Home Tehnologija Internet 10 vrsta podataka koje vaš preglednik prikuplja o vama dok surfate

10 vrsta podataka koje vaš preglednik prikuplja o vama dok surfate

0
10 vrsta podataka koje vaš preglednik prikuplja o vama dok surfate

Jedan od načina kako podaci korisnika mogu ”procuriti” dok korisnik pregledava internetski sadržaj jest putem internetskog preglednika. U vezi ovoga vam ne može pomoći niti jedna VPN (”Virtual Private Network”), upozorava nas portal PcChip.hr.

No, kakve točno informacije vaš internetski preglednik prikuplja o vama dok surfate internetom? U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o 10 vrsta podataka koje vrlo vjerojatno vaš preglednik baš sada, (ako sada surfate), prikuplja o vama.

Podaci vezani uz hardver i softver vašeg računala (ili drugog uređaja)

Prva ”vrsta” podakata koje vaš internetski preglednik prikuplja o vama su podaci vezeni uz hadrver i softver vašeg računala. U pogledu softverskih podataka preglednik već zna koji operacijski sustav koristite, koja je vaša IP adresa, kakav internetski preglednik koristite te koje sve plugine vaš internetski preglednik ima u sebi. U pogledu hardvera vaš preglednik prikuplja podatke o vašem procesoru, grafičkoj kartici i bateriji.

Postoje neki načini kako svoj preglednik možete ograničiti što se tiče prikupljanja podataka o hardveru i softveru. Možete se zaštititi tako što ćete u svoj preglednik instalirati neki od dostupnih plugina, kao što je na primjer NoScript.

Podaci vezani uz povezivost

Vaš internetski preglednik isto tako zna i podatke koji se odnose na vašu internetsku vezu, kao što su IP adresa i brzina pregledavanja preglednika.

Podaci vezani uz geolokaciju

Internetske stranice imaju mogućnost precizno odrediti lokaciju onoga tko tu stranicu pregledava, čak i onda kada niste toj stranici dopustili da ima uvid u vaše GPS koordinate. Bez obzira na to stranice mogu koristiti posebnu vrstu podataka – podatke o geolokaciji (ili Google GeoLocation API). Ako ne odete na neku stranicu preko preglednika na mobilnom uređaju određivanje vaše lokacije će biti precizno u krugu od oko 50 kilometara.

Kako biste svoje preglednike onemogućili u ”ispuštanju” podataka vezanih uz lokaciju ono što možete učiniti jest korištenje internetskih proxy-ja. Dobra stvar je što je na internetu dostupno puno besplatnih web proxyja tako da ne biste trebali imati problema s pronalaskom onih koji vama najbolje odgovaraju.

Ako želite preglednike onemogućiti u korištenju servisa kao što je Google GeoLokacija ono što ćete trebati učiniti jest onemogućivanje JavaScript-a. U tome vam mogu pomoći aplikacije kao što je recimo NoScript jer će one to za vas učiniti automatski.

Podaci o povijesti pregledavanja

Jedna od možda najpoznatijih vrsta podataka koje vaš preglednik sakuplja o vama jest povijest pregledavanja. To znači da svaki puta kada odete na neku internetsku stranicu vaš preglednik bilježi podatke o tome. Naravno, vi kao korisnik imate pravo i mogućnost obrisati povijest pregledavanja. No nakon što ju obrišete to opet ne znači da će ona biti obrisana zauvijek, što nam pokazuje i jedan od mnogih primjera.

Sredinom ove godine na internetu su se pojavile informacije o tome da Google, bez obzira na brisanje povijesti pregledavanja i dalje zadržava evidencije podataka o vašim navikama pregledavanja. To znači da će Google, nakon što očistite svoje preglednike i dalje u sebi zadržavati podatke kao što su načini na koje ste koristili Google Chrome u odnosu na ono što ste obrisali (to jest za pregledavanje kakvog sadržaja ste najčešće koristili Google Chrome).

Podatke pomicanja miša

Da, vaš preglednik vam čak može otkriti i pokrete miša koje ste poduzeli dok ste koristili preglednik, odnosno dok ste preko njega pregledavali sadržaj na internetu. To kako preglednik ”pamti” vaše pokrete koje učinite mišem možete i sami provjeriti. Samo instalirajte alat pod nazivom ClickClickClick i uživajte.

Orijentacija vašeg uređaja

Danas velik broj pametnih telefona dolaze sa ugrađenim giroskopom koji se najčešće koristi u aplikacijama za trčanje i sličnima. Podaci vezani uz orijentaciju se isto tako sakupljaju unutat vašeg internetskog preglednika. Nadalje, vaš preglednik će znati sadrži li vaš uređaj giroskop, kompas kao i to koja vrsta orijentacije je trenutno uključena. Vaš preglednik može vrlo točno predvidjeti i to gdje se uređaj na kojemu je preglednik instaliran nalazi.

Povijest ulogiravanja unutar društvenih medija

Vaši (i naši) internetski preglednici prikupljaju u svoje baze podataka i podatke o tome u kakvu društvenu mrežu ste se ulogirali i kada. Svaki puta kada uđete u Facebook putem preglednika, preglednik će to zabilježiti. Nakon toga, preglednik će te informacije slati ostalima kojima informacije o vama trebaju (kao što su na primjer različiti oglašivači) što će dovoditi do toga da vam se na vašim društvenim mrežama pojavljuju reklame ovisno o tome što najčešće gledate i čitate na tom internetskom pregledniku.

Podaci o veličini slova i jeziku

Vaš internetski preglednik zna točno koju veličinu slova koristite kada nešto tipkate unutar MS Word programa, unutar Notepad-a ili sličnih programa. Isto tako, preglednik zna i koji točno jezik koristite na svome računalu, unutar operacijskog sustava.

Slikovni podaci

Svaki puta kada želite učitati ili skinuti neku sliku koristeći svoj internetski preglednik, on će dok to budete radili, skenirati vaše računalo i meta-podatke vašega računala kako bi saznao više o vama. Ovi meta-podaci mogu sadržavati informacije o vama kao što su lokacija, rezolucija slike, tehničke specifikacije podatka kojeg ste skinuli ili očitali ili čak podatke o kakvoj se kameri radi i s kakvom kamerom ste fotografirali tu fotografiju koju ste učitali recimo na Facebook profil.

Tehničke informacije

Osim onih vrsta informacija koje sam već naveo, a koje vaši internetski preglednici skupljaju postoji još jedna vrsta podataka koje vaši preglednici sakupljaju o vama. Radi se o tehničkim podacima. To su podaci koji govore o tome kako ste točno pristupili kojoj internetskoj stranici.

Tehnički podaci se odnose na korisničke agente, podršku za dodirnik, na podatke o tome je li ili nije omogućena mogućnost ”Do Not Track”, veličinu ekrana i slično.

Internet je mjesto odakle možemo saznati i naučiti mnoštvo različitih informacija. No da bismo došli do tih informacija trebamo otvoriti određene internetske stranice koje otvaramo uz pomoć preglednika koji su instalirani na naše uređaje (pametne telefone, računala). U ovome članku ste mogli pročitati koji su to podaci koje svaki internetski preglednik skuplja prilikom pregledavanja internetskog sadržaja.

Nažalost ne postoje neki učinkoviti načini kako u potpunosti onemogućiti preglednike da saznavaju informacije o vama. Ono što možemo učiniti jest ne ostavljati podatke o sebi koje baš ne moramo (ili jednostavno- ne ići na ”svakakve” internetske stranice).

PcChip.hr