Home Tehnologija Internet 10 korisnih trikova kako koristiti Android operativni sistem – 1.dio

10 korisnih trikova kako koristiti Android operativni sistem – 1.dio

0
10 korisnih trikova kako koristiti Android operativni sistem – 1.dio

Android je najpopularniji operativni sistem na svijetu, koji se primarno koristi na pametnim telefonima raznih svjetski poznatih proizvođača. Mnogi vjerojatno ne znaju da je Android inicijalno razvila tvrtka Android Inc, koju je 2005. godine kupio Google. Prva komercijalna verzija operativnog sustava Android puštena je u javnost 2008. godine.

Danas se Android uz pametne telefone nastanio i na tabletima, pametnim televizorima, u sustavima automobila, na raznim pametnim satovima, itd. U suštini radi se o sustavu otvorenog koda koji je potpuno besplatan, što omogućuje naprednim korisnicima i programerima da sami mijenjaju kod ukoliko za time osjete potrebu. Uglavnom takvo što rade veliki IT igrači koji Android prilagođavaju svojim uređajima kako bi korisnici dobili personalizirane uređaje, piše portal PcChip.hr.

Koje su sve mogućnosti Android sustava?

Android sustav je poprilično moćan alat, koji većina korisnika koristi uglavnom samo površinski jer mogućnosti koje posjeduje sežu jako daleko. To znači da obiluje mogućnostima, kojih prosječan korisnik nije ni svjestan, a mogle bi mu značajno olakšati rad na pametnom telefonu ili nekom drugom uređaju. Tekst u nastavku biti će posvećen upravo razotkrivanju 10-ak trikova koji su dostupni u Android sustavu, a slabo su poznati prosječnim korisnicima.

No, prije nego što započnemo s nabrajanjem trikova, moramo spomenuti neke brojke koje se vežu uz Android. Statistike iz sredine 2017. godine govore kako je Android sustav aktivno mjesečno koristilo više od 2 milijarde korisnika. To je 25 posto svjetske populacije, a kada u obzir uzmemo nerazvijenost nekih dijelova zemlje i zemlje slabijeg imovinskog stanja, podaci su zbilja fascinantni.

Također, Android nosi titulu najrasprostranjenijeg operativnog sustava na svijetu, što znači da se nalazi na najviše uređaja na cijeloj planeti. Fascinira i podatak da je na Google Play trgovini dostupno više od 3.5 milijuna aplikacija. Toliki broj raznovrsnih aplikacija jasno ukazuje na činjenicu da gotovo da ne postoji područje i ideja koja nije pokrivena nekom aplikacijom, što korisnicima otvara mnoštvo dodatnih mogućnosti.

U nastavku slijedi popis prvih 10-ak trikova koji su dostupni putem Android sustava, a s kojima su upoznati tek rijetki korisnici:

Podešavanje zaključavanja ekrana

Iako je veliki broj korisnika upoznat s ovom funkcijom, oni manje vješti sigurno imaju problema kada je u pitanju sigurnost pametnog telefona. Android uređaji nude nekoliko različitih metoda zaključavanja ekrana, čime smanjuju mogućnost zloupotrebe uređaja od neke treće strane.

Većina Android uređaja u ponudi ima mogućnost zaključavanja uređaja putem PIN-a, vizualnog obrasca ili putem lozinke. Ovu su tri najučestalija načina zaštite, a vrijedno je spomenuti kako danas većina pametnih telefona posjeduje i čitač otiska prsta pa je i na ta način moguće zaštiti svoj uređaj. Korištenje čitača otiska prsta zapravo je najefikasniji način zaštite jer uz to što pruža kvalitetnu zaštitu, ujedno i omogućava brzo i jednostavno otključavanje uređaja samom korisniku.

Da biste podesili neki od načina zaštite morati ćete pronaći generalne opcije koje telefon nudi u primarnom meniju za podešavanje. Tamo se nalazi opcija Security, gdje je moguće podesiti sve prethodno navedeno. Neke verzije uređaja podešavanje mjera sigurnosti imaju postavljeno zasebno u izborniku pa ćete se u tom slučaju morati malo potruditi da biste pronašli što tražite. U svako slučaju, preporučamo da zaključate svoje ekrane jer tako štitite svoje podatke na uređaju.

Isključivanje/uključivanje pred-instaliranih aplikacija

Android uređaji dolaze sa skupinom pred instaliranih aplikacija, koje se nalaze na vašem telefonu odmah prilikom prvog uključivanja. Mnogi korisnici dio tih unaprijed instaliranih aplikacija smatraju suvišnima pa im često znaju i smetati aplikacije koje im Android ili proizvođač uređaja unaprijed ‘nameće’ za korištenje. No, zanimljivo je da se veliki broj tih aplikacija uopće ne može izbrisati s telefona, jer su prepoznate kao aplikacije od važnosti. Ipak, rješenje postoji.

