FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – U petak je u kinu Borak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg povodom Dana grada Širokog Brijega.

Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa) za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Nakon himne ‘Lijepa naša’ u izvedbi klape Dobrkovići, na samom početku svečane sjednice Gradskog vijeća održane u povodu Dana grada Širokog Brijega, nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Predsjednik Topić je govorio o radu Gradskog vijeća u proteklih godinu dana istaknuvši odličnu suradnju s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, gradskim službama i vijećnicima Gradskog vijeća. „Svaka epoha u razvoju Grada Širokog Brijega je imala svoje ljude s vizijom, ljude koji su bili ispred svog vremena, ljude kojima je na umu bila dobrobit ovog Grada, ljude koji su budućnost pomno planirali, a svakodnevnicu kritički analizirali. I danas se Široki Brijeg može ponositi takvim osobama, a među njima su i današnji dobitnici priznanja“, rekao je predsjednik Topić. Na kraju svog govora uputio je čestitku svim Širokobriježankama i Širokobriježanima povodom Dana Grada.

Izvješće o radu gradonačelnika Mire Kraljevića prikazano je u formi video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i oni projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Nakon video projekcije gradonačelnik Miro Kraljević se prigodnim riječima obratio svim nazočnima. U svom izlaganju gradonačelnik Miro Kraljević istaknuo je brojne gospodarske projekte kao i kulturno-sportske događaje koji su obilježili Široki Brijeg kao mjesto koje se nalazi među najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i vikar Hercegovačke franjevačke provincije BDM fra Ivan Ševo koji rekao: Podsjećam vas, godine 1846., tada su podignuti franjevački samostan i crkva, po izboru i odluci naše tadašnje dične braće, Velika Gospa izabrana je za nebesku zaštitnicu našeg samostana i naše Provincije. Od tada pa do dana današnjega prepoznajemo snažnu životnu i vjerničku nit, snažno zajedništvo, između Boga i Gospe, franjevaca i hrvatskog naroda. Upravo nas zbog toga ne treba čuditi što su se tu, na Širokom Brijegu, dogodili višestruki podvizi i neizbrisivi uspjesi na tvarnom i duhovnom planu.“

Također, pozdrave su uputili: Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca grada prijatelja, župan Vukovarsko-srijemske Županije Božo Galić i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Također, pročitano je pismo generalnog konzula RH u Subotici i počasnog građanina Širokog Brijega Velimira Pleše. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bilo je prisutno izaslanstvo predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom HNS i predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem.

U svom obraćanju hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović rekao je: „Moram iskazati svoje zadovoljstvo, svaki put kada smo ovdje i u mom Širokom Brijegu, osjećamo da možemo biti ponosni na ono što se radilo prošle godine“.

Predsjednik Čović je izrazio uvjerenje kako će razvojnim strategijama uz ono sredstava što imaju u proračunu i u suradnji sa višim razinama vlasti, uskladiti razvoj, tako da Široki dobiva jednu posebnu dimenziju iz godine u godinu.

Na temelju Odluke Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Grada Širokog Brijega ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb grada Širokog Brijega“ dodijeljena su:

Ogranku Matice hrvatske Široki Brijeg,

Gospodarskom društvu VIBAR d.o.o.Široki Brijeg,


Zvonki Perki,posthumno


Fra Dani Karačiću;


U ime svih dobitnika riječi zahvale i pozdrave nazočnima rekao je fra Dane Karačić.

NAPOMENA: Govor našeg fra Dane Karačića donosimo tijekom ove subote na portalu SirokiBrijeg.info.

Svečanost obilježavanja Dana grada i blagdana Velike Gospe upotpunili su svojim nastupima članovi klape Dobrkovići, a program je vodio Marinko Karačić, novinar Radio postaje ‘Široki Brijeg’. Svečanu sjednicu uživo je prenosila Radio postaja Široki Brijeg.

Fotogaleriju možete pogledati na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info

U povodu Dana grada iz tiska je izišao novi 29. broj informativnog biltena „Široki info“. Bilten se može u elektronskoj formi preuzeti na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba). Tiskani primjerak može se preuzeti na info-pultu na ulazu u zgradu Gradske uprave.

Grad Široki Brijeg