i Instagrama se ogleda u nečemu puno opipljivijem. Naime, Instagram može pratiti sve ono što vi radite na njemu, to jest vaše navike i ono što najviše preferirate raditi te na taj način može i drugima omogućiti da to isto vide. Ako vas netko želi špijunirati ili uhoditi ono što radite, sve što ta osoba treba učiniti jest bilježiti vrijeme kada ste najviše aktivni i to povezati s onim fotografijama koje najčešće stavljate na Instagram.

Recimo da ste fotografirali fotografiju sebe u nekom autobusu. Nakon što ste to učinili ulogiravate se na svoj korisnički račun u Instagram i to radite nekoliko puta zaredom, nekoliko dana zaredom. Ovome možemo pridodati i činjenicu da koristimo društvenu mrežu svaki puta kada nam je dosadno – što znači i onda kada recimo čekao na autobus na nekoj postaji.

To bi mogao biti pokazatelj onome tko vas prati da ste možda svakoga dana u isto vrijeme negdje, ali da niste kod kuće. Situacija može biti još nezgodnija ako fotografirate gomilu slika sebe dok ste negdje na odmoru.

Kako se mi kao korisnici možemo zaštititi od eventualnog praćenja na ovakav način? Možemo otići pod Postavke i možemo isključiti prikazivanje statusa kada smo aktivni.

Geotagiranje mjesta

Slično kao i kod fotografija, tako je i s određenim lokacijama koje isto tako mogu biti problem ako se učitavaju na Instagram.

Ono što društveni mediji kao što su Facebook, Instagram i Twitter imaju kao vid zaštite korisnika jest mogućnost uklanjanja EXIF podataka svaki puta nakon što korisnik odluči objaviti neki sadržaj na neku od tih stranica.

Ovi meta podaci mogu uključivati sve ostale podatke koje je uređaj koristio prilikom fotografiranja neke fotografije, kao što je rezolucija i vrijeme kada je neka fotografija uslikana. Ono što je jako dobro kod ovih meta podataka jest to što se ti podaci ne mogu vratiti ni na kakav način jednom nakon što ih obrišemo.

Ipak, to ne znači da Instagram ne zna gdje se nalazite.

Prije svega, ono što isto tako možete učiniti jest to da možete odlučiti dijeliti podatke u vezi toga gdje se vi nalazite. Nakon dodavanja fotke možete kliknuti na Add Location ili Dodaj lokaciju, možete pretražiti unutar mogućnosti i možete nakon toga kliknuti na Podijeli ili Share. Ovo može biti itekako cool ako želite ljudima točno dati do znanja gdje ste bili i kada ste negdje bili.

Što je sa mogućnostima dodavanja takozvanih ”hashtagova”? Svaki puta kada se ”hashtagiramo” mi u biti dajemo informacije u vezi toga gdje se nalazimo.

Kako se zaštititi od praćenja na ovakav način? Budite pametni(ji) kada tagirate sebe i druge, ovisno o tome gdje se nalazite i je li baš potrebno tagiranje. Ako koristite Instagram aplikaciju pobrinite se da ona nema pristup GPS-u. Kod ”i” uređaja idite pod Settings – Privacy – Locaton Services. Kod Android pametnih telefona idite pod General – Settings – Location.

Dobivanje pristupa vašim kontaktima

Dok provjeravate opcije vezane uz postavke lokacije, dobro je paziti i na to koje aplikacije mogu ostvariti pristup vašim kontaktima.

Dobra stvar je ta da veliki broj aplikacija koje to mogu, to čine na ne-štetan način (na primjer pomaganje u pronalaženju kontakata koje imate u popisu kontakata na nekoj od društvenih mreža na koje ste registrirani). Recimo možete spojiti svoj Instagram korisnički račun s Facebookom, što je dobro jer podaci dijele na dobar i zaista način koji ne može štetiti.

Ipak (uvijek to ipak), neke tvrtke unutar Instagrama mogu koristiti vaše podatke za svoje neke ciljeve, što nije uvijek nužno dobra stvar. Želimo li da naši osobni podacu budu dostupni nekim tamo ”third party” tvrtkama ovisi od korisnika do korisnika. Ali ako to možemo onemogućiti, zašto ne? Unutar Instagram aplikacije idite pod Profil, pa ellipsis i Contacts. Nakon toga kliknite na malenu ikonu zupčanika i ”Disconnect” ili Odspoji.

Može li Instagram prisluškivati svoje korisnike?

Iako ove infromacije nisu potvrđene niti označene kao točne, postoje indicije i pretpostavke da neke društvene mreže mogu na određene načine ostvarivati pristup mikrofonu uređaja i na taj način prisluškivati razgovore korisnika. Kod Instagrama je ovo pod posebnim povećalom (ili bi trebalo biti) iz razloga što Instagram ”po defaultu” ima pristup mikrofonu uređaja. Iako Facebook, tvrtka-majka Instagramu, odbacuje sve tvrdnje u vezi ovoga, ne možemo a da se ne zapitamo – može li Instagram ipak na neki način prisluškivati svoje korisnike.

Što je ono što mi možemo učiniti u vezi ovoga? Ako imate iPhone idite pod Settings – Privacy – Microphone ili ako imate Android idite pod Settings – Apps – Instagram – Permissions i odande možete imati izravniji uvid u sve ono čemu Instagram ima pristup.

PcChip.hr