Neke pred-instalirane aplikacije moguće je obrisati putem Google Play trgovine, gdje se ta opcija pojavljuje nakon što u tražilici pronađete aplikaciju koja vas zanima. No, za dio aplikacije koje nije moguće obrisati na navedeni način, morati ćete se dodatno potruditi. Te aplikacije službeno nećete moći obrisati s uređaja, ali ćete ih moći stopirati.

Da biste prekinuli rad tih aplikacija morate pronaći izbornik s popisom svih aplikacija na uređaju. Nakon toga uz svaku pojedinačnu aplikaciju pojaviti će se gumb Disable (Isključi/Onemogući) te ako kliknete na njega aplikacija će biti ugašena. To dakako ne znači da će se one obrisati s uređaja, već će se prekinuti njezin pozadinski rad koji je do sada obavljala iako bi toga niste bili ni svjesni.

Pronalazak izgubljenog pametnog telefona

Razvojem moderne tehnologije postali smo pomalo zaboravljivi pa svoje stvari ostavljamo svuda po stanu, kući ili na poslu. Vrlo vjerojatno vam se i danas dogodilo da ste nešto negdje zaboravili pa niste mogli pronaći tu stvar. Često se takav scenarij događa vlasnicima pametnih telefona, koji ne rijetko ostaju negdje na ladicama, na kauču, u krevetu, itd. Upravo u trenutku kada najviše žurimo i trebamo brzo pronaći stvari, taj se problem najčešće pojavljuje. Ipak, za pronalazak pametnog telefona postoji sjajno rješenje koje je razvio Google.

Find my phone je opcija kojoj možete pristupiti putem web stranice na računalu ili pametnom telefonu. Jednostavno se logirate u svoj Google račun i iz padajućeg izbornika izaberete koji ste telefon izgubili. Nakon toga Google započinje proces pretraživanja i u kratkom roku vam prikaže gdje se uređaj nalazi. Jedna od sjajnih opcija je da putem navedenog alata možete i pozvati telefon – on će zvoniti bez obzira na to da li su isključeni ili uključeni zvukovi na uređaju.

U najgorem scenariji (ako ste telefon izgubili negdje jako daleko) možete posegnuti i za mjerom brisanja svih podataka s pametnog telefona. No, to je rješenje samo za one najgore slučajeve kada ste poprilično sigurni da nećete biti u mogućnosti pronaći svoj pametni telefon. Ova hvale vrijedna mogućnost Androida mnogima će olakšati život jer pronalazak telefona uz ovu opciju je lagani zadatak koji je rješiv u jako kratkom vremenu.

Praćenje potrošnje podatkovnog prometa

Internet je sastavni dio pametnih telefona pa je tako vrlo dobro ukalupljen u sam Android sustav. Generalno, to znači da se Android pobrinuo da korisniku maksimalno olakša povezivanje na internet, ali i praćenje potrošnje interneta. Ova potonja opcija nije poznata mnogim korisnicima, jer uglavnom imaju prilagođene tarife pa ih telekom operater obavijesti kada se približe granicama koje su prethodno platili. No, Android u sebi ima ugrađen alat koji prati potrošnju podatkovnog prometa i koji daje vrlo jasnu sliku o tome koliko ste prometa potrošili u nekom odabranom razdoblju.

Mogućnosti alata za praćenje podatkovnog prometa su puno već od pukog praćenja potrošnje interneta. Primjerice, ovaj vam alat (opcija) omogućuje da podesite u kojem vremenskom periodu želite pratiti potrošnju. Možete postaviti i granice kada želite da Android pošalje obavijest o tome da ste potrošili određenu količinu prometa, a moguće je i podesiti da si podatkovni promet automatski gasi u nekim iznimnim slučajevima. Da biste podesili i pratili potrošnju podatkovnog prometa potrebno je otići u izbornik i tamo pronaći opciju koja je vezana uz korištenje prometa. Radi se o vrlo zahvalnoj opciji, posebice kada puno putujete i radi van ureda ili doma.

Uključivanje opcije zabrane smetanja

Pametni telefoni su super stvar jer nude korisnicima diljem svijeta da se samo jednim klikom međusobno povežu i ostvare kontakt kakav je prije samo 20ak godina bio nezamisliv. Uglavnom se za takva povezivanja s ljudima diljem svijeta koristimo raznim aplikacijama i dodacima, koji žele nametnuti neki svoj način rada.

