150 godina od donešenje odluka o osnivanju kapelanije u Drinovcima

GRUDE – Na današnji dan 1866. biskup fra Anđeo Kraljeveć predlaže poglavaru hercegovačkih franjevaca fra Petru Kordiću, uz ostalo, i osnutak kapelanije u Drinovcima. Povratak fra Paškala Buconjića iz Rima u Hercegovinu u siječnju 1867. godine pospješio je ostvarivanje spomenutoga plana da se u Drinovcima sagradi kuća za budućega župnika.

Na Kapitulu hercegovačkih franjevaca, održanome na Širokom Brijegu 28. travnja 1868. pod predsjedanjem fra Pašakala Buconjića, Ružićka župa dobila je kapelana. Očito je da su ružićkomu župniku fra Marijanu Zovki htjeli dati fra Lovru Sesara kako bi se bavio gradnjom župne kuće u Drinovcima.

Fra Marijan se zdušno prihvatio posla i 1870. godine kuća je bila pokrivena pa se u nju moglo nastaniti. Na Kapitulu 1871. godine određeno je da se Drinovci odijele od Ružića, ali nisu odmah (Usp. Pandžić, B: Prošlost…, str. 9. 38 Franjevački arvih u Mostaru – dalje FA, Spisi Kustodije, SV 7., f. 117-118.3. GODIŠNJAK 44) proglašeni župom nego kapelanijom.

Prvim kapelanom imenovan je fra Paškal Buconjić. On je zajedno s narodom nastavio izgradnju kuće, kapelice, salaša i štale da bi župnik imao sve što je potrebno za pravo domaćinstvo. Godine 1873. Drinovci su proglašeni pravom župom. Danas je njihov župnik fra Bože Milić.

Prisjetimo se ovom prigodom kako je mlade iz Drinovaca jednom prilikom na poseban način pozdravio i bivši papa Benedikt XVI.:

Dnevno.ba