U ranim jutarnjim satima, 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kasetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega, točnije u naselju Njivice.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Povodom te tragične godišnjice za Široki Brijeg, jučer je Trgu širokobrijeških žrtava simboličnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće dan ranije obilježeno sjećanje za sve tragično stradale nevine civile i naše sugrađane tog 7.travnja 1992. g., kao i za sve poginule hrvatske vojnike i civile tijekom Domovinskog rata.

Točno u 9 sati prije polaganja vijenca, nad Širokom Brijegom oglasile su se sirene za uzbunjivanje u trajanju od 60 sekundi.

Kako smo već pisali, prvi put u povijesti obilježavanja ovog događaja, naši političari sjetili su se obitelji nastradalih, te ih pozvali da zajedno nazoče prisjećanju na taj tužan dan koji je za njih i nakon toliko godina stresan i težak kao tog jutra kada su izgubili svoje najmilije.

I dalje ostaje žalosna činjenica da nakon svih ovih godina, samo se na današnji dan i postavljanjem vijenca i paljenjem svijeća prisjetimo tog događaja i žrtve naših sugrađana.

Dodajmo svemu ovome kako doznajemo, započela je istraga oko otkrivanja nalogodavaca ovog zločina, koji je Široki Brijeg tog dana zavio u crno, a više informacija znati će se uskoro.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info