25 godina od osnutka HVO-a

Nakon što je Jugoslavenska narodna armija iz Hrvatske preselila svoje formacije u Bosnu i Hercegovinu i preobličila se u srpsku vojsku, 8. travnja 1992. godine formirano je i Hrvatsko vijeće obrane, u početku kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Zajednici, a od 15. svibnja kao privremena izvršna i upravna vlast.

Tako se kroz Hrvatsko vijeće obrane i njegove odjele, ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa te uprave društvenih djelatnosti, gospodarstva i financija regulirao cjelokupan društveno-gospodarski život. Izlazilo je i službeno glasilo Narodni list HZ H-B u kojem su se objavljivali normativni i drugi akti. Osnivala su se i javna poduzeća koja su bila od vitalnoga značenja za funkcioniranje djelatnosti usmjerenih na zaštitu nacionalnih interesa (Elektroprivreda, PTT, Vodoprivreda i sl.).

O razlozima osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban je za Hrvatsku grudu izjavio:

“Nije se dogodilo ništa novo u smislu uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, nego smo donijeli određene odluke ustroja civilne vlasti na obranjenome i oslobođenome prostoru (…) Koliko toliko privremeno, naglašavam privremeno, mora se ustrojiti pravni poredak na slobodnome prostoru (…) Ova vlast jest privremena. Onoga trenutka kada završi rat i onoga trenutka kada se ustroji Bosna i Hercegovina kao država po projektu Europe, (…) demokratskim ćemo putem opslužiti vlast i u nacionalnoj jedinici i na razini republike (…), mi želimo Bosnu i Hercegovinu s jednakim pravima za sva tri naroda po načelima Europske zajednice…”.

Svim pravim i istinskim braniteljima čestitamo njihov dan!

Vremeplov portala SirokiBrijeg.info