FOTO: Mili Marušić

Knjige ”General Praljak I. – drugo prošireno izdanje”, ”General Praljak II. – U obrani hrvatskog naroda” i ”General Praljak III. – S prijezirom odbacujemo Vašu presudu”, predstavljene su večeras u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg.

Program je počeo prikazivanjem kratkog filma o odavanju počasti Slobodanu Praljku na Trgu širokobrijeških žrtava, čiji je autor Mili Marušić i portal Sirokibrijeg.info.

Naime, ogranak Matice Hrvatske Široki Brijeg organizirao je predstavljanje troknjižja: ”General Praljak I. – drugo prošireno izdanje”, ”General Praljak II. – U obrani hrvatskog naroda” i ”General Praljak III. – S prijezirom odbacujemo Vašu presudu”., a u ime Matice prisutne je pozdravio predsjednik Gojko Jelić.

Knjige su predstavili autori Josip Pečarić, Miroslav Međimorec i Marko Tokić. U programu je sudjelovala klapa Dobrkovići.

U svom obraćanju Marko Tokić je istaknuo kako autori ne dopuštaju da lik i djelo Slobodana Praljka ne padne u zaborav.

„Slobodan Praljak u svojim počecima imao je društveni privilegij i mogućnost karijernog uspinjanja do samih vrhova tadašnje komunističke vlasti. Kao vrhunski intelektualac, čovjek sa završena tri fakulteta, načitan, elokventan,mogao je s lakoćom biti zvijezda na političkom nebu bivše države. On je tu ulogu odbacio i prihvatio vlastitu neizvjesnu hrvatsku sudbinu, zagrlio je kao križ i otkupljenje,“ poručio je dr. Marko Tokić. „Umjesto zajamčenog uredskog djelovanja u Ministarstvu obrane bira odlazak na teren, čime je dokazao svoju hrabrost, racionalnost, strastvenost i dostojanstvo, bio je uvijek prvi među nama“, istaknuo je između ostalog Tokić.

Tokić je istaknuo „Pečarićev poučak“: Oni koji ne vole ovaj narod, najviše napadaju one koji su mu najodaniji sinovi!“

Miroslav Međimorec je izrazio zahvalnost svima koji su došli na predstavljanje kako bi na ovaj način zadržali uspomenu na čovjeka koji nije mogao trpjeti nepravdu i laž, neistinu i zatiranju istine. „General Praljak dosljedan antičkom poimanju morala i istine nije prihvatio sramotnu presudu Haškog suda i Sokratovski izabrao smrt. To nije bio kukavičluk i bijeg od odgovornosti krivca, već krik i uzvik prijezira i poruka koju je uputio svima nama, nama koji smo zaboravili braniti tu našu slobodu i ideal koji smo stekli krvavo“ rekao je Međimorec.

Na samom kraju predstavljanja obratio se Josip Pečarić, Hercegovac iz Boke. Poručio je kako mu je zadovoljstvo što knjigu o generalu Praljku predstavljaju u njegovoj rodnoj Hercegovini. Također, u rodnom mjestu velikog ratnog ministra Gojka Šuška. Hercegovini dvojice izuzetnih Hrvata koji su u širokobriješkoj Gimnaziji sjedili u istoj klupi, rekao je između ostalog Pečarić.

Grad Široki Brijeg