Zbog toga na dnevnoj bazi dobivamo hrpetinu obavijesti i poruka, koje ometaju našu koncentraciju i tako nam, koračić po koračić, uništavaju dan. Srećom, Android stručnjaci su mislili i na to pa su napravili opciju Do Not Disturb koje bi trebala korisnicima osigurati sabranost i spriječiti telefon da bude naporan svojim porukama i obavijestima.

Mnogi pametni telefoni ovu super opciju imaju na dohvat jednog klika, odnosno u primarnom izborniku. Ukoliko tome nije tako, onda je ta opcija sakrivena negdje među ostalim postavkama i biti će potrebno malo se potruditi oko njezinog pronalaska. Do Not Disturb ima nekoliko funkcionalnosti, a koje bi trebale pomoći korisniku da spriječi iritiranje koje uzrokuju obavijesti i poruke.

Moguće je podesiti da se Do Not Disturb uključi automatski kada vi to unaprijed odredite, da blokirate određene aplikacije i resurse, odnosno da spriječite neke kontakte u mogućnosti ostvarivanja poziva. Sve to itekako može pomoći u podizanju vaše razine koncentracije, a veliki broj obavijesti na pametnom telefonu ionako je beskoristan.

Omogućavanje pametnog zaključavanja

U uvodu smo spomenuli kako je iznimno pametno koristiti sigurnosni sustav zaključavanja uređaja jer na taj način eliminiramo mogućnost zloupotrebe podataka od nekih trećih strana. Ipak, predstavljeni načini zaključavanja nekima možda predstavljaju tlaku iz razloga što je svaki put potrebno unositi šifru da bi se omogućilo korištenje telefona. Za tu je namjenu Android ponovno osigurao jedan revolucionarniji način otključavanja, kojeg su nazvali Smart Lock. Radi se o sustavu koji otključa pametni telefon kada se u blizini nalazi neki uređaj koji je s njime povezan, a isto vrijedi i za zaključavanje telefona.

Konkretno, Smart Lock je uglavnom namijenjen za korištenje u suživotu pametnih telefona i pametnih satova. Ako na ruci imate pametni sat koji je putem ove funkcije povezna s pametnim telefonom ili tabletom, tada će se ovi uređaji otključati kada shvate da se vaš pametni sat približava uređajima. Time će nestati potreba za unošenjem šifri i drugih obrazaca, jer se pretpostavlja da vi nosite pametni sat te želite koristiti pametni telefon ili tablet.

Ova bi opcija trebala biti dostupna ne velikom broju uređaja, a nalazi se uglavnom u izborniku Sigurnosti. To je mjesto gdje smo prethodno podešavali otključavanje/zaključavanje zaslona, a sada se tu može podesiti i ovaj napredniji način zaštite. Moguće je koristiti razne metode pa je tako moguće podesiti i da se telefon automatski otključa i bude otključan kada se nalazite u vašem stanu ili kada uređaj prepozna vaše lice prednjom kamerom. Smart Lock metoda jedan je veliki iskorak u budućnost jer svakom novom nadogradnjom postaje sve kvalitetnija i bolja, a istovremeno nudi jedan novi aspekt sigurnosti i korištenja uređaja.

Podešavanje automatske pohrane fotografija

Masovno korištenje pametnih telefona potaknulo je i jedan drugi veliki trend – fotografiranje telefonima na svakom koraku. Nevjerojatno je koliko često ljudi danas fotografiraju, a pri tome nastaju velike količine fotografija koje je potrebno negdje pohraniti. Pametni telefon uglavnom je ograničen slobodnim prostorom za pohranu podataka pa je u tom slučaju dobro razmotriti neke alternative. Također, nikada ne možete sa sigurnošću znati što će se desiti s vašim pametnim telefonom i postoji li mogućnost da sve snimljene fotografije izgubite. Ekipa iza Androida doskočila je i tom problemu na kraj i to na način da su omogućili automatsku pohranu podataka u oblak.

Da biste koristili mogućnost automatske pohrane fotografija na oblak, dovoljno je otići u aplikaciju Google Photos i tamo uključiti opciju auto-pohrane. Standardno je uključena opcija ‘visoke kvalitete’ koja vaše fotografije kompresira kako bi smanjila veličinu datoteka, no fotografije ostaju i dalje zadovoljavajuće visoke kvalitete. Ako koristite tu opciju na raspolaganju vam je neograničen prostor. U slučaju da želite spremati originalne fotografije morati ćete to podesiti na Google disku, no za spremanje tada imate na raspolaganju samo 15GB slobodnog prostora. Bez obzira na sve, smatramo kako je iznimno pametno raditi automatsku pohranu fotografija jer time izbjegavate moguće gubljenje fotografija.

