Na lokalitetu Sajmište u Borku u Širokom Brijegu završeni su građevinski radovi na izgradnji istoimenog parka i čim se ukažu bolji vremenski uvjeti planirana je sjetva trave a na jesen se planira nastavak hortikulturnih radova u parku. U tijeku su i radovi na izgradnji šetnice i četiri odmarališta kroz kanjon Borak. Šetnica se trenutno uređuje od Jezera u Borku do gračanskih Mlinica. Za dva mjeseca trebali bi početi i radovi na izgradnji zip Line-a, kazao je za Radio Široki Brijeg Ivo Pavković iz Službe za gospodarstvo Grada Široki Brijeg.

Projekt Adriatic Canyoning odobren je u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, koji je s provedbom započeo 1. srpnja 2017. i koji će trajati do kraja 2019. godine. Partnerstvo projekta predstavljaju Grad Široki Brijeg, Općina Grude (Bosna i Hercegovina), Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Obrovac, Grad Drniš (Republika Hrvatska), i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog AZIR (Crna Gora).

Što se tiče provedbe projekta Adriatic Canyoning sve planirane aktivnosti idu po planu.

U sklopu samog projekta građevinski radovi u parku Sajmište su završeni i čim se ukažu bolji vremenski uvjeti planirana je sjetva trave a na jesen se planira nastavak hortikulturnih radova u parku.

Grad je uložio dodatna financijska sredstva u asfaltiranje i rasvjetu u ulici S.S. Kranjčevića kao i u asfaltiranje parkinga za što nisu bila osigurana sredstva kroz projekt AC a sve s ciljem da se dobije jedna skladna cjelina.

Od budućih aktivnosti na projektu Adriatic Canyoning bitno je spomenuti obuke koji se tiču izgradnje jačanja ljudskih kapaciteta. Planirane su obuke:

Obuka vodiča (penjači, biciklisti…)

Obuka za avanturistički turizam (canyoning, climbing, i dr.)

Obuka iz sigurnosti i spašavanja

Obuke za pružatelje usluga (hoteli, turističke agencije, i dr.)

Obuke su planirane u 6 i 7 mjesecu ove godine.

Također je u tijeku natječaj za nabavku opreme za zip-line, bicikliranje, canyoning, GSS, i slično.

Što se tiče aktivnosti oko postavljanja zip-line-a natječaj za zip-line je spreman i ako natječajna procedura bude išla planiranim tijekom može se očekivat početak radova krajem 5. mjeseca. Planirana je izgradnja tri linije ukupne dužine 1050m. Nakon izgradnje biti će održana obuka za vodiče koji će kasnije biti certificirani vodiči.

Najava: Hercegovina Adwenture Week kao završni događaj cjelokupnog projekta planiran je zadnji vikend u devetom mjesecu 27-29.09.2019. Događaj će se odvijati na prostoru Širokog Brijega (park Sajmište i kanjon Borak) i općine Grude (Vrelo Tihaljne i Peć Mlini). Na tom događaju biti će prisutni članovi svih projektnih partnera kao i svi zaljubljenici u adrenalinske sportove koji će imati priliku sudjelovati na zip-line-u, penjanju po stijenama, Viaferrata i biciklističkoj utrci Široki Brijeg -Grude. Također biti će organiziran prikladan zabavni i obrazovni program.

Grad Široki Brijeg planira nastavak radova na prostoru od parka Sajmište do gradskog bazena. Planirano je proširenje postojeće šetnice, postavljanje rasvjete, klupa i ostale opreme kao u parku Sajmište. Također uredit će se parking prostor ispred zgrade Županije. Planirani početak radova je u 6. mjesecu ove godine.

U budućnosti je također planirano daljnje uređenje šetnica kroz Borak i to prelaskom Rijeke preko pješačkih mostova iznad restorana i dalje uz kanjon prema planinskim područjima, priopćeno je iz Službe za gospodarstvo Grada Široki Brijeg.

Radio Široki Brijeg