Korištenje OK Google opcije

Google je svoj uspjeh izgradio na tražilici i taj se temelj provlači kroz sve daljnje projekte na kojima je Google radio. Tražilica veliku ulogu igra i na Android telefonima, gdje je moguće pretraživati bilo što. Čarobna naredba za početak pretraživanja se zove ‘OK Google‘. Dovoljno je samo reći ‘OK Google’ bez obzira gdje se nalazili na telefonu i pojaviti će se tražilica pomoću koje ćete moći pretraživati bilo što. Da bi ta opcija bila funkcionalna bilo gdje unutar sustava, potrebno je otići u postavke telefona, tamo odabrati opciju Voice i nakon toga opciju OK Google detection. Nakon toga korisnik može odabrati gdje želi koristiti navedenu uslugu, a kako bi ona bila dostupna bilo kada i bilo gdje potrebno je označiti opciju ‘From any screen’.

Ako ste napravili postupak koji smo malo prije opisali i uključili navedene opcije, sada možete OK Google koristiti bilo kada u trenutku kada je vaš telefon aktivan. To znači da nije bitno gdje se nalazite, već je samo dovoljno prozboriti frazu ‘OK Google’ i nakon toga izreći pojam koji želite pretraživati. Ova funkcionalnost funkcionira poprilično kvalitetno, bez obzira o kojem se tipu pametnog telefona radi. Zanimljivo je i da neki pametni uređaji podržavaju ovu opciju i u trenutku kada uređaj nije aktivan i kada u teoriji ne radi ništa. Ipak, jednostavnim izricanjem fraze uređaj se pali i započinje pretraga. Pretraživanje interneta, ali i telefona nikada nije bilo brže i jednostavnije.

Testiranje drugačijeg početnog zaslona

Spominjali smo u uvodnom dijelu kako je Android sustav otvorenog koda i kako ga proizvođači mogu prilagođavati vlastitim zahtjevima i idejama. Većina proizvođača pametnih telefona to i čini i to na način da prilagođavaju korisničko sučelje i neke funkcionalnosti Androida. Stoga, uređaji koje možemo kupiti u trgovinama i kod telekom operatera imaju grafiku koje je stvorena od strane proizvođača. Time proizvođači daju svoj obol cijeloj priči i stvaraju neko svoje jedinstveno korisničko iskustvo.

Ipak, neki korisnici preferiraju neki svoj doživljaj i iskustvo korištenja pametnog telefona pa ikonice i početnu stranicu žele prilagoditi svojim željama. Na raspolaganju imaju alternative kao što su Nova Launcher ili Action Launcher, koji u jednom trenu mogu u potpunosti izmijeniti izgled i funkcioniranje Androida. Dakako, ne mijenjaju se svojstva aplikacija, ali se mijenja način pristupanja aplikacijama, izgled ikona i zaslona, ali i neke druge slične stvari. Ako želite aktivirati ove dodatne mogućnosti i personalizaciju potrebno je otići na Home izbornik i tamo ući i podesiti sve što treba. Vrlo jednostavno, a može vam znatno olakšati korištenje sustava i dostupnost aplikacija.

Usluga Google Assistant

Malo prije spominjali smo uslugu OK Google koja je zadužena da pretražuje internet zahvaljujući glasovnim naredbama koje joj zadaje korisnik. Iako je ta funkcionalnost super i funkcionira za pretrage, Google je stvorio i napredniji sustav čija je zadaća pomagati korisniku u korištenju pametnog telefona. Google Assistant je pomoćnik koji pomaže korisniku, a pozvati ga možete upravo putem OK Google ili dugim držanjem Home tipke na uređaju.

Zanimljiva je činjenica da je Google Assistant bio u početku dostupan samo za Pixel uređaje, a nedavno je proširen krug uređaja koji podražavaju ovu funkcionalnost. Asistent koji je razvijen od strane Google-a u posljednje je vrijeme znatno napredovao i danas može prepoznati kompleksne naredbe. Također, današnji asistent može surađivati s nekim drugim vanjskim aplikacijama i na taj način stvarati jedno fantastično okruženje za rad korisnika na pametnom telefonu ili nekom drugom uređaju. Posebno kvalitetne rezultate postiže kada se upari s uređajima za pametnu kuću, a briljira na području pretraživanja interneta – što je oduvijek primarni teritorij Google-a.

PcChip.hr